Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Yksityisten sosiaalialan laitospalveluiden palkansaajien työtapaturmien lukumäärä ja taajuus nousevat jyrkästi edelleen

Jaa
Yksityisellä terveys- ja sosiaalipalvelualalla sattui palkansaajille vuonna 2021 yhteensä 6 155 työpaikkatapaturmaa. Työpaikkatapaturmien määrä nousee jyrkästi yksityisissä sosiaalihuollon laitospalveluissa.
Yksityisien terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden työtapaturmien määrä kasvoi vuonna 2021
Yksityisien terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden työtapaturmien määrä kasvoi vuonna 2021

Yksityinen terveys- ja sosiaalipalveluala jakautuu yksityiseen sosiaalihuollon laitospalveluun, yksityiseen sosiaalihuollon avopalveluun ja yksityiseen terveyspalveluun.

Työpaikkatapaturmien lukumäärä kasvoi eniten yksityisissä sosiaalihuollon laitospalveluissa, missä sattui viime vuonna yhteensä 3 342 työpaikkatapaturmaa. Tämä on noin 8 % enemmän kuin vuonna 2020.

Yksityisissä sosiaalihuollon avopalveluissa sattui 1 474 ja yksityisissä terveyspalveluissa 1 339 työpaikkatapaturmaa.

Työpaikkatapaturmataajuus nousee jyrkästi sosiaalihuollon laitospalveluissa

Työpaikkatapaturmien taajuus suhteuttaa sattuneiden työpaikkatapaturmien lukumäärän tehtyihin työtunteihin ja kuvaa tapaturmien lukumäärää tarkemmin työpaikkatapaturmien määrän kehittymistä.

Yksityisien terveyspalveluiden töiden tapaturmataajuus oli 23,7 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden ja sosiaalihuollon avopalveluiden töissä 29 työpaikkatapaturmaa miljoona työtuntia kohden. Molempien toimialojen taajuudet laskivat edellisestä vuodesta.

Sen sijaan työpaikkatapaturmataajuus nousi jyrkästi yksityisissä sosiaalihuollon laitospalveluissa, joissa taajuus oli viime vuonna 46 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden.

”Yksityisillä terveyspalvelutoimialoilla taajuustrendi on laskusuuntainen ja muiden alojen keskiarvotaajuuden tasolla, mutta sosiaalihuollon toimialoilla korkeampi ja laitospalveluissa taajuus nousee vielä jyrkästi,” toteaa tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho.

Kolmasosa työpaikkatapaturmista sosiaalihuollon laitospalveluissa aiheutuu väkivaltatilanteista

Noin kolmasosa yksityisien sosiaalihuollon laitospalveluiden työpaikkatapaturmista aiheutuu väkivallasta tai toisen ihmisen aiheuttamasta vahingoittumisesta. Tämä on huomattavasti enemmän kuin keskimäärin eri aloilla tai esimerkiksi palveluammateissa, missä väkivallasta johtuvia työpaikkatapaturmia on alle 5 prosenttia.

”Ilmiö on huolestuttava, mutta työtapaturmatilasto ei kuitenkaan kerro sitä, kuinka yleisiä väkivaltatilanteet työssä laitoksissa ovat. Todennäköisesti suurin osa väkivalta ja uhkatilanteista ei aiheuta työtapaturmana korvattavia seurauksia,” tarkentaa Sysi-Aho.

Tulossa olevat tilastojulkaisut

TVK julkaisee ennakkoarvio kuluvan vuoden työtapaturmien määrästä lokakuussa 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yksityisien terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden työtapaturmien määrä kasvoi vuonna 2021
Yksityisien terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden työtapaturmien määrä kasvoi vuonna 2021
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme