Helsingin tarkastuslautakunta: Kaupungin vuokra-asuntojen asukasaktiivit ovat tyytymättömiä Hekan asukasdemokratiaan

Tarkastuslautakunta havaitsi myös, että Heka ei tällä hetkellä kaikilta osin noudata voimassa olevaa yhteishallintolakia. Käytännössä talotoimikunnilla ei ole yhteishallintolain mukaista oikeutta päättää järjestyssäännöistä eikä yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteista. Heka perustelee poikkeamista laista sillä, että isossa yhtiössä on yhdenvertaisuuden turvaamiseksi oltava samanlaiset säännöt ja perusteet eri taloissa. Yhteishallintolain uudistus on käynnissä ja siihen liittyen lautakunta suositteli, että Hekan vuokralaisdemokratiasääntö päivitetään lain mukaiseksi yhteishallintolain uudistamisen jälkeen.
Positiivisena huomiona lautakunta toi esiin, että Heka soveltaa vuokralaisdemokratiaa laajemmin kuin laki edellyttäisi: Asukastoimintaan myönnetään määrärahoja ja asukkailla on mahdollisuus nimetä asukkaiden edustaja vuokranmääritysyksikön talojen merkittävien korjausten suunnitteluun. Lisäksi Heka maksaa kokouspalkkioita vuokralaisdemokratiaelinten jäsenille talotoimikunnan tasolta lähtien.
Kotihoitoa on kehitetty viime vuosina, mutta tavoitteista on jääty
Helsingin kaupungin kotihoidossa on ollut tavoitteena vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia. Kokemukset työstressistä ja työmäärän lisääntymisestä yli sietokyvyn ovatkin vähentyneet ja työnantajan vaihtamista harkinneiden osuus samoin kuin lähtövaihtuvuus ovat pienentyneet. Myönteistä kehitystä on siis tapahtunut. Tarkastuslautakunta kuitenkin havaitsi, että monilta osin ei ole vielä saavutettu asetettuja tavoitteita työhyvinvoinnin kehittämisessä tai kotihoidon kehittämisessä ylipäätään.
Koronapandemia on vaikuttanut tavoitteiden toteutumattomuuteen joiltakin osin. Pandemia myös pahensi pulaa henkilöstöstä. Ruotsinkielisen hoitohenkilöstön puute vaikuttaa siten, että ruotsinkielisen palvelun piirissä olevien luona käy myös hoitajia, joilla ei ole ruotsin kielen taitoa. Tarkastuslautakunta kehotti varmistamaan, että vanhuspalvelulain mukainen kielellinen yhdenvertaisuus toteutuu ja että sosiaalihuoltolain mukainen yli 75-vuotiaiden palvelutarpeen arviointi toteutuu määräajassa. Palvelutarpeen arvioinnissa on ollut viiveitä syksystä 2021 lähtien.
Lisäksi tarkastuslautakunta suositteli, että kotihoidon vastuuhoitajien välillisiä tehtäviä vähennettäisiin, sijaisten työnkuvaa laajennettaisiin ja parhaaksi koettuja käytäntöjä sovellettaisiin mahdollisimman laajalti eri alueilla. Arvioinnissa havaittiin, että kaupungin kotihoidolle asettamat tavoitteet toteutuvat joissakin kotihoitoyksiköissä, mutta eivät kaikissa. Erot eivät kuitenkaan olleet systemaattisia.
Arviointikertomus valtuuston käsittelyyn 22.6.
Tarkastuslautakunta on kaupunginvaltuuston alainen toimielin, jonka tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista. Edellä mainittuihin aiheisiin sekä muihin tarkastuslautakunnan vuoden 2021 arviointikertomuksessa käsittelemiin aiheisiin voi tutustua osoitteessa arviointikertomus.fi.
Kaupunginvaltuusto käsittelee arviointikertomusta kokouksessaan 22.6.2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Nuutti Hyttinen, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
p. 50 574 2646, nuutti@nuuttihyttinen.com
Timo Terävä, tarkastusjohtaja
p. 050 435 7547, timo.terava@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Pitäjänmäelle tulossa uusia koulu-, päiväkoti-, kirjasto- ja nuorisotiloja12.5.2025 18:31:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti 12. toukokuuta kokouksessaan esittää valtuustolle Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä. Myös vuonna 2024 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportti 2025 etenee valtuustoon.
Helsingin kaupunginvaltuustossa järjestettiin kyselytunti ja päätettiin useista asemakaavan muutoksista7.5.2025 21:41:45 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona 7. toukokuuta. Kokouksen aloitti kyselytunti. Kyselytunnilla käsiteltiin kahta aihetta. Lisäksi valtuusto käsitteli useita asemakaavan muutoksia.
Helsinki houkuttaa matkailijoita - Matkailun kasvupotentiaalista keskusteltiin Helsingin matkailuseminaarissa7.5.2025 16:04:23 EEST | Tiedote
Helsingin matkailu on hyvässä nosteessa. Tuoreimmat näkymät lupaavat Helsingille hyvää matkailukesää. Matkailutoimijat kokoontuivat 7. toukokuuta Helsingin matkailuseminaariin keskustelemaan alan kasvupotentiaalista ja Helsingin matkailun tärkeydestä koko maan elinvoimalle.
Framgångar och rekommendationer – Helsingfors nya utvärdering av hållbar utveckling har publicerats7.5.2025 13:58:52 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads utvärdering av hållbar utveckling, Från agenda till handling – Genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2025, har publicerats tillsammans med de fem största städernas utvärderingar. Genomförandet av hållbarhet i Helsingfors under den gångna fullmäktigeperioden 2021–2025 utvärderas genom fyra huvudteman: ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.
Onnistumisia ja suosituksia – Helsingin kestävän kehityksen uusi arvio on julkaistu7.5.2025 13:58:52 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kestävän kehityksen arvio Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2025 on julkaistu yhdessä viiden suurimman kaupungin arvioiden kanssa. Kestävyyden toteutumista Helsingissä kuluneen valtuustokauden 2021–2025 aikana arvioidaan neljän pääteeman kautta; tarkastelussa ovat ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme