Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrasopimuksen päättämissopimus – unohdettu apu yllättäviin tilanteisiin

Jaa
Kun tiedot uusista opiskelu- ja työpaikoista kilahtavat sähköpostiin heinä-elokuussa, käyvät vuokramarkkinat kuumina. Tällaisissa tilanteissa voi usein olla tarve päättää vanha ja aloittaa uusi vuokrasopimus nopeammin, kuin mitä irtisanomisajat antaisivat myöden. Myös yllättävä remontti tai muu elämänmuutos voi edellyttää asumiskuvioiden nopeaa uudelleenjärjestelyä. Tällöin vuokrasuhteen voi päättää yhteisymmärryksessä haluttuun ajankohtaan. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Saara Penttilä avaa tarkemmin, mistä tässä usein unohdetussa vuokrasuhteen päättämiskeinossa on kysymys.

Sopimusvapaus ulottuu myös sopimussuhteen päättämiseen 

Vuokrasuhteissa, kuten muissakin sopimussuhteissa, on pääsääntönä sopimusvapaus. Sopimusvapaus koskee myös vuokrasuhteen päättämistä. Jos molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että vuokrasuhde olisi syystä tai toisesta aihetta päättää, voidaan se aina tehdä yhdessä sopimalla siitä perinteisen irtisanomisen sijaan.  

Kun vuokrasopimus päätetään sopimalla, voivat osapuolet sopia päättymisajankohdasta vapaasti. Samalla voidaan sopia myös muista päättämisen ehdoista. Esimerkiksikorvausten maksaminen puolin tai toisin voi tulla kyseeseen tilanteissa, joissa sopimus päättyy aiemmin, kuin sen alun perin piti.  

”Elämä voi joskus yllättää, eikä unelmien asuntoon voikaan jäädä niin pitkäksi aikaa, kuin alun perin tuli luvattua. Tällaisestakin tilanteesta voidaan päästä ulos sopuisissa merkeissä sopimalla asioista yhdessä”, lakimies Saara Penttilä neuvoo. 

Vuokrasopimus voidaan päättää yhdessä sopimalla riippumatta siitä, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Sopimalla päättäminen voi tulla kyseeseen myös ali- ja jälleenvuokrauksessa, kuten myös liikehuoneistojen vuokrasuhteissa. 

Myös vuokrasuhteen päättämisestä kannattaa sopia kirjallisesti 

Vaikka osapuolet päättäisivät vuokrasopimuksen hyvässä yhteisymmärryksessä, kannattaa siitä laatia erillinen kirjallinen sopimus. Päättämissopimuksessa on hyvä mainita, mitä vuokrasuhdetta se koskee ja yksilöidä myös sen osapuolet. Lisäksi siinä on mahdollista avata myös sopimuksen päättämiseen johtaneita tapahtumia ja syitä. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan yksinkertaisimmillaan asiakirja sisältää tiedot osapuolista, päätettävästä sopimuksesta sekä sen sovitusta päättymisajankohdasta. 

Kirjallisessa muodossa sopiminen on hyödyksi molemmille osapuolille, sillä näin molemmat voivat varmistua siitä, että kaikki sovitut asiat päätyvät myös mustaksi valkoiselle. Näin voidaan välttää jälkikäteiset erimielisyydet ja turhat riidat. Sopimus on hyvä laatia selvään ja yksinkertaiseen muotoon. 

 ”Juridisia korulauseita ei kannata lähteä muotoilemaan, vaan pääasia on, että osapuolten tahtotila käy paperista mahdollisimman selkeästi ilmi”, Penttilä toteaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote

Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.

Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.

Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.

Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme