Suvilahden tiilikello väliaikaiseen käyttöön

Helsingin kaupunki on peruskorjannut Suvilahden tiilistä kaasukelloa vuosina 2018–2022. Korjaushankkeen aikana rakennuksen julkisivu on palautettu entiseen kukoistukseensa. Samalla sisätiloja on puhdistettu kellon aiemman kaasutoiminnan aikana kertyneistä epäpuhtauksista.
Korjauksen aikana on uusittu rakennuksen alapohjarakenne pohjalaattaan asti ja vahvistettu rakennuksen perustukset paaluttamalla. Samalla on uusittu ulkoseinien rappaus sekä ensimmäinen huoltotaso, joka oli huonokuntoinen.
Rakennukseen on tehty uusi lämpöä eristävä yläpohja ja vesikatto. Tiilirakenne oli katon ja sen vedenpoiston vuotamisen takia pahoin kastunut, ja rakennetta jouduttiin kuivaamaan yli vuoden ajan ennen rappausta. Korjausten aikana on tehty laajoja selvityksiä tiilikuoren haitta-ainepitoisuuksista ja niiden vaikutuksesta sisäilmaan sekä kosteuden takia syntyneistä vaurioista.
Viimeistelytyöt tehdään rakennuksen käyttötarkoituksen ratkettua
Mittava korjaustyö on loppusuoralla. Vielä ennen tiilikellon lopullista käyttöä siellä täytyy viimeistellä lattiarakenne sekä todennäköisesti jatkaa seinien tiivistysrappausta ylös asti. Lisäksi rakennuksen yläosasta täytyy puhdistaa öljyyntyneitä tiiliä. Kellon lopullinen käyttötarkoitus on vielä avoin, joten viimeistelytyöt tehdään rakennuksen käyttötarkoituksen ratkettua.
Rakennuksen suojelun ja tulevan käyttötarkoituksen avoimuuden takia raskaita puhdistus- ja tiivistyskorjauksia ei ole ulotettu ensimmäistä huoltotasoa ylemmäs. Hankkeen aikana on löydetty menetelmät, jolla seinät voidaan kunnostaa käyttötarkoituksesta riippuen tarkoituksenmukaisesti.
Tiilikellon sisäilman kemiallisten yhdisteiden pitoisuutta on mitattu sen jälkeen, kun työmaakäyttö on päättynyt. Pitoisuudet sisäilmassa ovat niin alhaisia, että tiloja voidaan käyttää tilapäisesti.
Rakennukseen on tehty sen kuivana pysymisen varmistamiseksi väliaikainen lämmitys ja tuuletuksen varmistava pieni poistoilmanvaihto, joka riittää noin 50 henkilölle.
Kaasukellot ovat Suvilahden maamerkkejä
Suvilahden maamerkkejä ovat kaksi kaasukelloa: tiilinen ja teräksinen. Kellot sijaitsevat vierekkäin. Suvilahden alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Tiilinen, vuonna 1910 valmistunut kaasukello kurottaa yli 40 metrin korkeuteen. Kello on aiemmin toiminut kaupunkikaasun tuotantolaitoksen osana, mutta se otettiin pois käytöstä 80-luvulla.
Suvilahden maaperä on pilaantunut aiemman kaasulaitostoiminnan vuoksi. Maaperää on kunnostettu sitä mukaa, kun peruskorjaus- tai muutostöitä on tehty. Helsingin ympäristöpalvelut on 25.4.2022 antamassaan lausunnossa todennut, että rakennuksen väliaikaiskäytössä maaperästä ei aiheudu riskiä rakennuksen käyttäjille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rakennukseen liittyvät kysymykset
Pentti Vauhkonen
tekninen isännöitsijä, rakennukset ja yleiset alueet, tilat
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3104 3071
pentti.vauhkonen@hel.fi
Sisäilmaan liittyvät kysymykset
Kirsi Torikka
johtava sisäilma-asiantuntija, rakennukset ja yleiset alueet, tilat
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 8633
kirsi.torikka@hel.fi
Maaperään liittyvät kysymykset
Johanna Hytönen
projektipäällikkö, maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 6414
johanna.hytonen@hel.fi
Vuokraukseen liittyvät kysymykset
Kirsi Salonen
vuokraneuvottelija, yritysvuokraukset
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3104 0373
kirsi.salonen@hel.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Byggandet av ett nytt daghem i Grindbacka har inletts – naturtemat syns på gården och i konsten23.5.2025 14:12:32 EEST | Pressmeddelande
Daghemmet Päiväkoti Perhonen får behövligt extra utrymme, när daghemmets nya byggnad färdigställs i Grindbacka sommaren 2026. Fjärilar och blommor syns förutom i daghemmets namn (på svenska fjäril) även på fasadfönstren och som gårdsplanteringar.
Veräjämäen uuden päiväkodin rakentaminen on alkanut – luontoteema näkyy pihalla ja taiteessa23.5.2025 14:12:32 EEST | Tiedote
Päiväkoti Perhonen saa kaivattua lisätilaa, kun päiväkodin uudisrakennus valmistuu Veräjämäkeen kesällä 2026. Perhoset ja kukat näkyvät päiväkodin nimen lisäksi julkisivun ikkunoissa ja pihan istutuksissa.
Construction of the new daycare centre in Veräjämäki under way – features nature-themed yard and art23.5.2025 14:12:32 EEST | Press release
Daycare centre Perhonen will get much-needed additional space when the new building for the daycare centre is completed in Veräjämäki in summer 2026. To match the name of the centre, i.e. butterfly in English, the facade windows and plants in the yard will feature butterfly and flower motifs.
Öringens lek i Rutiån överskred förväntningarna23.5.2025 12:39:52 EEST | Pressmeddelande
Den mycket hotade öringens lek verkar ha lyckats utmärkt. Man befarade att dammen som av misstag byggdes i lekplatsen i Strömbergsparken skulle skada vårens yngel, men på basis av yngelräkningen visade skadan sig vara mindre än befarad.
Mätäjoen taimenten kutu onnistui yli odotusten23.5.2025 12:39:52 EEST | Tiedote
Erittäin harvinaisen taimenen kutu vaikuttaa onnistuneen erinomaisesti. Strömbergin puistossa kutupaikalle virheellisesti rakennetun padon pelättiin aiheuttaneen tuhoa tämän kevään poikasille, mutta poikaslaskennan perusteella vahinko osoittautui pelättyä pienemmäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme