Metsänhoitoyhdistykset lanseeraavat Hiilipalvelun metsänomistajille - Metsänomistaja tienaa nyt myös hiiltä sitomalla
Viime aikoina metsäkeskusteluissa paljon esillä ollut kaupallinen hiilensidonta lähtee liikkeelle toden teolla, kun metsänhoitoyhdistykset aloittavat Hiilipalvelun markkinoinnin metsänomistajille.
Hiilipalvelun tavoitteena on lisätä metsän kasvua ja hiilen sitoutumista kasvavaan metsään. Metsänomistaja tekee sopimuksen hiilensidonnasta ja saa tuloa metsänsä lisääntyneestä kasvusta ja sen myötä syntyneestä hiilensidonnasta, kertoo Metsänhoitoyhdistysten PalveluMHYP Oy:n kehittämispäällikkö Harri Huupponen.
”Puuston lisäkasvu saadaan aikaan lannoituksella ja lisäkasvu markkinoidaan ns. lisäisenä hiilensidontana yrityksille, jotka haluavat kompensoida hiilijalanjälkeään. Metsänhoitoyhdistysten asiantuntijat pystyvät parhaiten etsimään Hiilipalvelu-hankkeeseen sopivat kohteet. Yhdistysten kautta hoituu myös kohteiden lannoitus.”
Metsänomistajalle korvaus vuosittain
Metsänhoitoyhdistysten kumppanina uudessa palvelussa on Green Carbon Finland, joka vastaa lannoituksella aikaansaatujen, standardin mukaisten hiiliyksiköiden markkinoinnista. Green Carbonin hiilinieluhankkeet noudattavat ISO 14064 -standardia.
”Green Carbon Finland maksaa metsänomistajalle vuosittain korvauksen sopimuksen piirissä olevan alueen lisäisestä hiilensidonnasta”, kertoo Green Carbon Finlandin hiilimetsäasiantuntija Juha Sankola.
Metsänomistajan vuosittain Hiilipalvelusta saama korvaus perustuu Luonnonvarakeskuksen (Luke) Motti-ohjelmistolla laskettuun todelliseen puuston lisäkasvuun, joka muunnetaan hiiliyksiköiksi.
Metsänomistajilla on kiinnostusta ilmastotyöhön
Metsänomistajilla on erilaisia tavoitteita omien metsiensä hoitoon, ja metsänhoitoyhdistykset auttavat metsänomistajia pääsemään näihin tavoitteisiin, sanoo Harri Huupponen.
”Metsänomistajat ovat olleet aina kiinnostuneita tekemään työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja halusimme kehittää palvelun, joka vastaa näiltä osin metsänomistajien tarpeisiin ja tavoitteisiin. Hiilipalvelun avulla metsänomistaja voi helposti osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan ja saada korvausta tekemästään työstä.”
Metsänhoitoyhdistyksen kautta liikkeelle
Metsänomistaja voi tilata Hiilipalvelun Metsänhoitoyhdistyksen kautta. Hiilipalveluun kuuluu HiiliPlus+ -sopimus hiilensidonnan toimenpiteistä sekä sopimus metsälön lannoituksesta.
Hiilensidontahankkeen minimikoko on 10 hehtaaria, ja hiilensidontakohteeksi sopivat kehitysluokkien 02 ja 03 eli ensimmäisen ja toisen harvennuksen jälkeiset metsät.
”Kivennäismaalla sopimus tehdään 5 vuodeksi ja turvemaalla 10 vuodeksi”, Harri Huupponen sanoo.
Kohteet valitaan tarkasti
Hiilipalveluun soveltuva hiilensidontakohde tuottaa aitoa lisäisyyttä hiilensidontaan, eli se ei tulisi lannoituksen piiriin ilman Hiilipalvelu-sopimusta. Rajaamalla päätehakkuuikää lähestyvät kuviot sopimuksen ulkopuolelle varmistetaan myös hiilinielujen pysyvyys.
Hiilipalvelun kohteissa kivennäismaiden lannoituksessa käytetään moniravinteisia metsälannoitteita ja turvemaiden lannoituksessa yleensä tuhkaa. Terveyslannoitettavat kohteet, joilla on ravinnehäiriöitä, eivät sovellu Hiilipalveluun. Kohteet, joissa lannoitusvaikutus jää pieneksi suhteessa lannoituksen aiheuttamaan hiilijalanjälkeen rajataan myös Hiilipalvelun ulkopuolelle.
”Hiilensidonnan ilmastovaikutus ja siitä saatava korvaus kannustaa metsänomistajaa lannoittamaan kohteen, jolloin metsään alkaa muodostua lisäkasvua verrattuna tilanteeseen, jossa kohdetta ei lannoitettaisi”, Juha Sankola Green Carbon Finlandista toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Huupponen, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy, harri.huupponen@mhy.fi, p: 044 555 0481
Juha Sankola, Green Carbon Finland Oy, juha.sankola@greencarbon.fi, p: 040 581 9108
Hiilipalvelut.fi
Tietoja julkaisijasta
Metsänhoitoyhdistykset ovat koko maan kattava, metsänomistajien oma metsäpalveluketju. Tuotamme jäsenille eli metsänomistajille laadukkaita asiantuntijapalveluita metsien hoitoon, ja valvomme jäsentemme etua. Metsänhoitoyhdistysten palveluksessa on n. 1000 toimihenkilöä.
Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy on Suomessa toimivien metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n omistama palveluyhtiö, jonka perustehtävä on tuottaa palveluja omistajilleen. Yhtiö on toiminut vuodesta 2002 lähtien.
Green Carbon Finland Oy on vuonna 2019 perustettu päästöjen hallinnan ja hiilensidontamenetelmien asiantuntijayritys, joka tarjoaa ratkaisut hiilijalanjäljen laskennasta aina metsäpohjaisten, standardin mukaisten hiiliyksiköiden luontiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme