Kampin vanhat asemakaavat päivitetään

Kantakaupungissa on voimassa eri tyyppisiä asemakaavoja aina 1800-luvulta lähtien. Monet asemakaavat eivät vastaa todellista toteutunutta rakentamista eivätkä nykyisiä tavoitteita.
Nyt nähtävänä olevan Kampin asemakaavan luonnosaineisto koskee pääosin ennen 2000-lukua voimaan tulleita asemakaavoja Kampissa ja Leppäsuon korttelissa Etu-Töölössä. Vastaavia asemakaavamuutoksia tullaan myöhemmin laatimaan kaupunginosittain tai osa-alueittain lähes koko kantakaupungin alueella.
Alueen laatu, urbaani monipuolisuus ja kestävyys tavoitteena
Ajantasaistettavilla asemakaavoilla varmistetaan, että kantakaupunki säilyy monipuolisena asumisen, työpaikkojen ja palveluiden alueena. Tavoitteena on kestävä, elinvoimainen, viihtyisä ja toimiva kantakaupunki, jonka kulttuurihistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot ja ominaisuudet turvataan.
Asemakaavan muutoksessa päivitetään muun muassa kiinteistöjen rakennusoikeudet, rakennusalat ja käyttötarkoitukset vastaamaan paremmin voimassa olevien rakennuslupien ja toteutuneen rakentamisen mukaista tilannetta. Päivittäminen on tarpeen muun muassa siksi, että monet alueen vanhat rakennukset ovat todellisuudessa suurempia ja sisältävät eri toimintoja kuin mitä nykyisiin asemakaavoihin on kirjattu. Lisäksi suojelumerkintöjä täydennetään tarvittavilta osin. Kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen arvokasta rakennuskantaa ja historiallisia puistoja on yhä paikoin suojelematta.
Kaava mahdollistaa rakennusten nykyiset, rakennuslupien mukaiset toiminnot ja ohjaa tulevia muutoksia yleiskaavan ja kaupunkistrategian mukaisiksi. Vuosien varrella on moniin rakennuksiin tehty muutostöitä kaupungin myöntämillä poikkeusluvilla. Nämä muutokset tullaan päivittämään asemakaavaan. Kaava-alueen rakennuskiellot poistetaan käytöstä kaavamuutosten yhteydessä.
”Nyt tehtävän työn myötä tulevien kaavamuutosten laatiminen ja rakennuslupien myöntäminen selkeytyy. Tämä näkyy sujuvampana prosessina sekä tasapuolisena kohteluna niin kiinteistönomistajalle kuin alueen eri toimijoille”, kuvaa johtava arkkitehti Kerttu Kurki-Issakainen.
Rakennusten maantasokerrokset säilytetään yleiskaavan määräysten mukaisesti pääosin liike- ja toimitilakäytössä ja alueen työpaikka- sekä palvelurakennetta tuetaan. Julkisen rakentamisen tontit säilytetään ja lähipalvelujen sijainteja tarjotaan useammissa kortteleissa.
Kestäviä kokonaisratkaisuja tuetaan kaavamääräyksin. Niiden avulla edistetään kestävän arjen kaupunkirakennetta, lisätään ylikuumenemista ja tulvariskejä ehkäisevää kasvillisuutta ja läpäiseviä pinnoitteita sekä ehkäistään rakennusten tarpeetonta purkamista edistämällä rakennusten ja niiden osien pitkiä elinkaaria. Kaavan määräykset koskevat kuitenkin vain tilanteita, joissa kiinteistöön halutaan tehdä muutoksia.
Kaavamuutos koskee olemassa olevaa kaupunkirakennetta. Uudisrakentamisen hankkeet ja laajat muutokset vaativat jatkossakin erillisen asemakaavan muutoksen, jossa muutosten vaikutukset voidaan arvioida ja niistä voi esittää mielipiteensä.
Kampin asemakaavoista keskustellaan verkkotilaisuudessa 11.5.
Kaupunginhallituksen alkuvuodesta 2021 hyväksymä Helsingin keskustavisio linjaa maankäytön ja liikenteen suunnittelua. Keskustavisio ja sen valmistelun aikana tehty laaja vuorovaikutustyö luovat pohjan kantakaupungin asemakaavojen ajantasaistamiselle sekä alueen hankkeille.
Kamppia ja Leppäsuon korttelia koskeva kaavaluonnosaineisto on nähtävillä 2.-23.5.2022. Aineistoon voi tutustua osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.
Kamppia koskeva esittely- ja keskustelutilaisuus järjestetään verkossa 11.5.2022 kello 17-18. Tilaisuuden tiedot ja liittymislinkki on katsottavissa osoitteessa hel.fi/asukastilaisuudet.
Kaavaluonnos ja osallisilta saatu palaute esitellään kaupunkiympäristölautakunnalle arviolta elokuussa 2022. Tarkempi kaavaehdotus tulee päättäjien pöydälle uudelleen 2023, jonka jälkeen se asetetaan nähtäville. Kaavan hyväksyy lopuksi kaupunginvaltuusto. Kantakaupungin muiden kaupunginosien kaavoitusta ja päivitystä jatketaan Kampin ja Leppäsuon kaavassa muodostetun mallin mukaisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, kantakaupungin asemakaavoitus:
Kerttu Kurki-Issakainen
johtava arkkitehti
etunimi.sukunimi@hel.fi
Hanna Pikkarainen
tiimipäällikkö
p. 09 310 37027
etunimi.sukunimi@hel.fi
Kuvat

Linkit
- 1. Kampin asemakaavan luonnosaineisto on nähtävänä 2.-23.5.2022. Samalla on päivitetty koko kantakaupunkia koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma
- 2. Verkkotilaisuus: Kampin asemakaavojen ajantasaistaminen 11.5.2022 klo 17-18
- 3. Uutta kantakaupunkia -tilaisuuden tallenne 27.4.2022. Kampin asemakaavojen ajantasaistaminen kohdassa 25:21
- 4. Helsingin keskustavisio
- 5. Keskustavision vuorovaikutuksen kuvaus
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Byggandet av Rikrokens nya barnhem inleds14.7.2025 10:16:41 EEST | Pressmeddelande
Byggnadsarbetet för Rikrokens nya barnhem inleddes i juni och de nya lokalerna beräknas stå klara i december 2026.
Riihenkulman uuden lastenkodin rakentaminen alkaa14.7.2025 10:16:41 EEST | Tiedote
Riihenkulman uuden lastenkodin rakentamiseen liittyvät työt on aloitettu kesäkuussa, ja uusien tilojen arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 joulukuussa.
Construction of new children's home in Riihenkulma begins14.7.2025 10:16:41 EEST | Press release
Construction work on the new children's home in Riihenkulma started in June, and the new premises are expected to be completed in December 2026.
Suomenlinnan vilkkaimman sillan korjaus siirtyy vuodelle 202610.7.2025 10:13:53 EEST | Tiedote
Susisaaren silta Suomenlinnassa oli alun perin tarkoituksena peruskorjata kesän ja syksyn 2025 aikana.
Helsinki pyrkii eroon vaarallisista suojateistä – ensimmäiset suojatiettömät kadunylityspaikat käyttöön8.7.2025 11:26:59 EEST | Tiedote
Yhtenä keinona on muuttaa vaarallinen suojatie kadunylityspaikaksi, jossa jalankulkija väistää autoja ja muuta liikennettä. Muita keinoja ovat muun muassa hidasteet, kavennukset ja liikennevalot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme