Jyväskylän yliopisto

”33 vuotta museologina” – professori Janne Vilkunan jäähyväisluento 1.9. klo 15.15 myös etänä

Jaa
Janne Vilkuna on tehnyt mittavan ja tuloksellisen uran museologian kehittäjänä. Hän pitää jäähyväisluentonsa 1.9.2022. Vilkuna on johtanut hyvin pienillä henkilöresursseilla toiminutta oppiainetta Jyväskylän yliopistossa, joitakin aikoja sen ainoana edustajana. Tällä haavaa oppianeessa työskentelevät professorin lisäksi yliopistonlehtori Helena Lonkila ja puolipäiväisesti yliopistonopettaja Minna Mäkinen.
Janne Vilkuna Educa-rakennus taustallaan, kuvaaja Tarja Pääjoki
Janne Vilkuna Educa-rakennus taustallaan, kuvaaja Tarja Pääjoki

– Haikein mielin täältä lähtee, tuleva emeritus kuvailee tuntojaan. 33 vuotta tutkimuksen ja opettamisen parissa on ollut – ja on jatkossakin – elämäntapa.

Museologian arvosanaopetus alkoi Jyväskylän yliopistossa lukuvuonna 1983–1984. Suomen ensimmäinen museologian alan virka, yliassistentuuri, perustettiin Jyväskylän yliopistoon vuonna 1989. Siihen palkattiin Janne Vilkuna. Sitä seurasi määräaikaisen museologian apulaisprofessorin viran hoitoa vuosina 1997–1998 ja määräaikainen alan professuuri vuosina 1998–1999. Virka muutettiin vakituiseksi museologian professuuriksi 1999, ja sitä työtä Janne Vilkuna on tehnyt näihin päiviin asti.

– Museologia (heritologia) on tiede, joka tarkastelee sitä, kuinka yksilö ja yhteisö hahmottavat ja hallitsevat ajallista ja alueellista ympäristöään ottamalla haltuunsa menneisyyden ja nykyisyyden todistuskappaleita, näin Vilkuna määritteli alan vuonna 1998. Muotoilu on toimiva edelleen.

Alan tutkimus käsittää niin aineellisen kuin aineettoman, eli henkisen, ympäristön. Museologia on esine- ja ilmiökeskeistä, mutta samalla ympäristö eli tutkimuksen konteksti huomioiden. Aineettoman kulttuuriperinnön tutkimus on painottunut viime vuosina. 

– Museologia on työväline, jolla autetaan yhteiskuntaa muistamaan. Se on luonteeltaan yleissivistävä oppiaine, Vilkuna tiivistää.

Museologia tutkii yhteiskunnan muistiorganisaatioita, kuten kirjastot, arkistot ja erityisesti museot, ja niihin liittyvää kulttuuriperinnön valinta- eli valtaprosesseja. Tutkimus palvelee ensisijaisesti muistiorganisaatioissa työskenteleviä ja sinne töihin hakeutuvia. Museologian perusopinnot oikeuttavat lain mukaan museotyöhön.

Täysin tarkkaa tilastotietoa ei ole saatavilla, mutta voi arvioida, että museologian perusopinnot on suorittanut kaiken kaikkiaan noin 1000 maisteria.

Vilkunan oman kartoituksen perusteella heistä noin 200 on vakituisessa työssä tai virassa museoissa, ja suurin osa johtavissa tehtävissä. – Aika hyvä tulos pieneltä oppiaineelta, tuleva emeritus summaa.

Museologia on suosittu sivuaine erityisesti taidehistorian, historian ja etnologian opiskelijoiden keskuudessa. Museologian perusopinnot voi suorittaa myös avoimessa yliopistossa.

Yliopistotyön ohella Vilkuna on ehtinyt edustaa monissa museoalan luottamustoimissa. Hän on toiminut Keski-Suomen museon maakuntasihteerinä 1980–1982, vs. intendenttinä 1982 ja intendenttinä 1983–1989, Jyväskylän yliopiston museon varajohtajana vuonna 1992 ja johtajana vuodet 1993–2016. Tuolloin museo yhdistyi Avoimen tiedon keskukseen, jonka johtokunnan jäsen Vilkuna on ollut viime vuoden loppuun saakka.

Museologian professori Janne Vilkuna pitää jäähyväisluentonsa "Mitä jäi viivan alle – 33 vuotta museologina yliopistossa” torstaina 1.9.2022 klo 15.15 alkaen Jyväskylän yliopiston Vanhassa juhlasalissa S212.

Salissa on vapaana vain muutamia paikkoja, mutta tilaisuus striimataan.

Linkki suoraan lähetykseen etäkatsojille:

https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/hum/musiikin-taiteen-ja-kulttuurin-tutkimuksen-laitos/museologia/museologian-professori-janne-vilkunan-jaahyvaisluento/suora

Lisätietoja:

Janne Vilkuna, janne.vilkuna@jyu.fi

Helena Lonkila, helena.lonkila@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Janne Vilkuna Educa-rakennus taustallaan, kuvaaja Tarja Pääjoki
Janne Vilkuna Educa-rakennus taustallaan, kuvaaja Tarja Pääjoki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Kansainvälinen mikroelektroniikan ja fotoniikan yhteistutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijoille varman työpaikan27.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Ensimmäiset Erasmus Mundus RADMEP (Radiation and its Effects on MicroElectronisc and Photonics Technologies) -ohjelman opiskelijat valmistuivat filosofian maistereiksi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta. RADMEP-ohjelma mahdollistaa työllistymisen mikroelektroniikan ja fotoniikan aloilla, jotka ovat mukana Euroopan unionin määrittelemällä kasvun mahdollistavien teknologisten alojen listalla. Melkein kaikki ohjelmasta valmistuneet ovat työllistyneet heti valmistumisen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme