Mistä uusia osaajia ja innovaatioita Suomeen? Etlassa käynnistyy kaksi isoa tutkimushanketta

Suomen talous on kasvanut hitaasti 2000-luvun lopun finanssikriisin jälkeen. Uusia talouskasvun lähteitä on ilmaantunut, mutta tieto niiden hyödyntämismahdollisuuksista on edelleen puutteellista.
‒ Elinkeinoelämän kilpailukyvyn ja uudistumisen näkökulmasta on tärkeää ymmärtää näitä uusia innovaatiovetoisen kasvun lähteitä ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia Suomen talouskasvulle. Tieto mahdollisista kasvun lähteistä on olennaista, jotta Suomi saadaan takaisin kasvu-uralle yli kymmenen vuoden hitaan kasvun kauden jälkeen, toteaa tutkimusjohtaja Heli Koski.
Etla käynnistääkin Heli Kosken johdolla syksyllä 2022 laajan tutkimushankkeen, joka tarkastelee innovaatiovetoista talouskasvua. ”Innovation-led Pathways to Economic Growth” -hankkeessa tuotetaan uutta tietoa innovaatiovetoisen talouskasvun lähteistä sekä siitä, miten uusien, kestävän kasvun lähteiden syntyä ja hyödyntämistä voitaisiin parhaiten edistää. Hankkeen painopisteet ovat vihreiden innovaatioiden, kestävän kehityksen ja maahanmuuton tarjoamissa mahdollisuuksissa.
Tutkimushanke kestää vuoteen 2024. Etlasta hankkeeseen osallistuvat Kosken lisäksi Natalia Kuosmanen, Tero Kuusi, Terhi Maczulskij ja Nelli Valmari.
Miten houkutteleva maa Suomi on?
Toinen syksyllä Etlassa käynnistyvä tutkimushanke keskittyy niin ikään innovaatiotoiminnan tehostamiseen. ”The Attractiveness of Finland as a Location for Productive Companies and Talented People” -hanke tarkastelee Suomen houkuttelevuutta ulkomaisille osaajille ja yrityksille.
Hanke pureutuu myös keskeiseen haasteeseen eli suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen myös tulevaisuudessa.
‒ Hyvinvointiyhteiskunta edellyttää vankkaa talouskasvua, mikä vaatii sekä t&k-panostusten kasvattamista että osaavan työvoiman ja yritysten houkuttelemista Suomeen. Hankkeen tuloksia voidaankin hyödyntää esimerkiksi Suomen houkuttelevuuden parantamiseen tähtäävien politiikkatoimien suunnittelussa, toteaa hanketta vetävä Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen.
Kaksivuotisessa hankkeessa arvioidaan paitsi keskeisiä politiikkatoimia, myös Suomen maahaasteita investointikohteena. Lisäksi selvitetään yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan sijaintipäätökseen vaikuttavia tekijöitä ja politiikkatoimenpiteiden vaikutusta niihin.
Hankkeeseen osallistuvat Kauhasen lisäksi Jyrki Ali-Yrkkö, Olli Ropponen, Krista Riukula, Pekka Vanhala ja Mika Pajarinen. Hanke kestää vuoteen 2024.
Kumpaakin nyt alkavaa tutkimushanketta rahoittaa Business Finland.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heli KoskiTutkimusjohtaja, ETLA
Puh:050-466 3214heli.koski@etla.fiAntti KauhanenTutkimusjohtaja, ETLA
Puh:050-569 7627antti.kauhanen@etla.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.
Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.
Etla: Suomen tulevan kasvun ytimessä ohjelmistot, data ja brändit5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tulevaisuuden kasvu Suomessa perustuu yhä selvemmin ohjelmistoille, datalle, brändeille ja organisaatiopääomalle - eli ns. aineettomille investoinneille. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan parhain tulos ja korkein tuottavuus yrityksissä saadaan yhdistelemällä erilaisia aineettomia investointeja. Lisäksi tarvitaan laajempaa tietopohjaa aineettomista investoinneista sekä joitakin muutoksia nykyiseen innovaatiopolitiikkaan.
Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa? (Linkki livestriimiin)5.6.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Linkki livestriimiin Pääset seuraamaan tilaisuutta allaolevasta linkistä: Linkki livestriimiin Tilaisuuden ohjelma 09.30–09
Muistutuskutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?3.6.2025 09:54:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Tervetuloa mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Linkki livestriimiin Paikan pääl
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme