Shaking up Tech kokoaa yhteen satoja tekniikan alasta innostuneita nuoria naisia ja muunsukupuolisia – ohjelmassa muun muassa musiikkiohjelmointia, puhtaan energian tuottamista ja revontulia

Tekniikan alan työllisyys on ollut viime vuosina huimassa kasvussa, mutta naisten osuus työvoimasta laahaa. Työmarkkinoilla vinoumaa on hankala korjata, koska se saa alkunsa jo nuorten valitessa opiskelualojaan.
Aalto-yliopiston, LUT-yliopiston ja Oulun yliopiston 13. lokakuuta järjestämä Shaking up Tech -tapahtuma tuo tekniikan alan moninaisia uramahdollisuuksia nuorten naisten ja muunsukupuolisten tietoon lukioaikana, kun ratkaisevat jatkokoulutusvalinnat ovat heille ajankohtaisia.
”Tavoitteena on näyttää nuorille naisille esimerkkiä ja rohkaista heitä hakemaan tekniikan alalle. Ala tarvitsee moninaisuutta kehittyäkseen, ja maailma tarvitsee erilaisia tekniikan alan osaajia keksimään ratkaisuja maapallon ja ihmisten hyvinvointiin”, toteaa Aalto-yliopiston apulaisprofessori Hanna Renvall, yksi tapahtuman puhujista.
Shaking up Tech palaa koronatauon jälkeen järjestäjäyliopistojen kampuksille kaikkiaan noin 300 osallistujan voimin.
”Aiempien vuosien palautteen mukaan osallistujien kiinnostus tekniikan alaan uravaihtoehtona lisääntyi huomattavasti tapahtuman seurauksena: melko paljon tai erittäin paljon tekniikan alasta kiinnostuneita oli tapahtuman jälkeen tuplasti enemmän kuin ennen tapahtumaa”, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kehityspäällikkö Marja Niemi sanoo.
Sukupuolijakauma vaihtelee selkeästi myös tekniikan alan sisällä. Esimerkiksi Aallossa uusi pääaine teknillinen psykologia houkuttelee nuoria varsin tasapuolisesti, samoin muun muassa kemiantekniikka. Shaking up tech pyrkii laajentamaan palettia, jonka naiset ja muunsukupuoliset kokisivat omakseen.
Työpajoissa osallistujat pääsevät kokeilemaan, millaista olisi itse toimia tekniikan alalla ja tutustumaan tutkimuksen uusimpien oivallusten kautta siihen, miten alalla pääsee vaikuttamaan maailmaan. Espoossa on työpajat muun muassa puhtaan energian tuottamisesta ja ympäristöystävällisestä tekstiiliteollisuudesta, Lappeenrannassa puolestaan tutustutaan esimerkiksi musiikkiohjelmointiin ja pohditaan ideasta tuotetta Myytinmurtajien hengessä. Oulussa tehdään puhdasta vettä valon avulla sekä tutustutaan magnetismiin ja revontuliin, sekä paljon muuta.
Tapahtumassa kuullaan jälleen myös innostavia puheenvuoroja sekä tutkijoilta että yritysmaailmassa toimivilta. Omista urapoluistaan kertovat muun muassa Oulussa head of future physiology Heli Koskimäki terveysteknologiayhtiö Ouralta, Lappeenrannassa dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri insinööritieteiden tiedekunnasta sekä Espoossa regional vice president Galith Nadbornik ICT-alan tutkimus- ja konsultointiyritys Gartnerilta.
Shaking up tech järjestettiin Suomessa ensi kertaa Aalto-yliopistolla vuonna 2018.
Tervetuloa tapahtumaan! Vierailukyselyt ja haastattelupyynnöt kunkin yliopiston yhteyshenkilölle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Espoo, Aalto-yliopisto
Kehityspäällikkö Marja Niemi
marja.niemi@aalto.fi
050 430 2084
Oulu, Oulun yliopisto
Markkinointisuunnittelija Raisa Juntunen
raisa.juntunen@oulu.fi
050 330 0525
Lappeenranta, LUT-yliopisto
Kehittämispäällikkö Päivi Saikko
paivi.p.saikko@lut.fi
050 442 7954
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkimus: Uusien rakennusten päästöistä 70 prosenttia tulee rakentamisesta – eikä sitä huomioida tarpeeksi30.6.2025 07:53:14 EEST | Tiedote
Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat vähentäneet uudisrakennusten elinkaaripäästöjä, mutta rakentamisen päästöt eivät ole laskeneet. Viheralueiden vaaliminen ja puurakentamisen suosiminen tekisi rakentamisesta kestävämpää, korostavat tutkijat.
Tutkimus: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille myönteiset yritykset ovat selvästi innovatiivisempia18.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä koskenut tutkimus kertoo, että patenttien määrä ja laatu kasvavat merkittävästi, jos yritys saa korkeat pisteet LGBTQ+-yhteisöä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevissa arvioinneissa.
Koneoppiminen tuo vallankumouksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – uuden tekoälyinstituutin johtajalle merkittävä EU-rahoitus17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi projekti ratkoo koneoppimisen keskeistä pullonkaulaa ja muodostaa myös yhden uuden ELLIS-instituutin tutkimuksen kulmakivistä.
A revolution for R&D with the missing link of machine learning — project envisions human-AI expert teams to solve grand challenges17.6.2025 13:00:00 EEST | Press release
Robust, deployable and collaborative machine learning (ML) methods are needed for artificial intelligence (AI) to become truly useful. This ERC-funded research aims to solve a major ML bottleneck and will form a cornerstone of the newly established ELLIS Institute Finland.
Väitöstutkimus: Suomen väestönsuojajärjestelmä on kansainvälisesti poikkeuksellisen kattava – kuumenevat kesät voivat kuitenkin haastaa sen toimivuutta12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Vuosikymmenten aikana rakennetun suomalaisen väestönsuojajärjestelmän hinta vastaa vain noin kolmen vuoden puolustusbudjettia – ja se suojaa lähes koko väestön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme