FrostPharma

WoodSafe® riskijäteastiat puolittavat terveydenhuollon CO2-päästöt

Jaa
Ruotsalainen FrostPharma on luonut yhdessä Stora Enson kanssa terveydenhuoltoon ja sairaaloille riskijäteastiainnovaation, joka mahdollistaa alan hiilijalanjäljen merkittävän pienentämisen.

Polypropeenista (PP, perinteinen täysin öljypohjainen muovi) valmistetut riskijäteastiat ovat nykyään terveydenhuollon kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöjä aiheuttava poltettava jäte. 

FrostPharman innovatiivisella, biokomposiitista valmistetuilla WoodSafe® - riskijäteastioilla voitaisiin vähentää terveydenhuollon yksiköiden ja sairaaloiden poltettavasta jätteestä aiheutuneita CO2-päästöjä yli 50 %. Riskijäteastioita käytetään pistävälle ja viiltävälle jätteelle, esim. neulat. Pistävä ja viiltävä jäte on riskijätettä ja se hävitetään polttamalla koko riskijäteastia sisältöineen.

WoodSafe® - riskijäteastiat on valmistettu Stora Enson biokomposiitista, joka tehdään metsätalouden jäännösjätteestä (sahanpuru) ja kierrätysmuovista. Astiat valmistetaan Ruotsissa kokonaan pohjoismaisista raaka-aineista.

LCA-analyysin* mukaan siirtyminen nykyisistä muovisista riskijäteastioista WoodSafe® - riskijäteastioihin vähentäisi astioiden polttamisesta aiheutuvia CO2-päästöjä yli 50 %. Pelkästään Ruotsissa käytetään nykyään vuosittain noin 4 miljoonaa fossiilisesta muovista valmistettua riskijäteastiaa, jotka hävitetään polttamalla, ja jotka muodostavat näin yhden suurimmista hiilidioksidipäästöjä aiheuttavista jäteluokista terveydenhuollossa.
*LCA= Life Cycle Assessment, elinkaariarviointi. Elinkaariarvioinnilla tarkoitetaan tuotteen sen koko elinkaaren ympäristövaikutuksien tutkimista raaka-aineen hankinnasta tuotteen hylkäämiseen asti.

Vaihtamalla WoodSafe®- riskijäteastioihin pystyttäisiin vaikuttamaan merkittävästi CO2-päästöjen vähenemiseen. WoodSafe® - riskijäteastioilla on samat ominaisuudet kuin nykyisin käytössä olevilla muovisilla riskijäteastioilla. Näin vaihtaminen ilmastokestävämpään ratkaisuun ei vaadi terveydenhuollon yksiköiltä toimintatapojen muutoksia.

“Meille yrityksenä on tärkeää yrittää eri tavoin integroida ilmastoajattelu osaksi liiketoimintamalliamme. Woodsafe®:n kehittäminen on siksi ollut meillä FrostPharmalla prioriteetti. Tuloksena on tuote, joka voi korvata nykypäivän riskijätesastiat” , sanoo FrostPharman toimitusjohtaja Fredrik Andersch.

Riskijäteastioiden biokomposiittimateriaalien kehittämistä on tehty pitkään, eikä vain FrostPharmalla.

“Monet ovat yrittäneet kehittää biokomposiittimateriaalista valmistettuja riskijäteastioita”, sanoo Henrik Alfredsson, FrostPharman ympäristöpäällikkö ja WoodSafe®-tuotepäällikkö.

"Mutta se on osoittautunut vaikeaksi. Siksi olemmekin erittäin iloisia voidessamme nyt tuoda markkinoille valmiin, patentoidun tuotteen, joka täyttää kaikki alan laatu- ja turvallisuusvaatimukset. Terveydenhuollon kiinnostus on ollut erittäin suurta ja on havaittavissa, että terveydenhuollossa on selkeä tavoite ja halu pienentää toiminnan hiilijalanjälkeä", Alfredsson toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:


Kaisa Martinkauppi-Vanninen
kaisa.martinkauppi-vanninen@frostpharma.com
+358 (0)45 633 7623

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

FrostPharmaFrostPharma on ruotsalainen lääkeyhtiö, joka on keskittynyt harvinaislääkkeisiin ja tuotteisiin, jotka tuovat lisäarvoa potilaiden ja terveydenhuollon erityistarpeisiin.

WoodSafe®:n biokomposiittimateriaali
WoodSafe® on valmistettu Stora Enson biokomposiitista. Valmistus tapahtuu Ruotsin Eskilstunassa.

Lisätietoja: woodsafe.frostpharma.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.