Asumismenojen osuus kotitalouksien tuloista kasvaa tänä vuonna rajusti

”Energian hintakriisissä vuokralla asuvat ovat lyhyellä aikavälillä paremmassa tilanteessa kuin omistusasujat. Vuokranantajat eivät pysty siirtämään vastikkeiden nousua täysimääräisesti vuokriin”, arvioi PTT:n ekonomisti Veera Holappa.
Kaukolämmöllä lämpenevien kotien asumismenojen kasvu vaihtelee voimakkaasti kaupungeittain, sillä kaukolämpöä tuotetaan eri tavoin eri paikkakunnilla. Niissä kaupungeissa, joissa kaukolämpöä tuotetaan edelleen paljon maakaasulla ja kivihiilellä, kaukolämmön hinta on noussut jyrkästi.
”Sodan seurauksena energiamarkkinoilla epävarmuus on todella suurta. Kriisin jälkeenkään ei ole paluuta halpaan energiaan, koska päästöoikeuksien hinnat pysyvät korkealla. Korkea energian hinta toimii kuitenkin kannustimena fossiilisesta energiasta luopumiseen. Sähkön tuotannossa tässä tavoitteessa ollaan Olkiluoto 3:n käynnistyessä jo todella pitkällä”, Holappa toteaa.
Myös ruuan ja liikkumisen kallistuminen nakertaa kotitalouksien ostovoimaa
Asumismenojen ohella myös ruuan ja liikkumisen kallistuminen syövät kotitalouksien ostovoimaa rajulla tavalla. Tästä syystä kotitaloudet eivät kykene kannattelemaan Suomen taloutta tänä eikä ensi vuonna. Asumis- ja energiamenojen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista puhkaissee tänä vuonna 30 prosentin rajan. Kotitalouksien väliset erot ovat suuria.
”Kuntien ja valtion ei pidä nyt lisätä kotitalouksien kustannustaakkaa, vaan päinvastoin auttaa käytettävissä olevin keinoin kotitalouksien ja taloyhtiöiden energiankäytön vähentämistä ja energiatehokkuuden lisäämistä, unohtamatta varautumista myös välttämättömiin tuleviin korjaustarpeisiin”, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo.
Keron mielestä kuntien on autettava kustannushaasteista selviytymisessä joustamalla tilapäisesti energiayhtiöiden tuottotavoitteissa.
”Myös kiinteistöveron ja muiden maksujen kanssa on oltava erittäin kohtuullisia, jotta kotitaloudet selviytyvät kasvavista asumismenoistaan”, Kero vetoaa.
Omakotitaloasukkaat kovilla
Omakotitaloissa selvityksen mukaisissa esimerkeissä asumismenojen ennustettu kasvu on muita kovempaa. Erityisesti energian hinnan nousu heikentää omakotitaloasujien tilannetta. Hintojen nousu osuu etenkin eläkeläistalouksiin, sillä omakotitalossa asuvilla eläkeläisillä energiamenojen osuus nettotuloista on suuri. Ennusteen mukaan esimerkiksi öljylämmitteisessä talossa yksin asuvan eläkeläisnaisen asumismenot lohkaisevat lähes 63 prosenttia käytettävissä olevista tuloista, eläkeläispariskunnilta hieman alle 30 prosenttia.
”Asumismenot tulee nähdä kokonaisuutena. Tutkimuksessa tarkasteltujen korjauskulujen lisäksi omakotitaloihinkin on lähivuosina tulossa muitakin merkittäviä korjauskustannuksia muun muassa uhkaavien energiatehokkuusvaatimusten vuoksi. Omakotitaloasukkaiden pitäisi pystyä varautumaan myös näihin kasvaviin kustannuksiin”, sanoo Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
Lisätiedot:
Veera Holappa, ekonomisti, PTT
puh: 040 631 7217
Jukka Kero, pääekonomisti, Kiinteistöliitto
puh: 050 5480231
Marju Silander, toiminnanjohtaja, Omakotiliitto
puh: 045 7200 626
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Lasten leikit kuuluvat taloyhtiöelämään13.5.2025 08:04:00 EEST | Tiedote
Säiden lämmetessä taloyhtiöiden pihat heräävät henkiin, kun asukkaat ryhtyvät viettämään aikaa ulkosalla. Myös taloyhtiössä asuvat lapset leikkeineen siirtyvät sisätiloista pihamaalle. Toisinaan leikkien äänet herättävät naapureissa ärtymystä, ja näkemyseroja voi syntyä myös siitä, mikä osa pihasta soveltuu leikkeihin ja peleihin.
Terassin rakentaminen ja muut pihan muutostyöt voivat edellyttää taloyhtiön lupaa8.5.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Kevät on pihatöiden aikaa, mutta taloyhtiömuotoisessa asumisessa pihan muokkaaminen edellyttää usein taloyhtiön lupaa. Ennen muutostöitä kannattaa selvittää yhtiöjärjestyksestä, kuuluuko piha-alue taloyhtiön vai osakkaan hallintaan.
Talouden epävarmuudet tuoneet pilviä korjausrakentamisen ylle7.5.2025 09:03:00 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentaminen voi jäädä tänä vuonna hieman jälkeen aiemmista odotuksista. Korjausrakentamista kasvattavien taloyhtiöiden osuus näyttää jäävän pienemmäksi kuin korjaamista vähentävien taloyhtiöiden osuus. Kasvuvireen nousun taite koskee kaikkia alueita.
Taloyhtiön hallituksen henkilömuutokset ilmoitettava kaupparekisteriin6.5.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun yhtiökokous on pidetty ja uudet hallituksen jäsenet valittu, taloyhtiön on huolehdittava henkilömuutosten ilmoittamisesta kaupparekisteriin.
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme