Tilastokeskus

Viljan hinnan jyrkkä noususuunta nopeutti entisestään maatalouden tuottajahintojen nousua

Jaa
Maatalouden tuottajahintojen nousu nopeutui entisestään vuoden 2022 toisella neljänneksellä ja oli nyt 29 %:n vauhdissa vuodentakaiseen verrattuna. Indeksin nousuun vaikutti eniten viljan, etenkin kauran ja ohran, jyrkkä hinnannousu. Viljan tuottajahinnat nousivat kaikkiaan 114 % vuodentakaisesta. Myös esimerkiksi lihan tuottajahinta on 2000-luvun korkeimmalla tasolla, vaikka nousu ei ole yhtä jyrkkää.

“Pitkään tasaisena pysynyt maidon tuottajahinta on sekin noussut selvästi ja lähentelee jo 2000-luvun korkeimpia hintoja”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Marianne Rautelin.

Rautelinin mukaan syitä viljan tuottajahinnan nousuun on useita: esimerkiksi viime vuoden pieni sato kotimaassa sekä useita maita tänä kesänä koetellut kuivuus, joka heikentää satonäkymiä. Lisänä on myös energian hinnan ja muiden tuotantokustannusten nousu, mihin on vaikuttanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä stat.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Maatalousyrittäjien kulut ovat tuntuvassa nousussa, sillä maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi kohosi vuoden 2022 toisella neljänneksellä ennätyksellistä 32 %:n vauhtia.

"Polttoaineen hinnat ovat kivunneet uuteen ennätykseen. Puintikauden sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi viljan kuivaustarpeeseen ja siten polttoaineen tarpeeseen. Erityisesti eläintiloilla sähkön hinnan nousu ja epävarmuus tulevasta hintatasosta aiheuttaa varmasti huolta”, Rautelin sanoo.

Lannoitteiden hinta oli vielä polttoaineitakin rajummassa 119 %:n nousussa.

"Lannoitteiden hinnan nousuun vaikutti erityisesti maakaasun hinta ja raaka-aineiden saatavuusongelmat. Epävarmuustekijät eivät ole poistuneet. Lannoitekauppa käynnistyy toden teolla syksyn aikana, jolloin nähdään viitteitä hintatasosta, jolla lannoitteita on hankittava ensi satokautta varten”, toteaa Rautelin.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä stat.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Marianne Rautelin, marianne.rautelin@stat.fi, p. 0295 513 421

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme