Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2022: Asuntojen hintojen nousu jatkui pk-seudulla, muualla hintakehitys taittunut

Jaa
Toukokuussa asuntokauppa jatkoi palautumista pandemiaa edeltäneelle tasolle. Uusien asuntojen myyntimäärät olivat edelleen reippaassa laskussa muissa suurissa kaupungeissa, paitsi Oulussa. Hinnat kipusivat ylöspäin edelleen pääkaupunkiseudulla, mutta muualla Suomessa hintojen nousu on taittunut.
Asuntokauppojen määrä tammi-toukokuu 2015-2022
Asuntokauppojen määrä tammi-toukokuu 2015-2022

Toukokuussa 2022 vanhojen asuntojen myynti jatkoi helmikuusta alkanutta trendiä, jossa asuntokaupan volyymi on palautunut lähelle pitkäaikaista keskiarvoa pandemiasta alkaneen erityisen vilkkaan jakson jälkeen. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden vanhojen asuntojen kauppa supistui 15,2 % kokonaiskauppamäärän ollessa 5 452 kpl.

Vanhojen asuntojen kaupassa kerrostaloasuntojen kauppa kävi rivitaloasuntoja ja omakotitaloja paremmin. Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin toukokuussa 2 903 kappaletta, joka on 6,2 % yli viiden vuoden keskiarvon. Rivitaloasuntojen kauppa jäi 5,1 % (1 319 kpl) ja omakotitalojen 9,5 % (1 230 kpl) viiden vuoden keskiarvosta. Vuoden 2021 kauppamääriin verrattuna laskua oli kerrostaloissa -9 %, rivitaloissa -19 % ja omakotitaloissa -23 %.

Koko alkuvuonna 2022 (tammi-toukokuu) myytiin yhteensä 27 326 vanhaa asuntoa, joka on -10,7 % vähemmän kuin vuosi sitten, mutta silti 7,4 % yli pitkäaikaisen viiden vuoden keskiarvon.

Oulussa myytiin sekä vanhoja että uusia asuntoja jopa viime vuoden huipputasoa enemmän

Uusia asuntoja myytiin toukokuussa 504 kappaletta, joka on noin puolet vuoden takaisesta ja 38 % alle viiden vuoden keskiarvon. Uudiskohteiden kauppa lähti voimakkaaseen nousuun vuonna 2017, ja lukujen valossa nyt ollaan palaamassa kohti tätä edeltävän kauden tasoa. Uusissa asunnoissa eniten laskua oli toukokuussa rivitaloasuntojen myyntimäärissä, niin viime vuoteen verrattuna kuin viiden vuoden aikajänteellä.

Kaupungeittain tarkasteltuna Oulussa vanhojen asuntojen kauppa jatkoi kasvua, kun muut suuret kaupungit seurailivat koko maan laskevaa trendiä. Kuitenkin kaikissa suurissa kaupungeissa myyntimäärät olivat edelleen korkeammalla kahden vuoden takaiseen tasoon verrattuna. Oulussa vanhoja asuntoja myytiin toukokuussa 3,3 % edellisvuotta enemmän, ja peräti 25 % yli pitkäaikaisen keskiarvon. Oulu oli poikkeus myös uusien asuntojen myyntimäärien suhteen toukokuussa. Siellä niitä myytiin viime vuoden toukokuuhun nähden noin 38 prosenttia enemmän, kun taas muissa isoissa kaupungeissa uusien asuntojen kauppamäärät ovat tulleet roimasti alas edellisvuoden toukokuusta.

Pääkaupunkiseudulla kauppa kävi edelleen selvästi pitkäaikaista keskiarvoa paremmin, vaikka laskua tuli vuoteen 2021 nähden. Helsingissä vanhoja asuntoja myytiin 9 % edellisvuotta vähemmän, Espoossa 14 % vähemmän ja Vantaalla 9 % vähemmän.

Asuntojen hinnat nousivat edelleen 1,1 % pääkaupunkiseudulla


Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntihinnat nousivat huhtikuusta toukokuuhun 1,1 % pääkaupunkiseudulla, mikä on jatkoa viime vuoden marraskuussa alkaneelle nousevalle trendille. Koko alkuvuonna hinnat ovat nousseet pk-seudulla 4,2 %.

Muissa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa nouseva hintakehitys taittui helmi–maaliskuussa, ja hinnat pysyivät toukokuussa keskimäärin samoina kuin huhtikuussa. Vuoden alusta hinnat ovat nousseet keskimäärin 1,6 %.

Hintakehityksessä on kuitenkin paikkakuntakohtaisia eroja: esimerkiksi Tampereella hinnat nousivat toukokuussa 1,1 %, ja Turussa hinnat ovat nousseet koko alkuvuonna saman verran kuin pk-seudulla.

Vapaa-ajan asunnoissa myyntimäärät palautuneet vuosien 2015–2017 tasolle

Vapaa-ajan asuntojen myyntimäärissä vuodet 2020 ja 2021 olivat ennätyksellisen korkeita, nyt volyymi on alentunut pandemiaa edeltäneelle tasolle (noin vuoden 2015–2017 tasolle). Toukokuussa mökkikauppa piti parhaiten pintansa Pohjois-Savossa, jossa kasvua oli 12,5 prosenttia viiden edellisen vuoden keskiarvoon verrattuna.

Vapaa-asuntojen keskihinnat ovat edelleen hieman nousussa. Myydyn loma-asunnon keskihinta koko Suomessa oli tammi–toukokuussa 141 000 euroa.

Myyntiajat kääntyivät nousuun pääkaupunkiseudulla

Vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiajat kääntyivät pääkaupunkiseudulla nousuun toukokuussa, mutta ne ovat edelleen selvästi lyhyempiä kuin alkuvuodesta. Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika pk-seudulla oli toukokuussa 65 päivää, ja omakotitalojen 79 päivää. Ero kt- ja okt-myyntiajoissa pk-seudulla on edelleen historiallisen pieni, vaikka huhtikuun ennätyksestä tultiin hieman takaisin päin.

Muualla Suomessa asuntokauppa on nopeutunut koko kuluneen vuoden, ja sama trendi jatkui toukokuussa. Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli 58 päivää ja omakotitalon 97 päivää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asuntokauppojen määrä tammi-toukokuu 2015-2022
Asuntokauppojen määrä tammi-toukokuu 2015-2022
Lataa
Vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehitys vuosina 2019-2022 pk-seudulla ja muissa isoissa kaupungeissa Suomessa.
Vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehitys vuosina 2019-2022 pk-seudulla ja muissa isoissa kaupungeissa Suomessa.
Lataa
Vanhojen asuntojen keskimääräiset myyntiajat pk-seudulla ja muualla Suomessa.
Vanhojen asuntojen keskimääräiset myyntiajat pk-seudulla ja muualla Suomessa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.kiinteistonvalitysala.fi

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto omistaa ja hallinnoi alan johtavaa asuntokaupan tilastoa KVKL Hintaseurantapalvelua. Liiton tavoite on edistää asuntokaupan avoimuutta, luottamusta välitysammattilaisia kohtaan sekä tukea hyvää välitystapaa kunnioittavien välittäjien työtä keräämällä tietoa välitysammattilaisten käyttöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Lokakuun asuntomarkkinakatsaus: kauppojen määrä supistunut, myyntiajat hyvällä tasolla ja hinnat varsin vakaita edelleen11.11.2022 08:25:20 EET | Tiedote

Asuntojen myyntiajat pysyivät lokakuussa melko lähellä syyskuun keskimääräisiä aikoja. Omakotitalot käyvät edelleen selvästi nopeammin kaupaksi kuin alkuvuodesta. Asuntojen kauppahinnoissa ei myöskään nähty äkkiliikkeitä; eniten laskua hinnoissa oli pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Kauppamäärät supistuivat lokakuussa selvästi, mutta vilkkaan alkuvuoden ansiosta tammi–lokakuun lukemat ovat lähellä viiden vuoden keskiarvoa.

Syyskuun ja kolmoskvartaalin 2022 asuntomarkkinakatsaus: Vanhojen asuntojen kauppa käy ja hinnat varsin vakaita10.10.2022 09:44:44 EEST | Tiedote

Vanhojen asuntojen kauppa kannatteli alkuvuonna koko asuntokauppaa ja korvasi pienentynyttä uudiskohteiden myyntiä. Kokonaisuudessa asuntokauppa oli alkuvuonna samalla tasolla kuin vuosien 2017–2020 vastaavana ajankohtana, vaikka rakenne painottui nyt enemmän vanhojen asuntojen kauppaan. Koko vuoden tuloksen ratkaisee, miten kauppa kehittyy vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Elokuun 2022 asuntomarkkinakatsaus: Rauhoittumista myyntimäärissä ja hinnoissa, myyntiajat hieman pidemmät9.9.2022 06:56:00 EEST | Tiedote

Vanhojen asuntojen myyntimäärät laskivat elokuussa jonkin verran ennätyksiä rik-koneen huippuvuoden 2021 elokuusta. Uusissa asunnoissa myyntimäärien lasku oli merkittävä. Pitkällä viiden vuoden aikavälillä myyntimäärät kokonaisuudessaan lähestyivät vuoden 2018 tasoa. Asuntojen myyntiaikojen lyheneminen taittui koko maassa. Myös hinnoissa oli laskua, mutta se oli maltillista. Loma-asunnoissa kauppa rauhoittui sekä edellisvuoteen että alkukesään verrattuna.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye