Erilaisia polkuja vammaisalalle-malli ohjaa uusille urapoluille

Kehitysvammaliiton ja JHL:n vuonna 2020 tekemässä kyselytutkimuksessa peruskoululaisista 67 % ei ollut saanut lainkaan tietoa vammaisalan työstä ja työpaikoista. Kyselyyn osallistuneet opinto-ohjaajat toivoivat helposti saatavaa ja konkreettista tietoa vammaisuudesta ja vammaisalasta.
Tämän kyselytutkimuksen esiin nostamien kehitysehdotusten innoittamana VAVE-hankkeessa tuotettiin Erilaisia polkuja vammaisalalle-polkumalli, joka julkaistiin 13.5.2022. Malli esittelee vammaisalan kouluttautumismahdollisuuksia ja uratarinoita, sekä helpottaa alaan tutustumista.
Erilaisia polkuja vammaisalalle -malli on havainnollinen tietopaketti, jonka avulla kuka tahansa opintopohjasta riippumatta voi löytää oman opinto- ja urapolkunsavammaisalalle. Helppokäyttöinen polkumalli sisältää jokaiselle kokonaisuuden, joka ohjaa opintojen rahoituksesta alan turvallisuussäädöksiin saakka.
Polkumalliin voit tutustua osoitteessa polkuja.vetoavammaisalalle.fi
Hanke päättyy, vetovoima ei
Vammaisalan haasteena ei ole ainoastaan työvoimapula, sillä myös opintojen vähäinen tarjonta syö vetovoimaa. Sosiaali- ja terveysalan toisen tai korkea-asteen tutkinnon suorittaneista vain pienellä osalla on ollut opinnoissaan vammaistyön sisältöjä. Sosiaalialan koulutuksia tarjoavien suomenkielisten ammattikorkeakoulujen tutkintojen opetussuunnitelmissa vain alle puolessa on vammaisalan opintojaksoja. Terveysalan opetussuunnitelmissa vammaisuuteen ja vammaistyöhön kytkeytyviä opintojaksoja on vain muutamassa ammattikorkeakoulussa ja opintotarjonnassa on harvoin muutamaa kurssia enempää.
-Monet opintojaksot rakentavat vammaisalan työssä tarvittavaa osaamista, mutta ilman perehtymistä vammaisalan erityiskysymyksiin ajatus työllistymisestä alalle voi jäädä vieraaksi, kommentoi VAVE-hankkeen projektipäällikkö Piia Suihkonen.
Vastaukseksi opintotarjontaan VAVE-hankkeessa koottiin Diakin avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaan yhteensä 39 opintopisteen laajuinen Osaamista vammaistyöhön -osaamiskokonaisuus. Aiemmin Diakin avoimen amk:n vammaisalan opintojaksoissa oli vain muutamia ilmoittautuneita, kun vuonna 2021 osallistujamäärä oli 55 opiskelijaa ja keväällä 2022 oli 30 opiskelijaa.
Hankkeen toteutuksessa mukana olleissa toisen asteen oppilaitoksissa vammaisalan opintoja suorittavien määrä kasvoi 86 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2021. Hankkeessa kehitettiin ammatilliselle toiselle asteelle valinnainen tutkinnon osa, Työntekijänä kehitysvammatyössä TYKE, joka pilotoitiin syksyllä 2021. Tutkinnon osa on lisätty STEP-koulutuksen, Esedun ja Samiedun koulutustarjontaan keväästä 2022 eteenpäin.
-Me emme ole ainoita, jotka ovat työskennelleet vetovoiman lisäämiseksi, sillä koulutus ja työelämäyhteistyön vahvistaminen on ollut avainasemassa, kertoo Suihkonen.
Esite s22 Osaamista vammaistyöhön
Voit kurkata myös opinto-oppaan tästä linkistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikko Piia Suihkonen
piia.suihkonen@diak.fi
Puh. 0504011219
Aura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiElina Juntunentoimitusjohtaja, rehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 766 1312elina.juntunen@diak.fiJenna Tikkaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 571 1959jenna.tikka@diak.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin uusi toimitusjohtaja-rehtori on TtT, KL Kati Komulainen8.5.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakin uudeksi toimitusjohtaja-rehtoriksi on valittu Kati Komulainen. Hän aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2025.
Osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia Valkeassa 6.5.3.5.2025 09:08:00 EEST | Tiedote
Lämpimästi tervetuloa AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta & Kukoista- kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta lähiössä ja verkossa -hankkeiden järjestämään lopputapahtumaan Oulun kauppakeskus Valkeaan ti 6.5. klo 13–15.
Kohti uutta ammatillisuutta – Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma käynnistivät ainutlaatuisen yhteistyön2.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tukee molempien toimintaa ja tavoitteita. Diakin opiskelijoille yhteistyö tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön oman ammattitaidon vahvistamiseksi. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma saa puolestaan toimintaansa ja kehittämistyöhönsä mukaan tulevia sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan ammattilaisia.
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme