Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Heinäkuussa Pohjois-Karjalassa satoi runsaasti ja oli lämmintä

Jaa
Kuukauden keskilämpötila oli vajaan asteen verran tavallista korkeampi. Helteiden vastapainoksi saatiin runsaita sateita ja viileämpää säätä. Vedenkorkeudet olivat hieman tavallista korkeammalla tai tavanomaisella tasolla. Pintaveden lämpötilat olivat kuun lopussa lähes tavanomaisella tasolla.
Heinäkuu oli Pohjois-Karjalassa n. asteen verran tavanomaista lämpimämpi. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Heinäkuu oli Pohjois-Karjalassa n. asteen verran tavanomaista lämpimämpi. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuu oli Pohjois-Karjalassa hieman tavanomaista lämpimämpi. Sekä Valtimon että Joensuun mittauspisteellä heinäkuun keskilämpötila oli vajaan asteen pitkän ajan keskiarvoa (1991–2020) korkeampi.

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa selvästi tavanomaista runsaampi. ELY-keskuksen mittauspisteessä Kontiolahden Jakokoskella sademäärä oli 107 mm, kun pitkän ajan keskiarvo on 75 mm. Puntarikoskella sademäärä oli 124 mm, kun normaalisti se on 77 mm. Jänisjoella Ruskeakoskella sademäärä oli 94 mm, kun normaalisti se on 78 mm. Koitajoen mittauspisteessä Lylykoskella sademäärä oli 93 mm, kun normaalisti se on 78 mm.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat heinäkuun lopussa yleisesti ottaen hyvin lähellä ajankohdan keskiarvoa. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli edelleen heinäkuun lopussa noin 10 cm ajankohdan keskitason yläpuolella, mutta oli laskussa heinäkuun ajan. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa laskuaan loivasti elokuun ajan, mutta pysyy hieman keskimääräistä korkeammalla.

Pielisen vedenkorkeus oli heinäkuun lopussa vajaan 10 cm keskimääräistä ylempänä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa laskuaan elokuun ajan. Vedenkorkeus pysyy elokuun ajan hieman tavallista korkeammalla.

Kajoonjärven vedenkorkeus oli heinäkuun lopussa samalla tasolla kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Viinijärven sekä Juojärven vedenkorkeus oli 1 cm, Ruunaan 3 cm, Kermajärven 5 cm ja Varisveden 7 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Vastaavasti Pyhäjärven vedenkorkeus oli heinäkuun lopussa 5 cm tavanomaista alempana.

Jokien virtaamat olivat hyvin lähellä ajankohdan keskiarvoa, joskin runsaiden sateiden aikaan virtaamat ovat nousseet hetkellisesti paikoitellen. Pielisjoen sekä Koitajoen keskivirtaamat olivat heinäkuussa hieman tavanomaista suurempia. Lieksanjoen ja Puntarikosken keskivirtaamat olivat heinäkuussa hieman tavanomaista pienemmät.

Myös pienempien jokien keskivirtaamat olivat lähellä ajankohdan keskiarvoa. Höytiäisen kuukauden keskivirtaama oli Puntarikoskella noin puolet tavanomaista pienempi. Saramojoen keskivirtaama Roukkajankoskella oli noin kolmanneksen tavanomaista pienempi. Ennusteiden mukaan virtaamat nousevat hieman elokuun aikana.

Heinäkuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Nurmeksen Juutilankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 16–62 cm tavanomaista ylempänä.

Pintaveden lämpötila oli 3.8.2022 aamulla Pielisjoella Joensuussa 19,0 °C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 19,0 °C. Pielisjoen pintavesi oli 0,1 °C tavanomaista lämpimämpää, kun Pielisen pintavesi oli 0,4 °C tavanomaista lämpimämpää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saska Hovi
vesitaloussuunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 050 350 9511
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Heinäkuu oli Pohjois-Karjalassa n. asteen verran tavanomaista lämpimämpi. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Heinäkuu oli Pohjois-Karjalassa n. asteen verran tavanomaista lämpimämpi. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme