ELY-keskukset

Itä-Suomen etnisten suhteiden neuvottelukunta: Vieraskielisyys ja maahanmuuttajuus eivät saisi olla perusteluja ohjata asiakas työllisyyden kuntakokeiluun (Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala)

Jaa
Neuvottelukunnan asiantuntijoiden mukaan työllisyyden kuntakokeilujen haasteet, epäkohdat ja pirstaleisuus näkyvät asiakkaille ja sidosryhmille. Itä-Suomen ETNO:n asiantuntijat haluavat kannanotossaan tuoda esille maahanmuuttajille tarjottavien työllistymistä edistävien palveluiden toimivuutta työllisyyden kuntakokeiluissa.

Itä-Suomessa järjestöt tuottavat merkityksellisiä ja tuloksellisia palveluita kunnille ja TE-toimistoille. Työllisyyden kuntakokeilun myötä palvelutarjonta on pirstaloitunut ja osa hyvistä palveluista on poistunut. Itä-Suomen ETNO kannustaa työllisyyden kuntakokeiluja arvioimaan uudelleen niitä järjestöjen tuottamia palveluja, jotka olivat käytössä ennen työllisyyden kuntakokeiluja.

Neuvottelukunnassa toimivat järjestöt kokevat, että työllisyyden kuntakokeiluissa tehdyt kehittämistoimet eivät ole edistäneet järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä. ETNO esittää, että työllisyyden kuntakokeiluissa järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä tiivistetään. Järjestöt tuntevat kohderyhmänsä ja tuottavat matalan kynnyksen palveluita, joita työllisyyden kuntakokeiluissa tulee paremmin hyödyntää. Kunnan ja hyvinvointialueen välistä roolijakoa tulee myös selkeyttää.

Maahanmuuttajuus ei tule olla kuntakokeiluun määrittävä tekijä

Työllisyyden kuntakokeiluun on määritelty asiakkaiksi kaikki maahanmuuttajat ja vieraskieliset, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa kokeilualueiden TE-toimistoissa.

Itä-Suomen ETNO katsoo, että ihmisten ohjaaminen työllisyyden kuntakokeiluun pelkästään maahanmuuttajuuden ja vieraskielisyyden perusteella on rakenteellisesti syrjivä. Työllisyyden kuntakokeilun lähtökohtana tulee olla yksilöllinen ja tarvelähtöinen asiakkuus, jossa maahanmuuttajuus tai vieraskielisyys ei tule olla määräävänä tekijänä.

Henkilöstön erityisosaaminen varmistettava

Itä-Suomen ETNO haluaa työllisyyden kuntakokeiluissa kiinnitettävän huomiota työntekijöiden ammatilliseen osaamiseen vieraskielisissä asiakkuuksissa. Erityisosaaminen korostuu, kun tavoitellaan yksilöllistä ja yhdenvertaista asiakastyötä. Erityisosaamista tarvitaan myös, kun asiakkuuksissa on mm. luku- ja kirjoitustaidottomia henkilöitä.

Neuvottelukunta pyytää kiinnittämään huomiota, että työllisyyden kuntakokeiluihin saadaan rekrytoitua riittävästi henkilöstöä, joilla on koulutusta tai työkokemusta kulttuurisensitiivisestä ja kotouttavasta työstä.

Itä-Suomen ETNO kannustaa työllisyyden kuntakokeiluja mahdollistamaan asiakkaille osallisuutta palveluita kehitettäessä sekä tarjoamaan erilaisia tapoja antaa palautetta. Tämä tulee huomioida mm. silloin, kun palvelut edellyttävät digitaitoja tai virheetöntä suomen kieltä.

Vaatimukseksi vain työtehtävien mukainen suomen kielen taito

Tarvelähtöinen ja oikea-aikainen palveluohjaus on keskeisessä roolissa kotoutumisessa. Suomen kielen osaaminen on avain työelämään ja opintoihin. Itä-Suomessa maahanmuuttajille räätälöityihin kotoutumiskoulutuksiin joutuu paikoin jonottamaan liian kauan, mikä ei ole kenenkään edun mukaista tai edistä kotoutumista. Osa on ollut myös tyytymättömiä koulutuksiin.

Suomalainen yhteiskunta on näyttänyt ketteryytensä ukrainalaisten pakolaisten kanssa muun muassa tarjoamalla lyhyitä koulutuksia lähes välittömästi maahan saapumisen jälkeen. Itä-Suomen ETNO näkee tärkeänä, että kaikille maahanmuuttajille taataan nopea pääsy kotoutumiskoulutuksiin tai järjestöjen tuottamiin palveluihin. Asiakkaiden palveluohjauksessa tulee entistä enemmän huomioida yksilölliset tavoitteet ja jatkopolut.

Työelämässä selviytyäkseen suomen kielen taidon on oltava riittävää. Itä-Suomen ETNO kannustaa työllisyyden kuntakokeiluja kiinnittämään huomiota siihen, että asiakkaiden kielitaitoa pystytään riittävästi arvioimaan työelämään tai opintoihin ohjattaessa. Neuvottelukunta toivoo, että työnantajat eivät vaadi sellaista suomen kielen taitotasoa, jota työtehtävät eivät edellytä. On tärkeää, että työllisyyden kuntakokeiluissa kehitetään yhteistyötä työnantajien kanssa, jotta kotoutuja-asiakas voi oppia kieltä myös työpaikalla.

Kuntakokeilun tavoitteet näkyviksi

Työllisyyden kuntakokeiluissa on ollut tarkoitus kehittää uusia toimintamalleja ja palvelupolkuja. Tavoitteena on ollut entistä vaikuttavammat työllisyyspalvelut.

Työ- ja elinkeinoministeriön aloittaman kokeilun tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

Itä-Suomen ETNO pitää tärkeänä, että työllisyyden kuntakokeiluissa saavutetuista tuloksista tiedotetaan. Neuvottelukunta haluaisi tietää, mitkä ovat tavoitteet asiakastyössä ja kuinka ne on saavutettu, montako maahanmuuttajataustaista työnhakijaa on työllistynyt palkkatöihin tai kuinka moni asiakas on aloittanut opinnot. Lisäksi Itä-Suomen ETNO:a kiinnostaa, miten työllisyyden kuntakokeiluissa on pystytty vastaamaan Itä-Suomen työvoimapulan haasteisiin ja miten työnantajien kanssa tehdään yhteistyötä.

Mikä on ETNO?

Valtioneuvoston asetuksessa etnisten suhteiden neuvottelukunnasta (771/2015) säädetään valtakunnallisen neuvottelukunnan lisäksi seitsemästä alueellisesta neuvottelukunnasta, joista yksi on Itä-Suomen ETNO.

Alueellisen neuvottelukunnan tehtävänä on edistää vuoropuhelua ja yhteistyötä maahanmuuttajien, etnisten vähemmistöjen, viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen välillä. ETNO toimii asiantuntijaelimenä tekemällä esityksiä ja aloitteita maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikan eri osa-alueiden kehittämiseksi.

Itä-Suomen ETNO:n toimialueena on Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala. Toiminnassa on mukana järjestöjä, kuntia ja valtion organisaatioita. Itä-Suomen ETNO:ssa ovat jäseninä tai pysyvinä asiantuntijoina seuraavat järjestöt: Suomi-Venäjä-seura ry Itä-Suomen alue, Kompassi Kuopion Setlementti Puijola ry, Monikulttuurityö Mimosa ry, Suomen Punainen Risti Savo-Karjalan piiri, Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni ry, JHL, STTK ja EK.

Lue lisää: https://oikeusministerio.fi/alueelliset-etno-neuvottelukunnat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Itä-Suomen ETNO:n puheenjohtaja Pekka Vähäkangas, Kuopion kaupunki, p. 017 182 804
Itä-Suomen ETNO:n varapuheenjohtaja Elena Chiksoeva, p. 040 963 0248
Itä-Suomen ETNO:n koordinaattori, maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 040 718 1414

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye