Kirkko Helsingissä

Helsingin seurakuntayhtymän säästöohjelman 4,8 miljoonan euron leikkauksilla on myös henkilöstövaikutuksia

Jaa
Seurakuntayhtymän yhteisistä palveluista vähennetään noin 45 henkilötyövuotta. Yksityiskohtaisemmin säästöistä ja tulevaisuuden painopisteistä kerrotaan iltapäivällä.

Helsingin seurakuntayhtymän yhteisissä palveluissa käytiin muutosneuvottelut tuotannollisin ja taloudellisin perustein touko–kesäkuussa 2022. Yhdessä henkilöstön edustajien kanssa sovitun kesätauon ja johdon valmistelun jälkeen yhteinen kirkkoneuvosto teki päätökset säästötoimista kokouksessaan 8.9. Yhteisten palveluiden toimintakatetta eli käyttötalouden nettokuluja leikataan vuoteen 2025 mennessä 4,8 miljoonaa euroa eli noin 12,8 prosenttia verrattuna kuluvan vuoden budjettiin.

Säästöistä neljännes eli noin 1,2 miljoonaa euroa muodostuu palveluyksiköiden pienistä ja isommistakin toiminnallisista eristä – tältä osin voidaan puhua juustohöylästä. Toimintatuottoja pyritään lisäämään noin 700 000 euroa, mikä vastaavasti vähensi säästöpaineita. Säästöistä suurin osa eli 2,9 miljoonaa euroa on tarkoitus toteuttaa rakenteellisilla ja muilla ratkaisuilla.  

Rakenteelliset sopeutustoimet vähentävät myös henkilöstön määrää. Yhteensä 23 työntekijän tai viranhaltijan palvelussuhde irtisanotaan tai vaihtoehtoisesti heille tarjotaan toista työtehtävää, ja lisäksi 21 virkaa tai tehtävää jätetään täyttämättä esimerkiksi eläköitymisten ja päättyvien määräaikaisten palvelussuhteiden myötä. Tuotannollis-taloudellisten muutosneuvotteluiden piirissä olivat kaikki yhtymän yhteisten palvelujen lähes 500 työntekijää ja viranhaltijaa. Alun perin sopeutustoimien arvioitiin johtavan jopa 90 henkilötyövuoden vähentämiseen.

”Löysimme neuvottelujen kuluessa yhdessä henkilöstön edustajien kanssa keinoja leikata kustannuksia niin, että alun perin arvioimamme henkilöstövähennystarve noin puolittui. Irtisanomiset ja muut henkilöstövähennykset ovat säästöohjelmamme raskain osuus. Ne ovat silti välttämättömiä, jotta pystymme turvamaan tulevaisuuden toimintaedellytykset. Luopuminen ei-välttämättömistä ja päällekkäisistä toiminnoista on vastuullista verotulojen käyttöä”, yhtymänjohtaja Juha Rintamäki sanoo.

”Keskeistä on sen, että helsinkiläiset saavat kirkolta tukea hengelliseen elämäänsä ja tarvitsemansa palvelut kaikkialla kaupungissa mutkattomasti, kasvotusten ja diginä. Haluamme myös yhteisiä palveluja tehostamalla varmistaa sen, että Helsingin seurakunnat ovat jatkossakin elinvoimainen ja kasvava yhteisö ja että seurakunnat voivat keskittyä ydintehtäviinsä.”

Säästökohteista ja leikkauksista mukaan lukien irtisanomisista kerrotaan yksityiskohtaisemmin tänään perjantaina henkilöstölle, minkä jälkeen seurakuntayhtymä julkaisee myöhemmin iltapäivällä – arviolta pian klo 15:n jälkeen – uutisen verkkosivuillaan sekä mediatiedotteen.

Yhteisten palvelujen tehtäviin kuuluu tuki- ja asiakaspalvelun tarjoaminen seurakuntien jäsenille ja muille helsinkiläisille sekä yhtymän muodostaville seurakunnille. Kaupunkilaisille tutuimpia palveluja ovat esimerkiksi virkatodistuksia tarjoava keskusrekisteri, hautausmaat ja hautapalvelut, perheneuvonta ja sairaalasielunhoito. Sisäiset tukipalvelut liittyvät muun muassa kiinteistöihin, henkilöstö- ja taloushallintoon sekä muiden yhteisesti sovittujen tehtävien hoitamiseen.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi
Kirkko Helsingissä toimii helsinkiläisten kanssa ja helsinkiläisten parhaaksi uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta. Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on noin 330 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä