HUS

HUSin unettomuuden nettiterapia on tutkitusti tehokas hoito

Jaa
Nettiterapia on vaikuttavaa hoitoa unettomuuteen, käy ilmi HUSin ja Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tulokset perustuvat yli 2600 potilaan aineistoon vuosilta 2019–2021. Kolmen kuukauden seurannassa, jopa 34 % potilaista oli parantunut unettomuudesta, lähes puolella (46 %) oireet olivat vähentyneet merkittävästi ja lähes kaikilla (91 %) oireet lievenivät. Oirelaskun efektikoko (effect size d=1.449) oli suuri, eli hoito on erittäin vaikuttavaa. Hoidon aikana myös masennusoireet lievenivät.

Hoidon tehoa arvioitiin potilaiden hoidon kuluessa täyttämillä kansainvälisesti hyväksytyillä oirekyselyillä. Tulokset yllättivät jopa tutkijat, vaikka aiheesta on melko paljon kansainvälistä tutkimusta. Nettiterapiaa suositellaan unettomuuden hoitoon kansallisessa Käypä hoito -suosituksessa sekä esim. Iso-Britanniassa. Suomessa hoito on vielä selvästi alikäytettyä hyötyihin nähden.

HUS Psykiatriassa ammattilaisten kehittämä nettiterapia perustuu kognitiivisen käyttäytymisterapiaan, joka on unettomuuden ensisijainen hoitomuoto. Nettiterapiaohjelma on ollut käytössä vuodesta 2019 sekä suomeksi että ruotsiksi. Potilas käyttää hoito-ohjelmaa puhelimen tai tabletin sovelluksesta terapeutin tukemana. Hoito on potilaalle maksutonta ja hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä koko maasta. Hoidon voi aloittaa muutaman päivän sisällä lähetteen saapumisesta. Hoito-ohjelman kesto on 7 viikkoa. Kasvokkain toteutettuun hoitoon verrattuna nettiterapia on erittäin kustannustehokas, huomattavasti paremmin saatavilla ja potilas voi käydä läpi terapiaa missä ja milloin vain.

”Unettomuus on yleistä. Noin 10 prosentilla suomalaisista voidaan diagnosoida unettomuushäiriö, ja jopa joka kolmas kärsii ajoittain unettomuusoireista”, toteaa linjajohtaja Jan-Henry Stenberg HUS Psykiatriasta. Unettomuuteen liittyy usein muita sairauksia kuten depressiota, sydän- ja verisuonisairauksia, tai kroonista kipua. Unettomuudella on huomattava kansantaloudellinen merkitys, ja työkyvyttömyyden ja välillisten kustannusten kautta.

Potilaspalautteita:

”Erittäin hyödyllinen ja auttava terapia, vaikka aluksi olin hiukan skeptinen, voiko tällainen itse läpikäytävä terapia olla niin hyvä. Suosittelen tätä jatkossa muille, jos joku painii samankaltaisten ongelmien kanssa. ”

”Lääkäri olisi antanut lääkkeitä unettomuuteen. Oon käyttänyt niitä 25 v. Sanoin lääkärille, että haluaisin lääkkeetöntä hoitoa. Hän ehdotti nettiterapiaa. Kiitos hyvälle lääkärille! Tajusin, että ajatuksia ja hermostoa voi itse kuntouttaa. Se on hidasta, mutta toisto auttaa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteystiedot:
Linjajohtaja Jan-Henry Stenberg, jan-henry.stenberg@hus.fi
puh. 050 427 0656
HUS Psykiatria, IT-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen linja

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande

HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.

Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote

Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.

Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release

The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye