Energiakriisi kurjistaa taloyhtiöiden taloutta – kevään yhtiökokous voi olla liian kaukana
Taloyhtiöt hakevat nyt merkittävästi aiempaa enemmän hoitolainoja. Hoitolaina on taloyhtiön ottama laina, jota taloyhtiö hakee tyypillisesti silloin, kun vastiketulot eivät riitä menoihin.
Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu on tilanteesta huolissaan. Hän muistuttaa, että taloyhtiöllä olisi hyvä olla kolmen kuukauden hoitomenoja vastaava puskuri tilillään.
”Osa taloyhtiöistä on pinteessä jo nyt, vaikka lämmityskausi ei ole vielä edes alkanut. Energia ei ole taloyhtiöiden talouden ainoa murheenkryyni. Kaukolämpölaskujen lisäksi myös taloyhtiölainojen korot nousevat, ja yleinen inflaatio nostaa taloyhtiöiden käyttämien palveluiden, kuten siivouksen ja huollon, hintoja. Osasta hoitolainahakemuksista välittyy toiveikkuus, että yleinen inflaatio ei koskisi taloyhtiöiden käyttämiä palveluita”, Roihu sanoo.
Tilanne haltuun aktiivisella otteella
Monessa taloyhtiössä voi olla syytä pitää ylimääräinen yhtiökokous jo syksyllä, jotta esimerkiksi vastikemaksujen korotuksen saa tehtyä hyvissä ajoin. Kevään sääntömääräiseen yhtiökokoukseen odottaminen voi johtaa taloyhtiön taloudellisen tilanteen kriisiytymiseen.
”Taloyhtiöiden kulut nousevat merkittävästi tulevina kuukausina. Hallitusten ja isännöitsijöiden pitää olla lähikuukausina erityisen valppaita rahojen riittävyyden suhteen ja ratkoa ongelmia etupainotteisesti. Puolinaiset ratkaisut eivät riitä, vaan ne johtavat helposti ongelmien kärjistymiseen myöhemmin”, Roihu sanoo.
Roihun mukaan on todellinen riski, että taloyhtiölle syntyy energiakriisin myötä houkutus lykätä suuria remontteja, joiden avulla taloyhtiö voisi pienentää vastikkeita pitkällä aikajänteellä.
”Remontit eivät halpene odottamalla. Jos putket vuotavat nyt, ne vuotavat myös viiden vuoden päästä”, Roihu sanoo.
Ville Roihun 3 neuvoa taloyhtiöille
- Kerää puskuri. Taloyhtiön tilillä on hyvä olla kolmen kuukauden hoitomenoja vastaava summa. Hallituksen pitää seurata nyt tavanomaista tarkemmin vastiketulojen riittävyyttä.
- Suunnittele pitkäjänteisesti. Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kannattaa suunnitella taloutta nyt kymmenien vuosien aikajänteellä.
- Älä säästä väärästä paikasta. Isojen remonttien lykkääminen voi johtaa vain suurempiin kuluihin. Moniin remontteihin liittyy myös huomattava säästöpotentiaali.
Yhteyshenkilöt
Ville Roihu
Asunto-osakeyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja
050 426 4637
Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.
Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.
Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bankin yritysasiakkaat: Trumpin tullien vaikutukset ovat olleet toistaiseksi vähäisiä2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank selvitti keskisuurilta yritysasiakkailtaan, miten Trumpin tullit ovat vaikuttaneet vientiin. Osa yrityksistä kertoo voivansa siirtää tullien aiheuttamat kulut hintoihin viiveellä, osa ei.
Kutsu medialle: Miten suomalaisten asumishalut ovat muuttuneet?30.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Danske Bank järjestää taustoittavan keskustelutilaisuuden asumista käsittelevästä Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksesta.
Tutkimus: Ympäristöasiat eivät paina vaakakupissa asuntokaupoilla entiseen malliin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset ovat kiinnostuneempia putkiremonteista kuin energiatehokkuutta lisäävistä parannuksista. Vain vajaa puolet suomalaisista kokee ympäristövaikutukset melko tärkeiksi valitessaan asuntoa.
Tutkimus: Asuntolainan määrä on hämärän peitossa joka kymmenennelle suomalaiselle22.4.2025 09:29:02 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan naimisissa olevat ja sinkut tietävät kotitaloutensa kuukausitulot avopareja paremmin. Iäkkäämmät vastaajat olivat perillä raha-asioistaan nuoria vastaajia paremmin.
Asumisen kustannukset huolettavat suomalaisia: “Huoli on jäänyt päälle”10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan korkojen nousu ei huoleta suomalaisia enää samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Nousevista koroista on huolissaan nyt joka viides suomalainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme