Suomen kansallismuseon syyslomavinkit: kekrijuhla, Leikin aika, opastettuja kierroksia ja keskiajan käsityöläisiä

Keskiajan käsityöläiset saapuvat Hämeen linnaan 15.–16. lokakuuta
Olavinlinnan kekrijuhlassa poltetaan aito kekripukki – opastettuja kierroksia lapsille ja aikuisille
Olavinlinnassa juhlitaan 22. lokakuuta kekriä keskiajan hengessä. Juhlan kohokohtana nähdään olkisen kekripukin poltto. Pääsymaksuun sisältyvillä opastetuilla kierroksilla kiivetään linnan torneihin, lisäksi päivän aikana voi kokeilla taitoja keppihevosturnajaisissa, sonnustautua keskiaikaiseen asuun ja seurata keskiaikaista käsityötaitoa. Vesiportin bastionista voi ostaa mukaansa sadonkorjuutuotteita. Lue lisää kekrijuhlasta.
Olavinlinnassa on lisäksi lapsille sopivia opastettuja kierroksia. Olavinlinnan syystarinat sisältävät koko perheelle sopivia kertomuksia linnan arjesta ja siellä asuneista eläimistä. Tutuksi tulevat myös vanki Mitzlöfin pakoyritykset. Syysloman aikana opastuksia on viisi: 18.10., 20.10., 25.10. ja 27.10. Lue lisää lastenkierroksista.
Syyslomalla Olavinlinnassa on lisäksi mahdollista osallistua kierrokselle, jonka tarinat eivät kuitenkaan sovellu alle 18-vuotiaiden korville. K18 Pimeä kierros sisältää Olavinlinnan historiaan kätkeytyviä tarinoita. Yksi näistä on luutnantin puoliso Sara Ursinuksentyttären traaginen kohtalo. Pimeällä kierroksella kuullaan myös, kuka linnan isännistä poikkesi raskaalla tavalla hyveen polulta. Lue lisää.
Olavinlinnassa on lisäksi kaiken ikäisille soveltuvia opastettuja kierroksia. Opastetuilla kierroksilla pääsee kiipeämään myös linnan torneihin. Opastukset sisältyvät aina sisäänpääsyn hintaan.
Suomen merimuseossa jahdataan Ruotsinsalmen aarretta ja lähdetään Laivakoira Vellun tassunjäljille
Syyslomaa viettävät pääsevät Suomen merimuseossa opastettujen kierrosten lisäksi seuraamaan riemukasta lastenesitystä.
Ruotsinsalmen aarre on lastenesitys, jossa upseerismies Kalle on löytänyt salaperäisen aarrekartan ja pyytää lapsia mukaan seikkailuun. Esityskertoja on kolme: 22.10., 25.10. ja 27.10. klo 12. Lisätietoja.
Laivakoira Vellun tassunjäljille puolestaan on lapsille sopiva opaskierros, jossa seurataan Vellun jättämiä jälkiä Suomen merimuseon päänäyttelyssä. Syyslomalaiset pääsevät Vellun jalanjäljille 18.10. ja 20.10. klo 12. Lue lisää.
Alle 18-vuotiaat pääsevät Suomen merimuseoon ja sen tapahtumiin aina ilmaiseksi.
Kansallismuseo avaa lapsille uuden tilan, jossa saa leikkiä, tutkia ja oleskella
Kansallismuseo avaa pienimmille kävijöille uuden tilan, Leikin ajan. Leikin aika on jatkossa avoinna aina museon ollessa auki, mutta avajaisviikkoa juhlitaan sopivasti syyslomalla tiistaista 18. lokakuuta alkaen.
Leikin aika antaa noin 3–10-vuotialle lapsille mahdollisuuden kokeilla ja oppia historiaa leikin kautta. Lapset saavat kokeilla keskiajan elämää muun muassa rakentamalla linnanmuuria, kalistelemalla puumiekkoja, kapuamalla hevosen selkään ja tutkimalla merta.
Lisäksi avajaisviikon 18.–23.10. aikana lapset voivat päivittäin klo 14–16 pelata virtuaalitodellisuuspeliä ja astua 1500-luvulla vaikuttaneen mahtinaisen, Hämeen linnan päällikön Ingeborg Tottin saappaisiin. Jatkossa virtuaalipeliä pääsee pelaamaan aina lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14–16.
Leikin ajan ja virtuaalitodellisuuspelin lisäksi Kansallismuseossa on muutakin ohjelmaa syyslomaa viettäville.
Kansallismuseon aikamatkaajat -opastuksella peruutetaan nykypäivästä kohti historiaa, ja lapset pääsevät itse kokeilemaan oppaan johdolla, millaisia taitoja lapset tarvitsivat ennen vanhaan. Opastus on tarkoitettu noin 3–8-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle yhdessä aikuisen seurassa. Opastukset sisältyvät Kansallismuseossa aina pääsymaksun hintaan. Alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen. Lue lisää Kansallismuseon syyslomaohjelmasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katariina KäyhköViestintäasiantuntijaSuomen kansallismuseo
Puh:0295 336 145katariina.kayhko@kansallismuseo.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Keväällä 2027 avautuvalle Kansallismuseolle haetaan kumppania ravintolatoimintaan21.5.2025 08:50:30 EEST | Tiedote
Kansallismuseon uusi ravintola sijaitsee Helsingin ytimessä keskellä museon vehreää pihapuistoa. Tällä hetkellä museon kahvila- ja ravintolatoiminnalle haetaan kumppania avoimella kilpailutuksella.
Kansallismuseon peruskorjauksen ja uudisosan rakentamisen puoliväli häämöttää15.5.2025 10:37:36 EEST | Tiedote
Kansallismuseon yli satavuotisen historian suurimpaan rakentamishankkeeseen kuuluvat historiallisen päärakennuksen peruskorjaus ja uudisosan rakentaminen kehittävät museon tiloja tulevaisuuden tarpeisiin. Vuoden 2023 lopulla alkaneet rakennushankkeet ovat nyt puolivälissä, ja päärakennuksen, laajennuksen ja pihapuiston muodostama kokonaisuus avautuu yleisölle keväällä 2027. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt.
Suomen kansallismuseo luovutti kuninkaallisen kataklèn Beninin tasavallalle14.5.2025 11:41:40 EEST | Tiedote
Beninin pääkaupungissa Cotonoussa järjestettiin eilen 13.5.2025 seremoniallinen tilaisuus, jossa Suomen kansallismuseo palautti Beninille puisen, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen. Tilaisuuden merkityksellisyyttä lisää se, että kataklè-istuin on yksi 27 esineestä, joista muut Ranska palautti Beniniin vuonna 2021.
Suomen kansallismuseo dokumentoi kansalliskokoelmiin suomalaisuuden moninaisuutta12.5.2025 09:05:34 EEST | Tiedote
Suomalaisuus ei ole yksiselitteinen tai pysyvä käsite, vaan se rakentuu ja muuttuu jatkuvasti uusien kokemusten ja kertomusten kautta, myös museokokoelmissa. Suomen kansallismuseon hankkeessa mixed-taustaiset suomalaiset jakoivat kokemuksiaan identiteetistä, kulttuuriperinnöstä ja siitä, mitä kaikkea suomalaisuus on – tai voisi olla.
Katso Suomen kansallismuseon kesävinkit9.5.2025 10:45:33 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseon museoiden, linnojen ja museolaivojen kesäkausi käynnistyy toukokuussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme