THL laajentaa suositusta neljänsistä koronarokotuksista 70–79-vuotiaisiin riskiryhmäläisiin – muutoksella varaudutaan epidemiatilanteen mahdolliseen huonontumiseen
Aiemmin neljänsiä koronarokotuksia on suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona.
Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.
THL:ssä on arvioitu rekisteritietoja yhdistämällä, miten merkittävästi neljäs rokoteannos lisäisi suojaa kolme annosta saaneilla, kun otetaan huomioon henkilön vakavalle koronavirustaudille altistavat perussairaudet sekä nykyinen tai lähitulevaisuuden epidemiatilanne.
Koska ikä ja perussairaudet lisäävät vakavan taudin riskiä, eniten terveyshyötyä voidaan saavuttaa rokottamalla sellaisia riskiryhmiin kuuluvia 70–79-vuotiaita, jotka ovat toistaiseksi saaneet vain kolme annosta. Heitä on noin 300 000.
Kansalaisten yhdenvertainen kohtelu on tärkeää.
”Epidemiatilanteesta riippumatta erikoissairaanhoitoa tarvitsevan taudin riski on 70–79-vuotiaille riskiryhmäläisille hieman suurempi kuin yli 80-vuotiaille, joilla ei ole vastaavia sairauksia”, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
”Neljänsien annosten laajentamisella varaudumme myös tulevaan. Emme voi poissulkea sitä, että väestössä alkaa laajasti kiertää entistä herkemmin leviävä koronavirusvariantti, joka voi lisätä sekä tartuntojen määrää että erikoissairaanhoidon tarvetta kesän ja alkusyksyn aikana”, Nohynek jatkaa.
Suomen koronatilanne rauhoittumassa
Koronavirusepidemia on Suomessa rauhoittumassa. Tartunnat, erikoissairaanhoidon ja tehohoidon tarve sekä kuolemat ovat edelleen laskussa.
Uudet jonkin verran tarttuvammat ja rokotussuojaa kiertävät omikronkannat BA.4 ja BA.5 ovat kuitenkin lisääntyneet Euroopassa, muun muassa Portugalissa. Uusienkin viruskantojen leviämistä todennäköisesti jarruttaa kesän aikana koronaviruksilla todettu vuodenaikavaihtelu.
Tämänhetkisen tiedon perusteella ei voida kuitenkaan luotettavasti ennustaa, lisäävätkö uudet jonkin verran herkemmin leviävät omikronlinjat tapausmääriä ja erikoissairaanhoidon tarvetta kesän aikana Suomessa.
Suosituksia muutetaan tarvittaessa
THL seuraa epidemiatilannetta ja on varautunut tarvittaessa muuttamaan suosituksiaan koronarokotteista.
Jos epidemiatilanne kesä-heinäkuun aikana vastaa kesien 2020 ja 2021 tilannetta, eli epidemia vähenee huhti-toukokuun taitteen tilanteesta noin kymmenesosaan, 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa yli 60 000, jotta voitaisi estää yksi koronan aiheuttama erikoissairaanhoitojakso. Ilman vakavalle taudille altistavia perussairauksia olevia tulisi tässä ikäryhmässä rokottaa yli 120 000 ja kyseisiä perussairauksia sairastaviakin lähes 44 000 yhden hoitojakson ehkäisemiseksi.
Jos tartuntojen ja sairaalahoidon ilmaantuvuus ikääntyneillä olisi kesällä noin puolet siitä, mitä se on ollut huhti-toukokuun taitteessa, ilman vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia olevia 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa 25 000, jotta voitaisi estää yksi erikoissairaanhoitojakso. Vakavalle taudille altistavia sairauksia sairastavia tulisi rokottaa hiukan vajaat 9 000.
Jos tartuntojen ja sairaalahoidon ilmaantuvuus ikääntyneillä nousisi takaisin huhti-toukokuun taitteen tasolle, ilman vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia olevia 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa lähes 12 500, jotta voitaisi estää yksi erikoissairaanhoitojakso. Vakavalle taudille altistavia sairauksia sairastavia tulisi rokottaa hiukan vajaat 4 400, jotta saavutettaisiin sama tulos.
Lisätietoja:
Hanna Nohynek
ylilääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 22/202522.5.2025 15:07:32 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 22.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset Pe 23.5. Käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus CUBE:n informaatiohyvinvointia selvittäneen väestökyselyn tulokset julkaistaan. Lisätiedot: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 28.5. Turvakotitilastot 2024: Turvakodeissa oli viime vuonna asiakkaita enemmän kuin koskaan. Lisätiedot: soile.koskela(at)thl.fi, puh. 029 524 7058 Blogit 27.5. Hukkaako sosiaalihuolto mahdollisen asiakkaansa? Kirjoittaja: Hanni Joronen Lisätietoa: Katso myös ajankoh
THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä – Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä tänä keväänä21.5.2025 14:56:02 EEST | Tiedote
Puutarhatöissä kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Tänä keväänä on todettu muutamia legionellan aiheuttamia vakavia keuhkokuumetapauksia, joissa multa on todennäköinen tartunnanlähde.
Uusi testi paljastaa riskin keskeisiin kansansairauksiin ja tukee terveellisten elintapamuutosten tekemisessä21.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Kansansairauksien riskitesti on julkaistu verkossa. Testi on helppo ja nopea tapa saada arvio omasta riskistään sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin. Testin ovat kehittäneet yhteistyössä THL ja Diabetesliitto.
Pirkkalassa koulussa väkivallanteko - materiaaleja tilanteen käsittelyn tueksi20.5.2025 13:04:46 EEST | Tiedote
Pirkanmaalla Pirkkalassa on tapahtunut koulussa väkivallanteko. Mediatietojen mukaan koulun oppilas on haavoittanut teräaseella kolmea muuta oppilasta. Tapahtuma on järkyttävä ja saattaa aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta myös laajemmin sekä lapsissa että aikuisissa. THL ei kommentoi tapauksen tutkintaa, mutta laitoksen asiantuntijat ovat median käytettävissä yleisesti aiheeseen liittyen: Taina Laajasalo (lasten väkivaltaan liittyvät kysymykset) tutkimusprofessori, psykologi p. 029 524 7777 taina.laajasalo(at)th.fi Outi Linnaranta (mielenterveyteen ja henkiseen tukeen liittyvät kysymykset) ylilääkäri p. 029 524 7517 outi.linnaranta(at).fi Materiaaleja tilanteen käsittelyn ja jaksamisen tueksi: Olemme aiemmin julkaisseet materiaalia kouluampumisen käsittelyn tueksi lähiaikuisille, ammattilaisille ja medialle. Materiaalia voi hyödyntää myös muiden äkillisten kriisitilanteiden käsittelyssä lasten ja nuorten kanssa. Avuksi kouluampumisesta puhumiseen Ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattil
Väestön hyvinvoinnin uusi seurantamittaristo huomioi taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset näkökulmat20.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut mittariston, jonka avulla voidaan seurata laaja-alaisesti väestön hyvinvointia ja sen kehitystä taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Hyvinvointia on tähän asti tarkasteltu päätöksenteossa ennen kaikkea talouskasvua ja tätä kautta elintason kehitystä kuvaavalla bruttokansantuotteella (BKT), jolloin muut hyvinvoinnin näkökulmat jäävät huomiotta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme