Unescon kansainvälistä geodiversiteetin päivää vietetään ensi kertaa 6.10.2022 – Oulun yliopiston tutkijat haastateltavissa

Puhuttaessa luonnon monimuotoisuudesta valtaosalle ihmisistä tulee mieleen elollisen luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti. Elollinen luonto, kuten ihminenkin, on riippuvainen elottomasta luonnosta, joka tarjoaa moninaisen alustan elonkirjolle ja ihmisen hyvinvoinnille. Geodiversiteettiin ovat kytköksissä myös luontokato, akkumineraalien riittävyys ja energiantuotanto.
Unescon yleiskokouksen julistuksen mukaan 6. lokakuuta 2022 päästään ensimmäistä kertaa viettämään kansainvälistä geodiversiteetin päivää (International Geodiversity Day). Päivän keskeisenä tavoitteena on tehdä elottoman luonnon monimuotoisuus näkyväksi ja lisätä tietoutta siitä.
Yleisen määritelmän mukaan geodiversiteetillä tarkoitetaan elottoman luonnon monimuotoisuutta maan pinnalla ja sen alapuolella. Geodiversiteettiin lukeutuvat kivilajien, maaperän, pinnanmuotojen ja vesistöjen monimuotoisuus – niin materiaalien, muodostumien kuin prosessienkin osalta. Esimerkiksi hiekka on materiaali, josta erilaiset muodostumat, kuten harjut ja dyynit koostuvat. Erilaiset prosessit, kuten tuulen ja veden toiminta, aikaansaavat muutoksia näissä muodostumissa.
Sen lisäksi, että geodiversiteetti toimii biodiversiteetin alustana ja tarjoaa ihmisille lukuisia luontopalveluja, kuten puhdasta vettä, mineraaleja ja luontoelämyksiä, on elottomalla luonnolla itseisarvo. Tietoa geodiversiteetistä tarvitaan, kun ratkotaan monisyisiä globaaleja ongelmia ja pyritään kohti kestävämpää tulevaisuutta. Geodiversiteettiä myös suojellaan ja käytetään kestävän matkailun vetonaulana. Tästä on esimerkkinä alati kasvava Unesco Global Geopark verkosto, johon kuuluu myös Suomesta neljä aluetta – Rokua, Lauhanvuori-Hämeenkangas, Saimaa ja Salpausselkä.
Oulun yliopistossa tehdään kansainvälisesti arvostettua tutkimusta geodiversiteetistä ja sen yhteydestä elonkirjoon. Uusimpiin tutkimusjulkaisuihin voi tutustua tutkimusryhmän sivuilla. Oulun yliopiston tutkijat tarjoavat mielellään lisätietoa geodiversiteetistä, sen ilmentymistä ja yhteydestä biodiversiteettiin.
Professori Jan Hjort Jan.Hjort@oulu.fi; lisätietoa yleisesti geodiversiteetistä
Yliopistotutkija Janne Alahuhta Janne.Alahuhta@oulu.fi; lisätietoa geodiversiteetin yhteydestä biodiversiteettiin ja ihmisen terveyteen sekä hyvinvointiin
Tutkijatohtori Julia Kemppinen Julia.Kemppinen@oulu.fi; lisätietoa geodiversiteetin suhteesta biodiversiteettiin muuttuvassa ilmastossa
Tutkijatohtori Tuija Maliniemi Tuija.Pyykkonen@oulu.fi; lisätietoa geodiversiteetin hyödyntämisestä biodiversiteetin suojelussa
Tutkijatohtori Helena Tukiainen Helena.Tukiainen@oulu.fi; lisätietoa geosuojelusta, ja geodiversiteetin sekä biodiversiteettiin välisestä yhteydestä
Väitöskirjatutkija Henriikka Salminen Henriikka.Salminen@oulu.fi; lisätietoa geodiversiteetin yhteydestä pohjoisten alueiden kasvillisuuteen
Väitöskirjatutkija Maija Toivanen Maija.Toivanen@oulu.fi; lisätietoa geodiversiteetin suhteesta eliöstöön järvissä ja joissa
Geodiversiteetti-faktoja: mitä geodiversiteettiin kuuluu
- Hydrologia – Hydrologiaan kuuluvat erityyppiset vesistöt, kuten järvet ja joet. Lisäksi suot, soistuneet alueet ja pohjavedet ovat osa hydrologiaa.
- Geomorfologia – Geomorfologiaan kuuluvat maan pinnan muodostumat ja prosessit. Yllä olevassa maisemakuvassa näkyy esimerkiksi jään, tuulen ja virtaavan veden jättämiä jälkiä.
- Topografia – Topografia eli korkeuden vaihtelu ja pinnanmuodot ovat näkyvä osa maiseman geodiversiteettiä. Ne liittyvät läheisesti geomorfologiaan.
- Kallioperä – Kallioperä ja sen kivilajit ovat usein piilossa katseiltamme. Esimerkiksi Suomen pinta-alasta avokalliota on noin 3 %.
Maaperä – Kallioperän päällä oleva irtain maa-aines eli maaperä on usein kasvillisuuden peitossa. Yhdessä kallioperän kanssa maaperä muodostaa maankamaran.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, kaisu.koivumaki@oulu.fi, p. 050 4344 261
Kuvat

Linkit
- Lue lisää Oulun yliopiston luonnonmaantieteen tutkimuksesta:
- Routakuohunta ja muut maanpinnan prosessit muokkaavat arktista kasvillisuutta (uutinen 5/2022)
- Uusi tutkimus paljastaa, että Grönlannin jäätikön sulaminen nostaa nykyisillä lämpötiloilla maailman merenpintaa vähintään 27 senttimetrillä (uutinen 9/2022)
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme