Museoalan ammattiliitto vaatii museoalan palkkatason korjaamista harjoittelupalkoista alkaen
Museoalan ammattiliitto MAL haluaa korjauksen museoalan harjoittelupalkkoihin.
- Moni museoalan opiskelija joutuu tekemään opintoihinsa kuuluvat työharjoittelut palkatta. Varsinkin ammattikorkeakouluissa palkattomat harjoittelut mielletään ennemmin säännöksi kuin poikkeukseksi. Näin luodaan pohja ”alipalkkauralle”, joka jatkuu eläkeikään saakka, sanoo Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.
- Kuluneen kevään aikana kunta-alan työriita nostatti laajaa keskustelua, ja eri alipalkkaryhmät ovat oikeutetusti nostaneet esille huonon palkkatasonsa. Tässä alipalkattujenkin vertailussa museoala edustaa pohjalukemia: ylemmän korkeakoulututkinnon edellyttävän tehtävän keskipalkka kuntasektorilla oli viimeisimmän tilaston mukaan 2 853 euroa kuukaudessa. Yksityisissä museoissa palkat ovat vielä pienemmät, Mäkelä huomauttaa.
Museoalan ammattiliitto on alan edunvalvojana nostanut esiin museo- ja kulttuuriperintötyön vaatiman asiantuntijuuden ja palkkauksen välistä räikeää ristiriitaa. Touko-kesäkuussa MAL julkaisi museoalan asiantuntijoiden omakohtaisia kertomuksia Lakkotarinoita-kampanjassa.
Kunta-alalle allekirjoitettiin 8.6. uudet kolmivuotiset työ- ja virkaehtosopimukset sekä viiden vuoden palkkaohjelma. Museoalan ammattiliitto MAL ja sen kattojärjestö Akavan Erityisalat pitivät välttämättömänä palkkaohjelmaa, jolla korjataan alipalkattujen asiantuntija-ammattien palkkausta kuntasektorilla.
- Palkkaohjelman tarvetta olemme ajaneet sitkeästi usean vuoden ajan ja olemmekin iloisia, että vihdoin saamme parannettua edes kunta-alan asiantuntijoidemme palkkausta, Katariina Mäkelä sanoo.
Palkattoman harjoittelun kautta alipalkattuun asiantuntijatehtävään
Museoalan ammattiliitto tuo esiin, että alipalkkauksen ensi askeleet otetaan jo alan opiskeluvaiheessa, jolloin perinne ja kirjoittamaton sääntö on, ettei harjoittelusta tarvitse maksaa palkkaa.
- Korkeakouluharjoittelijoiden odotetaan suorittavan jopa usean kuukauden mittaisia, asiantuntijatason tehtäviä sisältäviä ja opintojen loppuvaiheeseen sijoittuvia harjoittelujaksoja ”opintopistepalkalla”, sanoo projektityöntekijä Maija Talja Museoalan ammattiliitosta.
- Käsitykset työelämästä alkavat vääristyä heti alkuunsa, kun museoalan tulevien ammattilaisten ura alkaa työlainsäädännön ja työehtosopimusten ulkopuolelle sijoittuvista palkattomista harjoitteluista. Niistä on luontevaa jatkaa alipalkattuihin asiantuntijatehtäviin.
- Harjoittelijoiden haavoittuvaa asemaa käytetään hyväksi. Koska tulijoita harjoittelijoiksi on, työnantajat katsovat, ettei tarvitse maksaa. Peräänkuulutamme vastuullisuutta työnantajilta, Talja ja Mäkelä sanovat.
Akavan Erityisalojen ammattijärjestöjen suositus on, että harjoittelusta maksetaan aina palkkaa. Jotta harjoittelut kerryttäisivät työttömyysturvaa, tulee palkkauksen olla vähintään 1 283 euroa kuukaudessa (2022).
Alan arvostuksen tulee näkyä palkkauksessa
Museoalan korkeakoulutetut asiantuntijat ovat vastuussa kulttuuriperinnön säilymisestä ja välittymisestä tuleville sukupolville. Jotta museot pystyisivät täyttämään yhteiskunnallisen tehtävänsä, ne tarvitsevat osaavia, koulutettuja asiantuntijoita nyt ja tulevaisuudessa.
Museotyö ansaitsee arvostusta, jonka tulee näkyä myös palkkauksessa. Yksi askelma matkalla ylös palkkakuopasta on alan sisäinen asennemuutos. Tarjoamalla opiskelijoille palkallisia harjoittelujaksoja museoalan työnantajat osoittavat, että alan asiantuntijat ovat oikeudenmukaisen palkan arvoisia myös tulevaisuudessa. Museoalan opiskelijat ovat kulttuuriperinnön tulevia asiantuntijoita, joilla on paljon annettavaa työelämälle jo ennen valmistumistaan.
Museoalan ammattiliitto MAL julkaisee syksyllä 2022 museoalan harjoittelukyselyyn pohjautuvan ohjeistuksen hyvään museoharjoitteluun. Ohjeistuksen tarkoituksena on jakaa hyviä käytäntöjä onnistuneeseen museoharjoitteluun niin harjoittelijoiden, harjoittelupaikkojen kun korkeakoulujen näkemyksiin pohjautuen.
Lisätietoja:
Katariina Mäkelä, toiminnanjohtaja, Museoalan ammattiliitto MAL, p. 040 774 7620, katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi
Maija Talja, projektityöntekijä, Museoalan ammattiliitto MAL, p. 040 838 0739, maija.talja@museoalanammattiliitto.fi
Kuntasektorin uudesta sopimuksesta lisätietoja:
Jaakko Korpisaari, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat, p. 040 777 9422, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi
Yhteyshenkilöt
Jaakko Korpisaari, Akavan ErityisalatNeuvottelupäällikkö, FM. Kuntasektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta, sote- ja maakuntauudistuksen yhteyshenkilö, kulttuuripolitiikka.
Puh:040 777 9422jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fiKatariina Mäkelä, Museoalan ammattiliitto MALToiminnanjohtaja
Puh:040 774 7620katariina.makela@museoalanammattiliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 19 jäsenjärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat
Julkisen sektorin neuvotteluissa korostui ammattiliittojen voima – Akavan Erityisalat tyytyväinen saavutuksiin9.5.2025 11:03:10 EEST | Tiedote
Haastavissa oloissa saavutetut yleisen linjan palkkaratkaisut julkisella sektorilla osoittavat neuvottelujärjestelmän toimivuuden ja ammattiliiton jäsenyyden arvon, arvioi Akavan Erityisalat. Kunnissa ja hyvinvointialueilla myös palkkaohjelman jatkuminen oli keskeinen saavutus jäsenillemme.
Akavan Erityisalat: Kasvutoimia rahoitetaan leikkaamalla palveluista25.4.2025 09:46:47 EEST | Tiedote
Kehysriihen veronkevennyksiä kompensoidaan leikkauksilla, jotka osuvat valtion, kuntien, yliopistojen sekä järjestöjen rahoitukseen. – Suomalaisten tarvitsemista palveluista ja hyvästä hallinnosta leikataan huoletta iloisten verouutisten katveessa. Samalla huoli julkisen talouden tilasta kasvaa, arvioi Akavan Erityisalat.
Olli Kaureesta Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja24.4.2025 12:43:19 EEST | Tiedote
Akavan Erityisalojen toiminnanjohtajaksi on nimitetty Olli Kaure 1.5.2025 alkaen. Kaure on työskennellyt liiton palveluksessa vt. toiminnanjohtajana ja kehitysjohtajana.
Kysely: Joka toinen johdon assistentti kokee epäasiallista kohtelua23.4.2025 09:53:35 EEST | Tiedote
Osaamisen vähättelyä, häirintää, tytöttelyä, arvostuksen puutetta työtehtävien vuoksi. Epäasiallista kohtelua on työurallaan kokenut 52 prosenttia johdon assistenteista, ilmenee Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan kyselystä. Jopa 28 prosenttia johdon assistenteista raportoi kokeneensa epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana. Skilla ry nostaa hallinnon asiantuntijoiden ja assistenttien päivänä 23. huhtikuuta esiin huolen jäsenistönsä työelämässä kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta.
Av-käännösyritysten palkkaratkaisu yleisen linjan mukainen16.4.2025 15:25:26 EEST | Tiedote
Av-käännösyritysten työehtosopimuksen osapuolet ovat päässeet sopuun yleisen linjan mukaisesta kolmivuotisesta sopimusratkaisusta. Sopimus on edelleen yksi harvoista työehtosopimuksista, joissa on sovittu myös ei-työsuhteisten tekijöiden vähimmäispalkkioista. Sopimuksessa työntekijöitä edustavat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Kieliasiantuntijat sekä Journalistiliitto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme