Strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin tutkimusta – Jyväskylän yliopisto mukana konsortioissa
Jyväskylän yliopisto on mukana Turun yliopiston johtamassa Right-to-Belong (R-to-B) konsortiossa kahdella osahankkeella. Konsortion tavoitteena on rakentaa päätöksentekoon tutkimusperustainen tiekartta siitä, miten lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemuksia voidaan vähentää erilaisissa ympäristöissä, kuten perheissä, kouluissa, sosiaalisessa mediassa ja kaveriryhmissä.
Jyväskylän yliopistosta mukana ovat psykologian laitoksen apulaisprofessori Noona Kiurun sekä opettajankoulutuslaitoksen professori Marja-Kristiina Lerkkasen johtamat osatutkimukset. Kiurun osuus konsortion rahoituksesta on noin 325 000 euroa ja Lerkkasen noin 320 000 euroa.
Konsortion tutkimuksissa käytetään muun muassa aivokuvantamisen, biomarkkereiden ja toimintatutkimuksen menetelmiä sekä laajoja kansallisia ja kansainvälisiä seurantatutkimusaineistoja, rekisteritietoja sekä eri kouluasteilla toteutettavien interventioiden vaikuttavuusarviointia. Monitieteinen konsortio yhdistää kasvatustieteen, psykologian, sosiologian, lääketieteen, lastenpsykiatrian, neurotieteen, taloustieteen sekä informaatioteknologian asiantuntijoita. Konsortion osapuolina ovat myös ITLA, Opetushallitus ja THL ja konsortiolla on laaja sidosryhmäyhteistyö.
– Hyvinvoinnin merkitys on entisestään kasvanut koronapandemian myötä. Hankkeen rahoitus on todella tärkeä, jotta pitkäaikainen työ lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamiseen ja kehittämiseen koko yhteiskunnassa voi jatkua, toteaa Lerkkanen.
Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (R-to-B) konsortiossa on mukana Turun, Helsingin, Jyväskylän ja Aalto yliopiston tutkijoita.
Hyvinvointia kouluihin uusien sosio-pedagogisten käytäntöjen avulla
Jyväskylän yliopisto on mukana myös Helsingin, Oulun, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistojen sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa SchoolWell-konsortiossa. Konsortio sai yhteensä reilun kolmen miljoonan euron rahoituksen tutkimukseen lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentumisesta koulun oppimisympäristöissä. Jyväskylän yliopiston osatutkimusta johtaa apulaisprofessori Timo Jaakkola liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Jaakkolan osuus rahoituksesta on noin 440 000 euroa.
Koko ikäluokan tavoittava peruskoulu on yhteiskunnan keskeisin väline pahoinvoinnin ehkäisemiseen oppimisen tukemiseen. SchoolWell mallintaa koululaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentumista ja kehittää indikaattoreita varhaisten hyvinvointierojen ja näiden systeemisten seurausten ennakoivaan tunnistamiseen koulussa.
Hanke luo hyvinvoinnin resursseja ja tukemisen keinoja rakentamalla hyvinvointia edistäviä sosio-pedagogisten käytäntöjä ja materiaaleja koululaisten ja ammattilaisten kanssa yhdessä kokeillen. SchoolWell tuottaa malleja koululaisten kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttamiseen näiden käytössä.
Hankkeen kesto on kuusi vuotta. Tänä aikana hankkeessa kehitetään käytäntöjä, joita voitaisiin soveltaa kaikissa Suomen kouluissa. Hankkeessa on mukana sekä opetuksen, liikuntatutkimuksen, nuorisopsykiatrian, kasvatuspsykologian, pedagogiikan ja interventiotutkimuksen asiantuntijoita.
– Johtamani työpaketti liittyy erityisesti oppilaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia kehittävien interventioiden pitkittäisvaikutusten seuraamiseen ja tutkimiseen. Konsortiossa asiantuntemusalueinani ovat erityisesti oppilaiden motoriset taidot, fyysinen kunto ja liikkuminen, Jaakkola kertoo.
Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamissa konsortioissa korostuu pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja keskeisiin yhteiskunnan haasteisiin. Rahoitettavissa konsortioissa on mukana 14 eri tieteenalaa, ja hankekokonaisuuksissa on mukana 12 organisaatiota, joiden joukossa on muun muassa yliopistoja ja valtion tutkimuslaitoksia.
Lisätietoja:
apulaisprofessori Noona Kiuru
noona.h.kiuru@jyu.fi, puh. +358408054740
professori Marja-Kristiina Lerkkanen
marja-kristiina.lerkkanen@jyu.fi, puh. +358408053347
apulaisprofessori Timo Jaakkola
timo.jaakkola@jyu.fi, puh. +358408053949
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920
viestinta@jyu.fi
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.
Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote
Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.
Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.
Pandemia ei pysäyttänyt nuoria – tuore väitöstutkimus paljastaa sopeutumiskyvyn ja oma-aloitteisuuden13.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Koronapandemia haastoi nuorten aikuisten elämänkulkua, mutta tuore väitöstutkimus osoittaa, etteivät he olleet tilanteessa kokonaan voimattomia. YTM Julia Nuckols tarkastelee sosiologian väitöskirjassaan miten nuoret Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa reagoivat pandemian aiheuttamiin ammatillisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin.
Tutkimus: Vihreä kulutus painottuu brändeihin ja muotiin – Suomi erottuu vaatimattomilla vihreillä kuluttajilla12.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston ja LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan vihreä kuluttaminen on yleisempää Suomessa kuin Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, mutta myös ei-vihreiden kuluttajien määrä on huomattava. Vihreät kuluttajat olivat tyypillisesti paitsi ekologisuutta arvostavia, myös brändi- ja muotitietoisia. Näillä niin sanotuilla premium-vihreillä kuluttajilla oli keskivertoa paremmat tulot ja he olivat nuorempia kuin muut kuluttajat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme