Jyväskylän yliopisto

Valokuvanäyttely: Seminaarinmäellä ja savupirteissä

Jaa
Lapsia ja lasten leikkejä Ahti Rytkösen kuvaamana. Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, tapahtuma- ja näyttelytila Tietoniekka. 22.6.–4.9.2022
Tyttö ongella Jyväskylässä. Ahti Rytkönen, Jyväskylän yliopisto, Avoimen tiedon keskus, Tiedemuseon arkisto.
Tyttö ongella Jyväskylässä. Ahti Rytkönen, Jyväskylän yliopisto, Avoimen tiedon keskus, Tiedemuseon arkisto.

Kansakoulunopettaja, filosofian maisteri ja Jyväskylän yliopiston edeltäjän kasvatusopillisen korkeakoulun suomen kielen lehtori, professori Ahti Rytkönen (1899–1989) opetti ja kirjoitti Jyväskylässä sekä kulki 1920–1930-luvulla eri puolilla Ylä-Savoa – kesäisin jalan ja soutaen, talvella hiihtäen. Näin hän teki sanastusmatkoja eli keräsi murrealueen sanoja suomen kielen tutkimusta varten. Paljekamerallaan Ahti Rytkönen ikuisti lasinegatiiveille savupirttien elämää, työvälineitä ja -tapoja. Hän suhtautui luontevasti maaseudun ihmisiin, jutusteli heidän kanssaan ja osallistuipa välillä talon töihinkin. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen Tiedemuseon arkistossa on tuhansia Ahti Rytkösen ottamia valokuvia pohjoissavolaisesta elämänmenosta.

Ahti Rytkönen oli jo varhain kiinnostunut lasten maailmasta, heidän leikeistään ja kielestään. Hän lienee ensimmäisiä suomalaisia valokuvaajia, jonka yhtenä keskeisenä kuvausteemana oli lapsuus. Ahti Rytkösen lapsiaiheiset valokuvat eivät ole pelkästään muotokuvia, vaan hän oli aidosti kiinnostunut lasten ajattelusta ja siitä, miten he hahmottivat elämää. Ahti Rytkönen osasi eläytyä lasten leikkeihin ja arvosti heidän tapaansa katsella maailmaa. Hän näki lapset myös aikuisten arkisten askareiden takaa. Tuolloin monista ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuneet lapsiaiheiset valokuvat ovat nykyisin ainutlaatuisia dokumentteja liki sadan vuoden takaisesta savupirttien lasten elämästä ja perinteisistä koululaisten välituntileikeistä. Ahti Rytkösen Seminaarimäen harjoituskoulun välitunneilla kuvaamat pelit ja leikit ovat tuttuja edelleen, ehkä hieman muotoaan muuttaneina.

Ahti Rytkösen valokuvat ovat mukana myös Olvi-säätiön rahoittamassa Ylä-Savon historiaan liittyvässä monivuotisessa tutkimus- ja näyttelyhankkeessa, jota Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos ja Avoimen tiedon keskus toteuttavat yhdessä 2020–23.

Lisätietoja
Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus:
Museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen, sähköpostitse pirjo.vuorinen@jyu.fi, puhelimitse 040 550 6099

Projektipäällikkö Jaana Luttinen, Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot -näyttelyhanke, sähköpostitse jaana.t.luttinen@jyu.fi, puhelimitse 046 922 1925

Kuvat

Tyttö ongella Jyväskylässä. Ahti Rytkönen, Jyväskylän yliopisto, Avoimen tiedon keskus, Tiedemuseon arkisto.
Tyttö ongella Jyväskylässä. Ahti Rytkönen, Jyväskylän yliopisto, Avoimen tiedon keskus, Tiedemuseon arkisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye