Juuri julkaistu: Lihavuudella yhteys terveydenhuollon kustannuksiin

Juuri julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin terveyspalveluiden ja lääkkeiden käytön kustannuksia kahden ryhmän, lihavien sekä ylipainoisten ja normaalipainoisten välillä. Lisäksi selvitettiin metabolisen oireyhtymän eli aineenvaihdunnan sairauksien yhteyttä terveydenhuollon suoriin kustannuksiin. Näitä sairauksia ovat korkea kolesteroli, veren suurentuneet rasva-arvot, verenpainetauti ja tyypin 2 diabetes tai sen esiaste.
Terveydenhuollon suorat kustannukset eli kaikki potilaan hoitoon liittyvät kustannukset olivat lihavilla henkilöä kohden 2 665 euroa vuodessa, kun vastaavat kustannukset olivat normaali- ja ylipainoisten ryhmässä 1 799 euroa vuodessa. Ikä- ja sukupuoli huomioiden lihavien suorat terveydenhuollon kustannukset olivat 36 prosenttia suuremmat kuin verrokkiryhmän, ja tähän kuuluvat terveyspalveluiden käyttökustannukset olivat 27 prosenttia suuremmat.
Korvattavien reseptilääkkeiden kustannukset olivat lihavilla henkilöillä 67 prosenttia suuremmat kuin verrokkiryhmällä. Lääkekuluista suurimmat menoerät lihavien ryhmässä tulivat diabetes-, verenpaine-, astma- ja kolesterolilääkkeistä.
”Tutkimus tehtiin, jotta päättäjät näkisivät lihavuusongelman vakavuuden ja ohjaisivat resursseja lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon. Emme missään nimessä syyllistä lihavia, sillä lihavuus ei ole oma valinta, vaan mutkikas biologinen prosessi”, professori, ylilääkäri Kirsi Pietiläinen HUSista sanoo.
Aineenvaihdunnan sairauksia lihavista 90 prosentilla
Lisäksi tutkimuksessa ilmeni, että harva lihava säästyy aineenvaihdunnan sairauksilta: lihavista 90 prosentilla oli aineenvaihdunnan sairaus. Heidän terveydenhuollon kustannuksensa olivat 2775 euroa vuodessa ja aineenvaihdunnaltaan terveillä lihavilla 1699 euroa henkilöä kohden.
Lihavuudesta seuraa siis merkittäviä terveydenhuollon kustannuksia pääasiassa siihen liittyvän lisäsairastavuuden vuoksi. Lisäsairauksista eniten terveydenhuollon kustannuksia tuottivat psykiatriset sairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, sydän- ja verisuonisairaudet sekä syöpä.
Lihavuus oli ensisijainen terveydenhuollon käyntisyy kuitenkin vain kolmella prosentilla henkilöistä, jotka terveystutkimuksen perusteella olivat lihavia.
”Osoitimme, että lihavuuden hoitoon tarvitaan nykyistä huomattavasti enemmän tukea ja resursseja. Terveydenhuollolla pitäisi olla oikeutus hoitaa lihavuutta”, Kirsi Pietiläinen toteaa.
Poikkileikkaustutkimuksessa oli mukana 5587 FinTerveys 2017 -tutkimuksen terveystarkastukseen satunnaisesti valittua täysi-ikäistä henkilöä. Lihavien ryhmän painoindeksi oli yli 30 kg/m2 ja keski-ikä 53 vuotta. Verrokkiryhmään kuuluvien painoindeksi oli alle 30 kg/m2 ja keski-ikä 49 vuotta. Tiedot terveydenhuollon käynneistä ja sairaalahoidoista, diagnooseista sekä reseptilääkeostoista saatiin THL:n ja Kansanterveyslaitoksen rekistereistä.
Tutkimusartikkeli: Obesity and metabolic state are associated with increased healthcare resource and medication use and costs: a Finnish population-based study
___
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
___
Lisätietoja medialle:
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Ny vårdmetod minskar antalet öppna hjärtoperationer på grund av pulmonalinsufficiens21.5.2025 08:09:35 EEST | Pressmeddelande
På Nya barnsjukhuset har man för första gången i Finland behandlat pulmonalinsufficiens, det vill säga läckage i pulmonalklaffen, via blodkärlen med hjälp en självutvidgande stentklaff. Åtgärden kan ersätta en öppen hjärtoperation.
Uusi hoitomenetelmä vähentää keuhkovaltimoläpän vuodon vuoksi tehtäviä lasten avosydänleikkauksia21.5.2025 08:09:35 EEST | Tiedote
Uudessa lastensairaalassa on hoidettu ensimmäistä kertaa Suomessa keuhkovaltimoläpän vuoto verisuoniteitse itselaajentuvan stenttiläpän avulla. Toimenpiteellä voidaan korvata avosydänleikkaus.
BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes16.5.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.
BNCT-tutkimushoidot syöpäpotilailla ovat käynnistyneet16.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
HUSissa on otettu käyttöön länsimaiden ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettu BNCT-hoitoon tarkoitettu neutroneja tuottava kiihdytin. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.
BNCT treatments for cancer patients have started as part of a clinical trial16.5.2025 07:55:00 EEST | Press release
HUS has introduced the first in-hospital boron neutron capture therapy accelerator in Western countries. Boron neutron capture therapy, BNCT for short, is a radiation therapy method that can destroy cancer cells while sparing the surrounding tissue.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme