HSY

Kesäkeittiön biojätteen lajitteluun helpot vinkit

Jaa
Kesäkeittiössä kokkailu on mukava tapa nauttia kesästä ja biojätteen lajittelu sujuu helposti pienien vinkkien avulla. Biojätteelle sopii värikäs emalikattila tai muu astia kesäkeittiöön tai sen lähettyville. Biojätteen lajittelu on helppo arkinen tapa, jonka myötä jokainen asukas voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään.
Herneenpalot, maissintähkät sekä muut biojätteet on hyvä lajitella erikseen myös kesäkeittiössä. Keräykseen sopii esimerkiksi kukkaruukku tai joku muu sopiva astia.
Herneenpalot, maissintähkät sekä muut biojätteet on hyvä lajitella erikseen myös kesäkeittiössä. Keräykseen sopii esimerkiksi kukkaruukku tai joku muu sopiva astia.

Kesäisin grillataan ja kokataan paljon ulkona. Tuoreet kasvikset, marjat ja erilaiset grillattavat kuuluvat kesäpöytään. Ruoan valmistelussa syntyy naatteja, perkuutähdettä ja ruokailun jälkeen jäljelle jäänee kalanruotoja, maissintähkiä sekä muita tähteitä. Kesäkeittiössä syntyy yllättävän paljon biojätettä, joka kannattaa lajitella erikseen. Biojätteen kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta.

Lajittelussa kannattaa muistaa muutamat helpot niksit:

  1. Valitse kesäkeittiöön biojätteelle sopivan kokoinen astia, johon biojäte on helppo laittaa. Astiaksi käy esimerkiksi kukkaruukku, kattila tai joku muu sopiva astia.
  2. Laita astiaan mieluiten paperinen biojätepussi, jolloin astia pysyy puhtaana.
  3. Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno tai käytettyä talouspaperia, jotta pussi kestään paremmin kosteutta.
  4. Sulje biojätepussi ja vie se keittiön tai kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin ruokailun jälkeen.

- Jos ei vielä lajittele biojätteitään, voi aloittaa helposti näin kesällä kesäkeittiössä syntyvistä naateista ja perkeistä. Ruoanvalmistuksessa syntyvästä jätteestä suurin osa on biojätettä, joka kannattaa lajitella pois sekajätteen joukosta. Lajiteltu biojäte hyödynnetään biokaasun ja mullan raaka-aineena, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Taloyhtiöiden jätehuoneista Helsingin seudun ympäristöpalvelut vie pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen biojätteet HSY:n ekoteollisuuskeskukseen Espooseen hyödynnettäväksi.

- Biojätteen voi myös kompostoida omalla pihalla. Muistathan, että tarvitset silloin haittaeläimiltä suojatun kompostorin, Tukiainen neuvoo.

Biojätteen lajittelu tukee kotimaista energia- ja lannoiteomavaraisuutta. Erilliskerätystä biojätteestä saadun mullan mukana arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon. Biojätteen kierrätys edistää myös ilmastotavoitteita, sillä biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa.

Kurkkaa tarvittaessa biojätteen lajitteluohjeet: www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/lajittelu/biojate/ 

Jäteopas auttaa muissa lajittelupulmissa: www.hsy.fi/jateopas 

Kompostoinnista löytyy tietoa verkkosivuilta www.hsy.fi/kompostointi 

Lisätietoja:

HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen, hanna.tukiainen@hsy.fi, puh 045 139 4035

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Herneenpalot, maissintähkät sekä muut biojätteet on hyvä lajitella erikseen myös kesäkeittiössä. Keräykseen sopii esimerkiksi kukkaruukku tai joku muu sopiva astia.
Herneenpalot, maissintähkät sekä muut biojätteet on hyvä lajitella erikseen myös kesäkeittiössä. Keräykseen sopii esimerkiksi kukkaruukku tai joku muu sopiva astia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.

HSY:n hallituksen päätökset 11.4.202511.4.2025 10:31:10 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä tonttijohtojen saneerausmallin. Mallin tavoitteena on saattaa vesihuoltoverkostojen saneerausalueet kerralla kuntoon. Tällöin HSY:n runkojohtojen uusinnan yhteydessä saneerattaisiin myös liittyjän vastuulle kuuluvat saneeraustarpeessa olevat kiinteistön tonttijohdot. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Vantaan Länsi-Vapaalan ja Karhunkierroksen vesihuollon saneerausten hankesuunnitelma - Helsingin Sepänmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vuosisaneerausten hankesuunnitelma - pakkausjätteen monilokeron kiinteistökeräysten urakoitsijaksi koko HSY:n alueelle valittiin Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2024. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella tonttijohtojen saneerausmallista. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää ede

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye