If Vakuutus

If tutki: Sauna on toiseksi yleisin syy palovammoihin – sauno turvallisesti juhannuksena

Jaa
Juhannussauna kuuluu monen suomalaisen keskikesän juhlintaan ja on mökkilomien keskiössä koko kesän. Saunominen on meille rakas harrastus, mutta on hyvä muistaa, että kuumissa olosuhteissa voi myös satuttaa itsensä. Sauna on nimittäin toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Kuva: Santtu Perkiö / Unsplash
Kuva: Santtu Perkiö / Unsplash

Ifin vahinkotilastoista selviää, että saunassa on sattunut noin neljännes kaikista viimeisten kolmen vuoden (2019-2021) aikana korvatuista palovammavahingoista. Sauna on toiseksi suurin pallovammojen aiheuttaja. Eniten palovammoja sattuu ruoan ja juoman käsittelyssä.

Palovammat saunassa johtuvat yleisimmin joko kiukaasta tai kuumasta vedestä.

- Palovammoja tulee, kun kuumaa vettä kaatuu päälle tai kun saunassa liukastuu tai horjahtaa ja joku kehonosa koskettaa kiuasta. Lämmittäessä käsi osuu helposti kiukaan luukkuun, kommentoi Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen.

Myös kiukaalta nouseva kuuma vesihöyry voi aiheuttaa palovammoja lauteilla istuville. Löylyä onkin syytä heittää varovasti ja vettä maltillisesti kerrallaan. Mitään muuta kuin vettä ei kiukaalle tule koskaan heittää.

Varovaisuutta lauteilla ja ei koskaan löylyyn päihtyneenä

Lapsille sattuu suuri osa saunan palovammavahingoista. He eivät osaa varoa samalla tavalla saunan kuumia osia tai kiehuvaa vettä.

- Lauteille nouseminen ja sieltä laskeutuminen ovat erityisiä vaaranpaikkoja ihan kaikille saunojille. Varovaisuutta ja malttia sekä portaiden kunto on hyvä varmistaa, muistuttaa Vahvelainen.

Yleensä saunassa sattuvat palovammat ovat lieviä, mutta joissain tapauksissa on tullut myös toisen ja kolmannen asteen palovammoja.

- Lievissä palovammoissa hoito maksaa korkeintaan joitain satoja, mutta vakavammissa tapauksissa voivat kustannuksetkin nousta päälle tuhanteen euroon, Vahvelainen kertoo.

Humalatilassa harkintakyky alenee ja tasapaino heikentyy. Erityisesti nyt juhannuksen aikaan on hyvä muistaa, ettei saunaa lämmitetä eikä löylyihin mennä päihtyneenä.

Vinkit turvalliseen juhannussaunaan:

  1. Heitä löylyä kohtuudella
  2. Kiukaalle ei saa heittää muuta kuin vettä
  3. Sauno vain selvinpäin
  4. Pidä lapsia silmällä
  5. Liiku saunassa varovasti
  6. Varmista lauteiden kunto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Santtu Perkiö / Unsplash
Kuva: Santtu Perkiö / Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye