Ilman tukea nuoret asunnottomat jäävät kadulle

Tilastojen mukaan nuorten, alle 25-vuotiaiden asunnottomuus on laskussa. ARAn mukaan vuonna 2021 yksineläviä asunnottomia oli 3 950, joista 711 eli 18 prosenttia, oli alle 25-vuotiaita.
Kaduilla nuorten asunnottomien parissa työtä tekevälle tilanne näyttäytyy kuitenkin toisenlaisena.
"Kohtaamme kaupunkien kaduilla yhä enemmän vaikeassa tilanteessa olevia nuoria. Kaikki nuoret eivät välttämättä näy tilastoissa, kun postit ohjautuvat esimerkiksi vanhemmille, vaikka nuori itse ei ole siellä oleillut kuukausiin", toteaa projektipäällikkö Robert Koski Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeesta.
Tukialus tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä Helsingin, Tampereen ja Lahden kaduilla.
Koski on huolissaan siitä, että kadulla asuvat nuoret helposti ryhmäytyvät, mikä johtaa ongelman paisumiseen.
"Kadulta nuoret löytävät paikan, yhteisön ja merkityksellisyyden kokemuksen, jota ei mahdollisesti ole löytynyt muualta. Kulttuuri imaisee mukaansa, mutta se kulttuuri on todella kova ja raadollinen."
"Osalla nuorista on jo voimankäyttövälineet mukana koko ajan, ja kun siihen lisätään alaikäisten käymää kovaa huumekauppaa ja usein taustalla vaikuttava kansainvälinen rikollisuus, on selvää, että valtakulttuurikin tulee näkemään tämän kehityksen seuraukset", Koski sanoo.
Ennaltaehkäisy ja yhteistyö keskeistä
Nuoret asunnottomat näkyvät jo myös Diakonissalaitoksen sote-palveluiden ylläpitämässä Auroratalossa.
"Viimeisen puolen vuoden aikana alle 30-vuotiaiden määrä on selvästi lisääntynyt asiakkaissa", sanoo palveluyksikön johtaja Markus Karvinen.
Auroratalo tarjoaa asumispalveluja Asunto ensin -periaatteella helsinkiläisille asunnottomille. Asunto ensin -yksiköissä nuorille pyritään tarjoamaan erityistä tukea, jotta he sitoutuisivat uuteen elämäntapaan. Aina se ei ole helppoa.
"Moni on jo niin kiinni katukulttuurissa, ettei edes halua sieltä pois. Mitä pidempään nuori elää kadulla, sitä huonompi tilanne on paitsi nuorelle itselleen, myös koko yhteiskunnan näkökulmasta", Robert Koski sanoo.
Karvisen mukaan Asunto ensin -palveluita tulee kehittää edelleen siten, että ne tarjoavat entistä enemmän juuri nuorten tarvitsemaa tukea sekä myös mahdollisimman matalan kynnyksen ohjausta eteenpäin esimerkiksi päihdepalveluiden piiriin.
Koski ennustaa, että nuorten asunnottomien tilanne heikentyy nopeasti, ellei siihen puututa. Nyt tarvitaan ennaltaehkäisevän työn lisäämistä, entistä tiiviimpää yhteistyötä ja etsivää nuorisotyötä.
"Sosiaalityön tulee mennä vaikeasti oireilevien nuorten luo. Tämä taas vaatii työntekijöiltä erityistä osaamista."
"Esimerkiksi Lahdessa kaupunki sekä toinen ja kolmas sektori tekevät hyvää yhteistyötä, jossa kaikki toimijat osallistetaan mukaan yhteisen tavoitteen taakse. Tämä on ainoa tapa saada kiinni syrjäytymisvaarassa olevista nuorista ajoissa", Koski huomauttaa.
Asunnottomien yötä 20 vuotta
Suomessa on jo vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä. Sen yleisenä tavoitteena on tukea jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon. Tänä vuonna tapahtuman yhteinen teema on ”Tulevaisuus ilman asunnottomuutta”.
Diakonissalaitos on mukana Asunnottomien yö -kansalaisliikkeessä, joka koordinoi tapahtuman järjestelyjä valtakunnallisesti. Lue lisää osoitteesta asunnottomienyo.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Robert Koski, Tukialus-hanke, Diakonissalaitos
050 594 5293, robert.koski@hdl.fi
Palveluyksikön johtaja Markus Karvinen
050 473 1445, markus.karvinen@hoiva.fi
Viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos
050 372 0828, jenni.sarolahti@hdl.fi
Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
050 325 2072, susanna.kaaja@hdl.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme