Vuokrasopimuksen päättämissopimus – unohdettu apu yllättäviin tilanteisiin
Sopimusvapaus ulottuu myös sopimussuhteen päättämiseen
Vuokrasuhteissa, kuten muissakin sopimussuhteissa, on pääsääntönä sopimusvapaus. Sopimusvapaus koskee myös vuokrasuhteen päättämistä. Jos molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että vuokrasuhde olisi syystä tai toisesta aihetta päättää, voidaan se aina tehdä yhdessä sopimalla siitä perinteisen irtisanomisen sijaan.
Kun vuokrasopimus päätetään sopimalla, voivat osapuolet sopia päättymisajankohdasta vapaasti. Samalla voidaan sopia myös muista päättämisen ehdoista. Esimerkiksikorvausten maksaminen puolin tai toisin voi tulla kyseeseen tilanteissa, joissa sopimus päättyy aiemmin, kuin sen alun perin piti.
”Elämä voi joskus yllättää, eikä unelmien asuntoon voikaan jäädä niin pitkäksi aikaa, kuin alun perin tuli luvattua. Tällaisestakin tilanteesta voidaan päästä ulos sopuisissa merkeissä sopimalla asioista yhdessä”, lakimies Saara Penttilä neuvoo.
Vuokrasopimus voidaan päättää yhdessä sopimalla riippumatta siitä, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Sopimalla päättäminen voi tulla kyseeseen myös ali- ja jälleenvuokrauksessa, kuten myös liikehuoneistojen vuokrasuhteissa.
Myös vuokrasuhteen päättämisestä kannattaa sopia kirjallisesti
Vaikka osapuolet päättäisivät vuokrasopimuksen hyvässä yhteisymmärryksessä, kannattaa siitä laatia erillinen kirjallinen sopimus. Päättämissopimuksessa on hyvä mainita, mitä vuokrasuhdetta se koskee ja yksilöidä myös sen osapuolet. Lisäksi siinä on mahdollista avata myös sopimuksen päättämiseen johtaneita tapahtumia ja syitä. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan yksinkertaisimmillaan asiakirja sisältää tiedot osapuolista, päätettävästä sopimuksesta sekä sen sovitusta päättymisajankohdasta.
Kirjallisessa muodossa sopiminen on hyödyksi molemmille osapuolille, sillä näin molemmat voivat varmistua siitä, että kaikki sovitut asiat päätyvät myös mustaksi valkoiselle. Näin voidaan välttää jälkikäteiset erimielisyydet ja turhat riidat. Sopimus on hyvä laatia selvään ja yksinkertaiseen muotoon.
”Juridisia korulauseita ei kannata lähteä muotoilemaan, vaan pääasia on, että osapuolten tahtotila käy paperista mahdollisimman selkeästi ilmi”, Penttilä toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Saara PenttiläNeuvontalakimies
Puh:(09) 1667 6345saara.penttila@vuokranantajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Rovaniemi syrjäytti Tampereen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – Oulu nousi kakkoseksi ja pääkaupunkiseutu vapaassa pudotuksessa25.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rovaniemi on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Valttikortit vuokraukseen: kuinka minimoida vuokraustoiminnan riskejä?12.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Loppukesä on monella paikkakunnalla vuokramarkkinoiden vilkkainta aikaa, ja vuokrasopimuksia solmitaan tiuhaan tahtiin. Onnistunut vuokralaisvalinta ja huolellisesti laadittu vuokrasopimus luovat hyvän pohjan kannattavalle vuokraustoiminnalle. Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo avaa keskeisimmät riskinhallintakeinot vuokrauksen turvaksi.
Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi19.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.
Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme