Ilmarinen

Luontokato vaikuttaa sijoitussalkkuihin - Ilmariselta Luonnon monimuotoisuus -tiekartta

Jaa
- Luonnon monimuotoisuus ja luontokato pitää ottaa huomioon sijoitustoiminnassa samaan tapaan kuin ilmastonmuutos. Suomessa ja maailmalla on vasta harvoja biodiversiteettitiekarttoja ja haluamme olla mukana luomassa uusia toimintatapoja, Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö Karoliina Lindroos sanoo.
Kuva: Lassi Antila, Ilmarinen
Kuva: Lassi Antila, Ilmarinen

Maapallolla on meneillään hurja luontokato: Kasvi- ja eläinlajeja häviää ja ekosysteemit muuttuvat. Osa lajeista leviää hallitsemattomasti ja vie elintilaa muilta. Ilmarisen tehtävä on sijoittaa eläkevarat tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti, jotta eläkkeet voidaan maksaa nyt ja tulevaisuudessa. Luontokato vaikuttaa talouteen ja siten sijoitussalkkuihin: Ilmarisen suorista listatuista sijoituksista neljännes on voimakkaasti riippuvaisia luonnon monimuotoisuudesta. Sijoitussalkun yhtiöistä kolmanneksella on puolestaan siihen voimakkaat vaikutukset.

- Sijoittajilla on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Pitää tunnistaa ja ehkäistä sekä luonnon monimuotoisuuteen liittyviä riskejä sijoituksille että sijoituksistamme johtuvia haittoja luonnon monimuotoisuudelle, Karoliina Lindroos sanoo.

- Emme odota, että joku kehittää valmiiksi ohjeet luonnon monimuotoisuuden huomioon ottamiseen, vaan loimme ne itse. Haluamme myös avoimesti julkaista lähestymistapamme, jotta voimme keskustella muiden toimijoiden kanssa ja tehdä yhteistyötä, jotta sijoitusalalle kehittyy yhä parempia keinoja huomioida luonnon monimuotoisuus, hän sanoo.

- Tähän mennessä talouskasvu on tehty luontopääoman kustannuksella. Sijoitustermein meillä ei ole enää varaa syödä pääomaa, vaan pitää alkaa elää koroilla.

Ilmarinen laati omaa toimintaansa ohjaavan Ilmastotiekartan vuosi sitten. Nyt julkaistaan Luonnon monimuotoisuus -tiekartta.

Ilmarisen keinot luonnon monimuotoisuuden edistämiseen

Ilmarinen huomioi toiminnassaan jo nyt luonnon monimuotoisuutta ja pyrkii kehittämään yhä parempia keinoja. Karoliina Lindroos kertoo, miten:

1) Selvitimme sijoittajan mahdollisuudet toimia

- Ensin selvitimme, mitä kaikkea kansainvälinen sijoittaja voi tehdä luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi ja edistämiseksi sekä millaisia luonnon monimuotoisuuteen liittyviä aloitteita ja yhteistyömahdollisuuksia sijoittajille on olemassa. Vaikka aihe on sijoittajalle monimutkainen ja käytännöt vasta kehittymässä, tunnistimme useita jo olemassa olevia keinoja huomioida luonnon monimuotoisuus sijoitustoiminnassa.

2) Arvioimme sijoitussalkkuamme

- Analysoimme listattujen osakkeiden sijoitussalkkumme, jotta tunnistamme, millaiset sijoitukset ovat merkittävimpiä luonnon monimuotoisuudelle. Materiaalisektorilla eli käytännössä raaka-aineteollisuudella on tehdyn arvion mukaan suurin riski ja vaikutukset. Jatkossa vertaamme tuloksia myös sopivaan vertailuarvoon ja kehitämme uusia sijoitus- ja salkunhoitokeinoja

3) Luonnon monimuotoisuus huomioon sijoituksissa

- Salkkuanalyysin perusteella tutkimme ja suunnittelemme toimia, jotka auttavat torjumaan luontokatoa. Voimme esimerkiksi vaikuttaa sijoituskohteisiimme, jotta nämä arvioivat ja raportoivat vaikutuksistaan ja kannattaa yhtiökokouksissa merkityksellisiä luonnolle myönteisiä esityksiä. Voimme myös noudattaa tehostettua huolellisuutta (due diligence), luoda luonnon monimuotoisuudelle kohdistetut sijoitusten valintaperusteet, tai esimerkiksi sulkea pois luonnon monimuotoisuudelle erityisen haitallista toimintaa.

4) Raportoimme avoimesti ja tarkasti

- Sijoittajalle mahdolliset arviointi- ja raportointistandardit kehittyvät nopeasti, ja pyrimme raportoimaan edistymisestämme alan parhaiden standardien mukaan. Aluksi raportoimme salkkumme luonnon monimuotoisuuteen ja luontopääomaan liittyvistä riippuvuuksista ja vaikutuksista. Jatkossa yksi mahdollisuus on esimerkiksi käyttää luonnon huomioon ottavaa Taskforce on Nature-related Financial Disclosures -viitekehystä samaan tapaan kuin käytämme ilmastonmuutoksen huomioon ottavaa Task Force on Climate-Related Financial Disclosures -raportointiviitekehystä.

Tavoitteet vuosille 2023 - 2024

Vuona 2023

  • Tehostettu riskipohjainen huolellisuus (due diligence) tunnistetuilla voimakkaasti luonnon monimuotoisuudesta riippuvaisilla aloilla, alkaen materiaalisektorista.
  • Oma raportointi.

Vuonna 2024

  • Lisävaatimusten asettaminen aloilla, joilla on merkittäviä vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle, esimerkiksi sertifiointijärjestelmien käyttö.
  • Luonnon monimuotoisuuteen kohdennetut vaikuttamisstrategiat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Lassi Antila, Ilmarinen
Kuva: Lassi Antila, Ilmarinen
Lataa
Biodiversiteettiin kohdistuva analyyttinen lähestymistapa kehitystyössä ja
toimintasuunnitelma.
Biodiversiteettiin kohdistuva analyyttinen lähestymistapa kehitystyössä ja toimintasuunnitelma.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarinen on työeläkeyhtiö ihmistä varten. Huolehdimme 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta ja pidennämme työuria, jotta jokainen voi suhtautua huomiseen luottavaisena ja toiveikkaana. Me teemme töitä tänään, jotta asiakkaittemme toimeentulo on turvattu huomenna. Näin varaudumme hyvään huomiseen. Eläkevastuiden katteena on yli 60 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye