Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen lausunnon Napalankallioiden, Hietaharjunkankaan ja Palopättäränmäen Kuortaneelle ja Seinäjoelle sijoittuvan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Jaa
Ilmatar Kuortane Oy ja Ilmatar Seinäjoki Oy suunnittelevat enintään 53 tuulivoimalan puistoa, joka sijoittuu Kuortaneella Napalankallioiden ja Hietaharjunkankaan alueille ja Seinäjoella Palopättäränmäen alueelle.

Vireillä olevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan kokonaiskorkeudeltaan enintään 350 metrin tuulivoimaloita, joiden yksikköteho on 7-10 MW. Sähkönsiirron osalta arvioinnissa tarkastellaan kahta eri vaihtoehtoa, joista toisella vaihtoehdolla on kaksi erilaista toteutustapaa.

Hankkeesta vastaavan laatimasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta jätettiin ELY-keskukselle arviointiohjelmaa koskevassa kuulemisessa yhteensä 25 lausuntoa ja asiantuntijakommenttia sekä 40 mielipidettä. Lausunnoissa otettiin kantaa hankkeen linnustoon kohdistuviin vaikutuksiin erityisesti maakotkan reviirin osalta. Alueen luontoarvot nostettiin myös esiin hankealueen vaikutuspiirin ulottuessa useisiin suoalueisiin. Mielipiteissä korostuivat ihmisten terveyteen, asumiseen sekä maiseman muutokseen ja alueen virkistyskäyttöön liittyvät asiat. ELY-keskus edellyttääkin huomioimaan sekä tuulivoimaloiden että sähkönsiirron vaikutukset linnustoon, muuhun eläimistöön, luontoarvoihin ja maisemaan.

Hankealuetta ei ole osoitettu Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavassa, mutta maakuntakaavan uudistaminen on käynnissä. ELY-keskus edellyttää tarkastelemaan hankkeen suhdetta Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavojen aluevarauksiin ja yleisiin suunnittelumääräyksiin.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/napalankalliottuulivoimaYVA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Heli Rasimus, heli.rasimus@ely-keskus.fi, p. 0295 027 033

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Metsä Board Oyj:n Kaskisten kartonkitehtaan YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)27.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Metsä Board Oyj suunnittelee Kaskisiin kartonkitehdasta, joka sijoittuu nykyisen kemihierretehtaan kanssa samalle tehdasalueelle. Lisäksi tarkastellaan nykyiselle jätevesien purkupisteelle kahta vaihtoehtoista purkupistettä joko Tallvarpenin lahdella tai Ådskärin ja Tunngrundin välisellä merialueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme