Kokoomusedustajat: Terveydenhuollon laajentaminen laittomasti maassa oleville on turvallisuusriski

Jaa
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) sekä jäsenet Pia Kauma (kok.) ja Terhi Koulumies (kok.) peräänkuuluttavat tarkempaa turvallisuus- ja talousvaikutusten arviointia hallituksen esityksestä laajentaa terveydenhuoltoa laittomasti maassa oleville.
Pia Kauma, Terhi Koulumies ja Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Pia Kauma, Terhi Koulumies ja Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusjäsenet, valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sekä jäsenet Pia Kauma ja Terhi Koulumies peräänkuuluttavat tarkempaa turvallisuus- ja talousvaikutusten arviointia paperittomien terveydenhuollon laajentamista koskevassa lakiesityksessä. Esityksessä oikeus terveyspalveluihin olisi lähinnä saman laajuinen kuin Suomessa kansainvälistä suojelua hakevilla henkilöillä.

Hallituksen esityksen mukaan terveyspalvelut kuuluisivat kaikille iästä ja tilanteesta riippumatta. Nykyiselläänkin kaikki kiireellistä apua tarvitsevat hoidetaan taustasta tai papereista riippumatta.

”Terveydenhuoltojärjestelmämme kärsii jo valmiiksi pitkistä hoitojonoista, ja sote-palvelumme ovat raskaasti kuormitettuja ja hyvinvointialueet alirahoitettuja. Tässä tilanteessa terveyspalveluiden laajentaminen laittomasti maassa oleville vaarantaisi pahimmillaan terveydenhuoltojärjestelmämme kantokyvyn äkillisissä ja odottamattomissa tilanteissa. Esityksen vaikutusarviot puuttuvat ja Ukrainan sodan vaikutuksia turvapaikanhakijoiden määrään ja turvallisuustilanteeseen ei ole huomioitu”, Laiho toteaa.

Kokoomusedustajat korostavat, että lakiesityksellä on vaikutuksia myös Suomen sisäiseen turvallisuuteen, minkä takia hallintovaliokunnan olisi perusteltua antaa siitä oma lausuntonsa. Hallituspuolueiden edustajat kuitenkin vastustivat sitä.

”Huolena on että hallituksen esitys voisi lisätä Suomen houkuttelevuutta maana, jonne rikoksiin lähtöalueillaan syyllistyneet hakeutuisivat päästäkseen maksuttomien terveyspalveluiden piiriin. Tässä turvallisuustilanteessa on mietittävä tarkkaan, että haluammeko todella lisätä laittoman maahanmuuton vetovoimatekijöitä. Lisääntyvä venäläisten turvapaikanhakijoiden määrä lisää myös riskiä Suomen sisällä yhteydenottoihin ukrainalaisten kanssa ja lisää muutenkin kansallisia riskejä ”, Kauma jatkaa.

”Esitimme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, että lain käsittelyssä kuultaisiin myös hallintovaliokuntaa, jolle sisäiseen turvallisuuteen liittyvät asiat ensisijaisesti kuuluvat. Onkin erikoista, että hallituspuolueiden edustajat vastustivat hallintovaliokunnan kuulemista, vaikka lakiesityksellä on väistämättä vaikutuksia myös suomalaisten turvallisuuteen”, Koulumies sanoo.

”Venäjän hyökkäyssodan johdosta muuttopaine Suomen rajoilla todennäköisesti jatkossa kasvaa merkittävästi. Riskinä on että Venäjältä hakeudutaan nimenomaan Suomeen, ja että he jäävät tänne kielteisestä oleskelulupapäätöksestä huolimatta”, Kauma sanoo.

”Maksuttomasta terveydenhuollosta ei tule muodostua porkkanaa venäläisille liikekannallepanoa pakeneville. Lakivalmistelussa ei voida mennä poliittinen ideologia edellä ja laput silmillä Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta välittämättä”, Laiho sanoo.

”Suomen merkittävästi muuttunutta turvallisuuspoliittista tilannetta ei voi sivuuttaa eikä Suomen ja kansalaisten turvallisuutta heikentää itseaiheutetusti. Lakiesityksen vaikutukset on arvioitava huolellisesti sote-järjestelmämme kestävyyden sekä Suomen turvallisuuden näkökulmasta”, Mia Laiho, Pia Kauma ja Terhi Koulumies päättävät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pia Kauma, Terhi Koulumies ja Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Pia Kauma, Terhi Koulumies ja Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Talvitie: Norminpurku sujuvoittaa kesätapahtumien järjestämistä19.7.2024 07:18:00 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallituksen tekemä korjaussarja rakentamislakiin on helpottamassa tapahtuma-alan huolia. Jatkossa väliaikaisilta lava- ja telttarakennelmilta ei edellytetä erillistä rakentamislupaa. Kokoomuksen kansansanedustaja Mari-Leena Talvitien mukaan turvallisuuden takaavasta sääntelystä ei tingitä, mutta edellisen hallituksen kaavailema rakennuslupa olisi ollut liian järeä työkalu alalle.

Kokoomuksen Kilpi: Tänä kesänä poikkeuksellinen määrä teitä kuntoon - keskivilkkaiden teiden päällystyskilometrit tuplaantuvat16.7.2024 12:02:02 EEST | Tiedote

Hallitus on myöntänyt vuodelle 2024 250 miljoonaa euroa lisärahaa teiden päällystämiseksi. Summa on osa Orpon hallituksen korjausvelan purkuun osoittamaa 520 miljoonaa euroa. Kansanedustaja Marko Kilpi iloitsee vilkkaan päällystyskauden näkyvän ympäri Suomen, sillä teitä on tavoite päällystää noin 4000 kilometriä. Poliisikansanedustajan mukaan toivottu lisärahoitus on myös konkreettinen turvallisuusteko. Teiden käyttäjiltä hän toivoo malttia liikenteessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye