Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa etsitään ennallistettavia puroja

Jaa
ELY-keskus etsii luonnontilansa menettäneitä purokohteita Pohjois-Savon alueella valtion rahoittamaan Purohelmi-hankkeeseen. Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille.
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)

Purohelmi on osa valtakunnallista HELMI-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on ennallistaa erityyppisiä elinympäristöjä ja edistää luonnon monimuotoisuutta. Purojen kohdalla tämä tarkoittaa virtaavan veden mutkittelua, uoman syvyyden ja leveyden vaihtelua sekä monimuotoista vesi- ja rantakasvillisuutta.

Maastotyöt aloitetaan kuluvana kesänä


Pienvesien tilanne on pitkään ollut huolestuttava koko maassa. Etelä-Suomen puroista enää 2 % on luonnontilaisia. Puroja on lähihistoriassa käytetty eri tarkoituksiin, kuten vedenottoon, uittoihin ja vesien ohjaamiseen pois kuivatusalueelta.


Tänä keväänä Pohjois-Savossa on käynnistynyt HELMI-elinympäristöohjelman purojen kartoitustyö, jonka avulla pyritään löytämään potentiaalisimmat yksityismailla sijaitsevat purokunnostuskohteet. ELY-keskus pyytää ilmoittamaan erityisesti puroista, joita on käsitelty perkaamalla ja suoristamalla.


Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille, kuten purotaimenelle ja saukolle. Pienetkin pohjavesivaikutteiset purot voivat toimia näiden sekä lukemattomien muiden lajien lisääntymisalueina. Virtavedet lähiympäristöineen tarjoavat lisäksi ravintoa, suojaa ja kulkureittejä myös muille eläin- ja kasvilajeille.

Tavoitteena monimuotoisuuden kokonaisvaltaisempi ennallistaminen


Tulevana kesänä ELY-keskuksen asiantuntijat kartoittavat kohteita ympäri maakuntaa. Pohjois-Savon ELY-Keskuksen purohelmi-hanketta koordinoiva Marita Kivioja pyytää lähettämään vinkkejä mahdollisesta kohteista sähköpostitse tai soittamalla.


- Ennallistamisen tavoitteet eivät ole pelkästään kalataloudelliset, vaan huomioon otetaan myös muut puroon kytkeytyneet lähiympäristöt, kuten rantavyöhykkeet kasveineen ja eliöineen sekä puron luontaiset kulkureitit. Kohteesta kannattaa ilmoittaa, vaikka siellä ei olisi havaittu kaloja, Kivioja painottaa.


- Puroja on Pohjois-Savossa enemmän kuin osaamme edes arvioida, joten toivomme kansalaisten yhteydenottoja mahdollisten kunnostuskohteiden löytämisen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Työ ei vaadi maanomistajilta toimenpiteitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonhoidon asiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
Marita Kivioja, marita.kivioja@ely-keskus.fi, 0295 026 127

Kuvat

Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.9.202328.9.2023 11:52:48 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,13. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on pysynyt samalla korkeudella viimeiset pari viikkoa. Konnuksen tulvakanava on ollut auki koko kuukauden. Tilastojen mukaan nyt ollaan syksyn matalimpien vedenkorkeuksien kaudella ja tänä vuonna tuskin enää merkittävää pinnanlaskua tapahtuu ilman lisäjuoksutuksen kasvattamista. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaallakin on käynnissä lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat 10 -15 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Näyttää olevan yl

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme