”33 vuotta museologina” – professori Janne Vilkunan jäähyväisluento 1.9. klo 15.15 myös etänä

– Haikein mielin täältä lähtee, tuleva emeritus kuvailee tuntojaan. 33 vuotta tutkimuksen ja opettamisen parissa on ollut – ja on jatkossakin – elämäntapa.
Museologian arvosanaopetus alkoi Jyväskylän yliopistossa lukuvuonna 1983–1984. Suomen ensimmäinen museologian alan virka, yliassistentuuri, perustettiin Jyväskylän yliopistoon vuonna 1989. Siihen palkattiin Janne Vilkuna. Sitä seurasi määräaikaisen museologian apulaisprofessorin viran hoitoa vuosina 1997–1998 ja määräaikainen alan professuuri vuosina 1998–1999. Virka muutettiin vakituiseksi museologian professuuriksi 1999, ja sitä työtä Janne Vilkuna on tehnyt näihin päiviin asti.
– Museologia (heritologia) on tiede, joka tarkastelee sitä, kuinka yksilö ja yhteisö hahmottavat ja hallitsevat ajallista ja alueellista ympäristöään ottamalla haltuunsa menneisyyden ja nykyisyyden todistuskappaleita, näin Vilkuna määritteli alan vuonna 1998. Muotoilu on toimiva edelleen.
Alan tutkimus käsittää niin aineellisen kuin aineettoman, eli henkisen, ympäristön. Museologia on esine- ja ilmiökeskeistä, mutta samalla ympäristö eli tutkimuksen konteksti huomioiden. Aineettoman kulttuuriperinnön tutkimus on painottunut viime vuosina.
– Museologia on työväline, jolla autetaan yhteiskuntaa muistamaan. Se on luonteeltaan yleissivistävä oppiaine, Vilkuna tiivistää.
Museologia tutkii yhteiskunnan muistiorganisaatioita, kuten kirjastot, arkistot ja erityisesti museot, ja niihin liittyvää kulttuuriperinnön valinta- eli valtaprosesseja. Tutkimus palvelee ensisijaisesti muistiorganisaatioissa työskenteleviä ja sinne töihin hakeutuvia. Museologian perusopinnot oikeuttavat lain mukaan museotyöhön.
Täysin tarkkaa tilastotietoa ei ole saatavilla, mutta voi arvioida, että museologian perusopinnot on suorittanut kaiken kaikkiaan noin 1000 maisteria.
Vilkunan oman kartoituksen perusteella heistä noin 200 on vakituisessa työssä tai virassa museoissa, ja suurin osa johtavissa tehtävissä. – Aika hyvä tulos pieneltä oppiaineelta, tuleva emeritus summaa.
Museologia on suosittu sivuaine erityisesti taidehistorian, historian ja etnologian opiskelijoiden keskuudessa. Museologian perusopinnot voi suorittaa myös avoimessa yliopistossa.
Yliopistotyön ohella Vilkuna on ehtinyt edustaa monissa museoalan luottamustoimissa. Hän on toiminut Keski-Suomen museon maakuntasihteerinä 1980–1982, vs. intendenttinä 1982 ja intendenttinä 1983–1989, Jyväskylän yliopiston museon varajohtajana vuonna 1992 ja johtajana vuodet 1993–2016. Tuolloin museo yhdistyi Avoimen tiedon keskukseen, jonka johtokunnan jäsen Vilkuna on ollut viime vuoden loppuun saakka.
Museologian professori Janne Vilkuna pitää jäähyväisluentonsa "Mitä jäi viivan alle – 33 vuotta museologina yliopistossa” torstaina 1.9.2022 klo 15.15 alkaen Jyväskylän yliopiston Vanhassa juhlasalissa S212.
Salissa on vapaana vain muutamia paikkoja, mutta tilaisuus striimataan.
Linkki suoraan lähetykseen etäkatsojille:
Lisätietoja:
Janne Vilkuna, janne.vilkuna@jyu.fi
Helena Lonkila, helena.lonkila@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme