Vaasan Sähkö Oy

Korkea markkinahinta haastaa sekä sähkönkäyttäjiä että energiayhtiötä

Jaa
Tammi–kesäkuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 126,2 miljoonaa euroa (83,3 M€). Haastava tilanne energiamarkkinoilla tuotti kuitenkin viime vuotta heikomman liikevoittoprosentin, joka jäi 5,4:ään (9,5 %). Omavaraisuusaste laski 49,1 prosenttiin (53,6 %). Tuloksen taustalla oli ennen kaikkea sähkön korkeat hankintakustannukset, jotka jouduttavat Vaasan Sähkön siirtymistä uudenlaisiin sähkötuotteisiin. Sähkökauppaa ei vielä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana saatu kannattavaksi.

Selkeästi edellisvuotta suurempi liikevaihto tulee ennen kaikkea sähkömarkkinoiden hinnannoususta. Riskit sähkökaupassa ovat suuremmat kuin aikaisemmin, mikä on myös vaatinut toimintatapojen ja tuotteiden uudistamista.

- Uusi markkinatilanne ei ole ohimenevä vaihe, toteaa toimitusjohtaja Stefan Damlin.

- Kuten muutkin alamme toimijat, joudumme sopeuttamaan tuotevalikoimaa uudenlaiseen markkinaan. Hintavariaatiot ovat liian suuria ja liian usein toistuvia jotta voisimme jatkaa entisen mallin mukaista liiketoimintaa.

Sähkönkäyttäjät ovat jo jonkin aikaa saaneet huomata, että parin vuoden takaisia huippuedullisia sähkösopimuksia ei ole saatavilla.

- Päinvastoin, hinnat ovat olleet todella korkeita. Se on ongelma sekä asiakkaille että meille. Markkinahinta on kaiken lisäksi edelleen nousussa, kun mennään kohti loppuvuotta.

Kun kuluttajana kilpailuttaa sähkösopimuksensa, huomaa että tarjolla olevien sähkötuotteiden valikoima on kutistunut. Tänä päivänä suuri osa tuotteista perustuu vaihtelevaan markkinahintaan. Harva yhtiö myy määräaikaisia, kiinteähintaisia sopimuksia.

- Sähköntuotantomme on ollut tärkeä tukijalka hankalassa tilanteessa. Se ei kuitenkaan ole riittänyt kattamaan suuren asiakasmassan toistaiseksi voimassa olevan, markkinahintaan verrattuna erittäin edullisen sopimuksen tuomaa hintariskiä.

Damlin vahvistaa, että ensimmäiset kaksi kvartaalia on sähkökaupassa tehty tappiota.

Sähkönjakelupuolella nähdään verkkoon tehtyjen investointien merkitys, sillä sähkön toimitusvarmuus on vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ollut erinomaisella tasolla.

Uhkaako sähköpula ensi talvena?

Vaasan Sähkön asiakaspalvelu on viime aikoina saanut vastata kysymyksiin myös mediassa paljon puhuttaneesta, mahdollisesta sähköpulasta.

Vaasan Sähköverkossa on varauduttu sähkön säännöstelyyn, mikäli valtakunnallinen tilanne ja kantaverkkoyhtiö Fingrid näin edellyttää. Jos sähköä jouduttaisiin säännöstelemään, pyrittäisiin se tekemään niin, ettei se koskisi yhteiskunnan kannalta kriittisiä kohteita, eikä asiakkaille tulisi kohtuuttoman pitkiä katkoja.

Vaasan Sähköverkosta muistutetaan, että sähkön säännöstelyyn joudutaan vain äärimmäisessä tilanteessa.

- Tästä huolimatta haluamme kannustaa kaikkia sähkönkäyttäjiä tarkastelemaan omia kulutustottumuksiaan, toteaa Stefan Damlin.

- Markkinahintaan vaikuttaa moni tekijä, yksi niistä on kysyntä. Jos pystymme kaikki tehostamaan oman kotimme sähkönkäyttöä, voi sillä olla suuri vaikutus paitsi sähkölaskuun, myös sähkön riittävyyteen tulevana talvena. Markkinahinnan kannalta energiankäytön tehostaminen etenkin aamupäivästä ja alkuillasta on tärkeää, eli niihin aikoihin, kun kulutuspiikit ovat korkeimmillaan. 

Vaasan Sähkö -konserni

1–6/2022

1–6/2021

Liikevaihto M€

126,2

83,3

Liikevaihdon muutos %

51,5

49,1

Liikevoitto M€

6,8

7,9

Liikevoitto %

5,4

9,5

Investoinnit M€

11,3

10,0

Omavaraisuusaste %

49,1

53,6

 

   

Sähkön myynti GWh

982

949

Kaukolämmön myynti GWh

392

413

Sähkönsiirto GWh

507

528

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye