Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille

Perustelut
Pekka Honkanen, mitali 449
Museonjohtaja Pekka Honkanen teki pitkän työuran Suomen Urheilumuseosäätiön palveluksessa. Hänen aikana Urheilumuseosta kehittyi nykyaikainen ja asiantunteva liikuntakulttuurin ja urheiluhistorian keskeinen tallentaja. Pekka Honkasen aikana Urheilumuseossa tehtiin 1990-luvulla kaksi vaativaa laajennusprojektia, joista viimeisen yhteydessä uudistettiin lisäksi museon perusnäyttely.
Valtiovalta, ministeriöt sekä muut museot ovat hyödyntäneen Pekka Honkasen asiantuntemusta laajasti. Hän on toiminut muun muassa Skandinaavisen Museoliiton Suomen osaston työvaliokunnassa, Suomen museoliiton hallituksessa, Kansainvälisen Olympiakomitean Olympia-museon kokoelmatyöryhmässä sekä ICOM – Suomen komitean hallituksessa. Lisäksi hän on tehnyt useita museoalaan liittyviä selvityksiä.
Markku Linna, mitali 450
Lentoaseman päällikkö evp. Markku Linna on toiminut Suomen Ilmavoimamuseosäätiön hallituksen jäsenenä ja säätiön puheenjohtajana yhtäjaksoisesti 1990-2020. Suomen Ilmavoimamuseo/Keski-Suomen Ilmailumuseo perustettiin vuonna 1978, joten Markku Linna on johtanut säätiötä yli puolet museon olemassaoloajasta.
Linnan merkitys museon menestyksessä on merkittävä. Hänen ammattitaitonsa ansiosta museon talous on pysynyt vakaalla pohjalla myös hankalina aikoina. Linnan kiinnostus museon johtamiseen ei ole rajoittunut ainoastaan hallitustyöskentelyyn, vaan hän on tukenut museonjohtajan työtä merkittävästi myös johtoryhmässä sen perustamisesta vuodesta 2009 alkaen.
Maija Nisonen, mitali 451
Tekstiilikonservaattori Maija Nisonen on työskennellyt Lahden kaupunginmuseossa 41 vuotta. Hän on pitkän uransa aikana toiminut aktiivisesti kokoelmahallinnan tekniikan ja prosessien kehittämisen puolesta. Maija Nisosen työtä kuvaa pitkäjänteinen, kokonaisuuksia hahmottava ja huolellinen kokoelman dokumentointi ja hoito.
Lahden museoiden kokoelmatietokantojen tiedon eheys on pitkälti Maija Nisosen ansiota. Hän on ollut mukana luomassa tekstiilialan termiharmonisointeja ja ohjannut monet museosukupolvet tekstiilien luetteloinnin tekniikkaan.
Mikko Saarenpää, mitali 452
Museomestari Mikko Saarenpää on toiminut sekä Aineen taidemuseossa että Tornionlaakson museossa vuodesta 1985 alkaen. Hänen tehtäviinsä kuuluu molempien museoiden kokoelman hoito ja esillepano. Saarenpää on tehnyt pitkäjänteistä ja omistautunutta työtä luomalla Tornioon kummankin museon kokoelmanhoidon puitteet ja käytännöt omaan käytännölliseen tapaansa.
Saarenpään taito ja näkemys näyttelynrakentamisessa on ainutlaatuinen ja kumpaankin museoon hän on tehnyt useita mieleenpainuvia näyttelyelementtejä. Saarenpään työskentelytapa on luova ja kekseliäs. Hän on kehittänyt lukuisia innovaatioita ja keksintöjä helpottamaan arkista museotyötä. Mikko Saarenpäätä arvostavat sekä työtoverit, museovieraat, taiteilijat että Tornion kaupunki. Lisäksi hänen kädentaitojensa maine on kiirinyt myös yli kuntarajojen.
Janne Vilkuna, mitali 453
Museologian professori Janne Vilkuna on yksi merkittävimmistä vaikuttajista Suomen museoalan sekä museoalan koulutuksen kehittymisessä. Vilkuna on Suomen ensimmäinen museologian professori. Tässä tehtävässä hän on opettanut useita opiskelijasukupolvia.
Vilkuna on kehittänyt museologian oppiainetta alusta asti työelämäläheiseksi ja siten museoalaa hyvin tukevaksi kokonaisuudeksi. Vilkuna rakensi perustan suomalaisen museoalan yliopisto-opetukselle. Lisäksi hän on tuottanut keskeisiä museoalan opetusmateriaaleja ja julkaisuja. Hän on kirjoittanut Suomen museoliiton 75-vuotishistoriikin ja toiminut 13 vuotta Museoliiton hallituksessa. Hänellä on myös kattavat pohjoismaiset verkostot. Opetustyönsä ohella Vilkuna on osallistunut merkittävällä tavalla suomalaisen museoalan ja sen koulutuksen kehittämiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petra HavuToimitusjohtajaSuomen museoliitto
Puh:044 430 0724petra.havu@museoliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pohjoisesplanadi 35 Aa
00100 HELSINKI
museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi
Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 221 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto
Museomuseo on avattu – näyttely tekee näkyväksi kulttuurileikkausten hinnan28.2.2025 10:26:31 EET | Tiedote
Museoliiton Museomuseo-näyttely puolustaa taiteen keinoin kulttuuriperintöä ja museoita kulttuurin leikkauksia vastaan. Median museo ja arkisto Merkissä avautunut näyttely esittää kymmenen taiteilijan näkemyksen museoiden merkityksestä.
Huomenna avautuva Museomuseo tekee näkyväksi kulttuurileikkausten hinnan26.2.2025 10:41:15 EET | Tiedote
Museoliiton Museomuseo-näyttely puolustaa taiteen keinoin kulttuuriperintöä ja museoita kulttuurin leikkauksia vastaan. Median museo ja arkisto Merkissä 27. helmikuuta avautuva näyttely esittää kymmenen taiteilijan näkemyksen museoiden merkityksestä.
Museoliitto ja ICOM Suomen komitea palkitsevat Vuoden museon – kilpailun finaaliin on valittu kolme museota14.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2025 -kilpailun finaaliin on valittu kolme museota. Voitosta kilpailevat Lahden museot, Median museo ja arkisto Merkki sekä Tornionlaakson museo.
Talousviisas kunta korjaa ja pitää rakennuksensa kunnossa26.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Kotiseutuliiton, Arkkitehtiliiton, Museoliiton ja Viherympäristöliiton yhteinen kampanja tuo esiin rakennetun ympäristön säilyttämisen merkitystä asukkaille ja kuntataloudelle.
Taidemuseoiden ammattilaiset kokoontuvat Tammisaareen30.10.2024 09:15:11 EET | Tiedote
Taidemuseopäivät järjestetään tänä vuonna Tammisaaressa yhteistyössä Chappen kanssa 30.–31.10. Päivillä kuultavat puheenvuorot tarkastelevat taidemuseoiden roolia yhteiskunnassamme ja alueellisen vetovoiman tekijöinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme