Karisto

Julia Savtchenkon Puolikas syntyi matkasta isän kotimaahan Ukrainaan – kuvakirja kotiin tulemisesta sai sodan vuoksi uuden sävyn

Jaa
Miltä tuntuu löytää meren toiselta puolelta maailma, jossa ei olekaan enää erilainen kuin muut? Upea kuvakirja saa niin lapset kuin aikuisetkin pohtimaan itsensä hyväksymistä.

Puolikas asuu pienessä kaupungissa meren rannalla. Hän tuntee kuitenkin itsensä yksinäiseksi, sillä näyttää erilaiselta kuin muut lapset – hän on vain puoliksi samanlainen.

Kun Puolikas lähtee meren toiselle puolelle etsimään itsensä kaltaisia, hän löytää ystävän, joka saakin maailman näyttämään toisenlaiselta.

Lastenkirjailija Julia Savtchenko sai idean kuvakirjaansa vierailtuaan isänsä kotimaassa Ukrainassa vuonna 2017. Hän ei ollut aiemmin matkustanut maahan, mutta perillä Kiovassa hänestä tuntui, että hän oli tullut kotiin.

Joutsenosta kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva Savtchenko on saanut usein elämässään kuulla näyttävänsä muulta kuin suomalaiselta. Ukrainassa se kääntyi päälaelleen: hän sulautui joukkoon, ja hänelle tultiin puhumaan ukrainaa ja venäjää – kieliä, joita hän ei osaa, mutta jotka liittyvät vahvasti hänen identiteettinsä toiseen puolikkaaseen.

”Oli hirveän hienoa tajuta, etten koskaan olekaan ollut poikkeava tai erilainen, olen vain ollut eri kontekstissa. Matka Ukrainaan oli samalla matka toiseuden kokemuksesta universaaliin samanlaisuuteen”, Savtchenko kuvailee.

Puolikkaan ilmestyminen sijoittuu erilaiseen maailmanaikaan kuin sen kirjoitus- ja kuvitusprosessi. Pitkään työn alla ollut kirja valmistuikin hetkellä, jolloin Ukraina on sodassa, minkä vuoksi teoksen viesti erilaisuudesta ja itsensä hyväksymisestä on kenties vielä tärkeämpi kuin ennen sotaa ja sen aiheuttamaa humanitaarista kriisiä.

Viime hetkillä Savtchenko päätti muuttaa myös kirjan omistuskirjoitusta. Alkuun se oli tarkoitus omistaa jokaiselle, joka ei ole ihan kokonainen, mutta vallitsevista olosuhteista johtuen se on nyt omistettu ukrainalaisille.

Julia Savtchenko (s. 1987) on helsinkiläinen kuvittaja, kuvataiteilija ja lastenkirjailija. Hän on opiskellut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa kuvataidekasvatusta, maalausta ja animaatiota.

Puolikas ilmestyy 26.5.2022

Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja pdf-vedokset: anni.gullichsen@otava.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kuva: Jonne Räsänen.
Kuva: Jonne Räsänen.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Karisto
Karisto
Kasarmikatu 11
13100 Hämeenlinna

https://www.karisto.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme