Riistametsän kasvatus alkaa taimikonhoidosta
Metsäkanalinnut ovat talousmetsien lajeja, jotka sietävät monia metsänhoitotoimia, jos ne toteutetaan oikein. Riistametsänhoito on metsäkanalinnut huomioon ottavaa talousmetsien hoitoa. Metsäkanalinnuille sopivan elinympäristön kasvatus alkaa taimikonhoidosta.
- Hyvä riistametsä tarjoaa metsäkanalinnuille runsaasti ravintoa ja suojaa. Kanalinnut menestyvät sekametsässä, jossa puuston koko ja tiheys vaihtelevat. Ihanne on vähintään kolmen puulajin metsä, jossa on runsaasti aluskasvillisuutta, riistatiheikköjä ja säästöpuuryhmiä, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Marko Svensberg.
Metsäkanalintujen huomiointi ei estä kannattavaa puuntuotantoa, päinvastoin se muun muassa helpottaa raivaussahatyötä taimikoissa.
- Alkukesästä moni metsänomistaja hoitaa taimikoitaan. Metsäkanalintuja arvostava maanomistaja ohjaa taimikkoa kohti sekametsäisyyttä ja jättää taimikkoon kokonaan raivaamattomia riistatiheiköitä. Tiheiköt kannattaa sijoittaa hankalasti raivattaviin kohtiin kuten kosteisiin painanteisiin, Svensberg sanoo.
Riistatiheiköt tarjoavat linnuille suojaa maa- ja ilmapetoja vastaan. Lisäksi niillä luodaan puustoon riistalle tärkeää tiheys- ja kokovaihtelua. Suojan tarve korostuu karuilla kasvupaikoilla. Riistatiheiköt eivät vaikuta Kemera-tukikelpoisuuteen, jos niitä on alle 10 prosenttia kokonaisalasta.
Taimikonhoidossa säästetty sekapuusto mahdollistaa sekametsän suosimisen myöhemmissä harvennushakkuissa.
- Juhannuksen tienoilla kuoriutuville poikasille elintärkeät mustikanvarvustot otetaan riistametsänhoidossa huomioon sekametsien suosimisella ja kevyillä maanmuokkausmenetelmillä, Svensberg kertoo.
Taimikonhoitajan muistilista
- Säästä riistatiheikköjä, joiden koko vaihtelee muutaman puun ryhmästä 2 aariin
- Säästä 4–5 tiheikköä hehtaarille
- Kuusi luo tiheikköön hyvin suojaa
- Suosi sekametsäisyyttä – riistametsässä on mäntyä, kuusta ja lehtipuuta. Pääpuulajin osuus korkeintaan 80 %
- Säästä pensaita, alikasvosta ja pölyttäjille tärkeitä pajukasveja
- Jätä säästöpuuryhmät käsittelemättä
Suomen riistakeskuksen Rakkaudesta riistaan -kampanja kannustaa metsästäjiä luonnon- ja riistanhoitoon. Metsästäjät perheineen omistavat noin puolet Suomen yksityismaista.
Lisää tietoa metsäkanalintuja suosivasta metsänhoidosta www.riistametsa.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko SvensbergErikoissuunnittelija
Puh:029 431 2108marko.svensberg@riista.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende29.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende
Keväinen metsokukko voi käyttäytyä rohkeasti – ilmiö selittyy hormoneilla ja soidinkäyttäytymisellä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Keväisin luonnossa liikkujat saattavat kohdata poikkeuksellisen rohkean ja jopa hyökkäävän metson. Tämä niin sanottu "hullu metso" -ilmiö saattaa hämmentää, mutta käytökselle on luonnontieteellinen selitys.
Jägarna med i kartläggningen av häckande fåglar – registrera observationerna i Oma riista28.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jägare utmanas att registrera sina observationer av fågelvilt i tjänsten Oma riista. Att delta i fågelatlasen är ett enkelt sätt att samla in värdefulla viltdata och främja ansvarsfull jakt. Även en enda observation kan göra skillnad.
Metsästäjät mukaan pesimälintujen kartoitukseen – havainnot Oma riistaan28.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsästäjät haastetaan kirjaamaan riistalintuhavainnot Oma riista -palveluun. Lintuatlakseen osallistuminen on helppo tapa kartuttaa arvokasta riistatietoa ja edistää vastuullista metsästystä. Yksittäinenkin havainto voi olla merkityksellinen.
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme