Understöd kan sökas vid NTM-centralerna (Egentliga Finland, Satakunta)

NTM-centralerna rekommenderar att man använder regionförvaltningens e-tjänst för att ansöka om understöd. Ansökan kan sparas som utkast så att man kan fortsätta att fylla i den senare. I e-tjänsten används stark autentisering.
Det lönar sig för organisationssökanden att ta i bruk Suomi.fi-fullmakter, med vilka man kan fastställa vem eller vilka som kan uträtta ärenden på organisationens vägnar i ett understödsärende. Fullmakterna kan ändras i en situation där personen som sköter ärendet byts ut i organisationen. På så sätt fortsätter understödsprocessen smidigt trots personbyten.
Personsökanden kan i regionförvaltningens e-tjänst använda funktionen ”Bjud in en ny hanterare”, med vilken man kan ge en annan person rätt att till exempel svara på en begäran om komplettering eller lämna in en ansökan om utbetalning.
Man vill bevara det värdefulla byggnadsarvet
Genom understöd för vård av byggnadsarvet främjas bevarandet av ett värdefullt byggnadsarv i enlighet med byggnadens skyddsvärden. Reparationsobjekt som lämpar sig för understöd är till exempel restaurering av vattentak, stomme och ytterväggar, fundament, fönster och dörrar eller eldstäder. Understöd kan också sökas för restaurering av andra byggnader eller andra omedelbara omgivningar på byggnadens gårdsplan samt för att planera reparationer.
Understöd kan sökas av privata ägare av byggnader, samfund som främjar vård av byggnadsarvet, kommuner och samkommuner.
Understöd för naturskydd och byggnadsarv i skärgårdsområden
Med understöd för miljövård i skärgården främjas skyddet av skärgårdsnaturen, bevarandet och förbättrandet av skärgårdens landskapsbild samt vården av skärgårdens byggnadsarv.
Understöd kan sökas av föreningar och stiftelser som främjar naturskydd och miljövård i skärgårdsområden, skärgårdskommuner samtprivata ägare av byggnader i skärgårdskommuner och skärgårdsdelar i andra kommuner. I förteckning över kommunernas skärgårdsdelar finns i statsrådets förordning 1089/2016.
I området för NTM-centralen i Egentliga Finland finns skärgård inom följande kommuner:
Egentliga Finland: Kimitoön, Gustavs och Pargas. Utöver dessa finns följande öar i följande kommuner: Egentliga Finland: Nystad (även Pyhämaa, Lepäinen och Kittamaa), Nådendal (även Airismaa, Lemsjöholm, Livonsaari, ön Otava, och Teersalo), Salo (även Angelniemi, Angelansaari, Storö och Kolsjö), S:t Karins (även Harvaluoto) och Tövsala (även Aasamaa, Leikluoto, Kahiluoto, Kaitainen, Kuusisto, Kuustenmaa, Lehtinen, Mussalo och Naurisluoto).
Satakunta: Björneborg (även Räfsö).
Stöd till det arbete som utförs i vattendrag och avrinningsområden
Understöden för genomförande av åtgärder för vatten- och havsvård är avsedda för projekt som främjar genomförandet av vattenvård och uppnående och upprätthållande av en god status i vattendragen. Projekt som förbättrar vattnens status i vattendrag och avrinningsområden enligt förvaltningsplanerna prioriteras. Understöd kan beviljas för projekt där statusen i vattendraget som är föremål för åtgärder är sämre än god eller där det finns risk för att statusen inte kan bevaras.
För att nå målsättningen god vattenstatus kan det krävas att den yttre belastningen minskar samt restaureringsåtgärder i sjöar, åar, kustområden och småvatten. I projektet kan ingå vattenskyddslösningar som görs både i vattendrag och i avrinningsområden, med undantag av jord- och skogsbrukets vattenhanteringsåtgärder, för vilka man kan ansöka om understöd genom ansökan för vattenhantering inom jord- och skogsbruket. Genom projekten eftersträvas långvariga effekter för vattnens status, och för att säkerställa detta vill man stöda större projekthelheter och samarbete mellan flera aktörer. Det är önskvärt att projekten utnyttjar regionala expertnätverk och att de kan stödas som en del av genomförandet av konkreta åtgärder.
För att få understöd ska sökanden i allmänhet vara en registrerad förening, ett delägarlag i ett vattenområde, ett fiskeriområde, en sammanslutning enligt vattenlagen, en kommun eller ett företag.
Hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket främjas
Målet med understödet för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket är att förbättra vattnens status genom att främja en vattenhushållning där jord- och skogsbrukets samt vattenskyddets behov beaktas och samordnas.
Understöd kan beviljas projekt som främjar planering, genomförande och samarbete inom vattenhushållning i avrinningsområden samt anpassning till förändrade klimatförhållanden. Dessutom förbättrar projekten vattenhushållningen på åkrar och i skogar, minskar belastningen på vattendragen och ökar den biologiska mångfalden.
De projekt som understöds kan vara omfattande samarbetsprojekt som genomförs av flera aktörer på avrinningsområdesnivå eller delavrinningsområdesnivå eller mindre lokala projekt. I projekten kan genomföras planering på avrinningsområdesnivå, men det är önskvärt att det i projekten också genomförs konkreta naturenliga åtgärder för att främja vattenhushållningen. Metoder för vattenhantering är till exempel fåror på två nivåer, naturenliga dammkonstruktioner, restaurering av fåror och andra lösningar som bromsar upp vattnet i avrinningsområdet. Vid bedömningen av projektens lämplighet beaktas bland annat huruvida det identifierats ett behov av åtgärder i planerna och åtgärdsprogrammen för vatten- och havsvården samt huruvida det verifierats att projektet medför nytta.
Understöd kan beviljas juridiska personer, såsom registrerade föreningar, vattenrättsliga sammanslutningar, delägarlag, kommuner eller samkommuner, läroanstalter eller företag.
NTM-centralerna i Södra Österbotten, Egentliga Finland och Norra Österbotten sköter den riksomfattande specialuppgiften som berör vattenhushållning inom jord- och skogsbruket. NTM-centralen i Norra Österbotten är statsbidragsmyndighet.
Beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen samt en hållbar användning av vattennaturresurserna stärks
Understöden för genomförande av åtgärder i vattendrag är avsedda för projekt för hållbar vattenhushållning och hållbar användning av vattennaturresurser. Understöd kan beviljas för projekt för översvämningsskydd och andra projekt som förbättrar användningen av och statusen i vattendragen och -miljön samt beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen. Dessutom kan understöd beviljas för utvecklings- och investeringsprojekt som främjar en hållbar användning av vattennaturresurserna.
Som åtgärder som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljön kan stöd beviljas för vattendragsåtgärder för hantering av översvämningsrisker enligt planerna för hantering av översvämningsrisker och för att minska andra risker och olägenheter med anknytning till vattenhushållning samt för att främja mångsidig användning och skötsel av vattendrag. Stöd kan också beviljas för deltagande i gemensamma dikningsprojekt till en sökande som inte kan få strukturstöd för jordbruket.
Som projekt som främjar ett hållbart nyttjande av vattennaturresurserna beviljas stöd till projekt som främjar försöks-, investerings- och exportverksamhet inom vattenhushållningssektorn samt innovativa offentliga upphandlingar och verksamhetsmodeller i anslutning till dem.
Understödet kan sökas till exempel av en registrerad förening, en sammanslutning enligt vattenlagen eller en kommun.
Understöd för fiskeriekonomiska restaureringar
Understöd för vattendragsåtgärder och fiskeriekonomiska åtgärder kan beviljas projekt vars mål är att främja fiskens vandring, fiskebeståndens naturliga förökning eller förbättra möjligheterna till hållbart fiske. Projekten ska särskilt sträva efter att stärka livskraften i utrotningshotade eller sårbara fiskebestånd.
Projekt som understöds kan vara till exempel restaurering av fiskars naturliga förökningsområden, byggande av fiskvägar och tryggande av vandringsfiskars naturliga livscykel. Objekt som nämns i den nationella fiskvägsstrategin, de regionala fiskeriekonomiska restaureringsprogrammen eller åtgärdsprogrammen för vattenvård prioriteras. Ansökan om understöd för fiskeriekonomiska restaureringar har koncentrerats till tre NTM-centraler. Se tilläggsuppgifter.
Understöd kan beviljas samfund och företag med rättshandlingsförmåga samt privatpersoner.
Skyddsplaner för skydd av grundvatten
Med skyddsplanerna för grundvattenområden främjar man uppnåendet av en god status i grundvattnen och skyddsåtgärderna för grundvattnen. Det centrala målet med skyddsplanen är att identifiera riskerna som mänsklig verksamhet medför för grundvattnet samt att förebygga att grundvattnets kvalitet försämras och att trygga grundvattnets kemiska och kvantitativa status i området. Utarbetandet och uppdateringen av skyddsplanen bör i synnerhet riktas till områden som inom vattenvården fastställts som riskgrundvattenområden.
Understöd beviljas kommunerna för utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden och för uppdatering av planerna.
Ovan nämnda understöd söks i regel hos den NTM-central inom vars område åtgärderna ska vidtas, med undantag av Satakunta, vars miljöuppgifter sköts av NTM-centralen i Egentliga Finland, och Österbotten, vars miljöuppgifter sköts av NTM-centralen i Södra Österbotten. Dessutom har ansökan om understöd för främjande av fiskerihushållningen på riksnivå koncentrerats till tre NTM-centraler. Understöd för vattenhushållning inom jord- och skogsbruket söks hos NTM-centralen i Norra Österbotten.
Understöd även för avstående från gasuppvärmning, vattenvård i stadsområden, miljöfostran och fjällområden
I dag öppnas också följande nationellt centraliserade understödsansökningar, som de ansvariga NTM-centralerna informerar om separat:
- Understöd för avstående från naturgasuppvärmning i bostadsbyggnader (NTM-centralen i Birkaland, kontinuerlig ansökan fr.o.m. 18 oktober)
- Understöd för hantering av vattnet i städerna och minskning av skadliga ämnen, områdesanvändning (NTM-centralen i Södra Savolax)
- Projektbidrag för miljöfostran och miljöupplysning (NTM-centralen i Mellersta Finland)
- Understöd för främjande av avfallshanteringen i fjällområden (NTM-centralen i Lappland)
Mer information:
- Understöd: www.ely-keskus.fi/ymparisto
- Bakgrund till lagstiftningen: Kungörelse
- Suomi.fi-fullmakter: www.suomi.fi/fullmakter
Byggnadsarvet:
Karolina Jalarvo (även skärgårdens byggnadsarvet), 0295 022 501, karolina.jalarvo@ely-keskus.fi
Vård av byggnadsarvet:
Överinspektör Marja Vieno, 0295 022 372, marja.vieno@ely-keskus.fi
Överinspektör Leena Lehtomaa, 0295 022 894, leena.lehtomaa@ely-keskus.fi
Miljövård i skärgården:
Överinspektör Marja Vieno, 0295 022 372, marja.vieno@ely-keskus.fi
Överinspektör Leena Lehtomaa, 0295 022 894, leena.lehtomaa@ely-keskus.fi
Genomförande av åtgärder för vatten- och havsvård:
Vattenekonomiexpert Ari Sallmen, 0295 022 937, ari.sallmen@ely-keskus.fi
Överinspektör Pekka Paavilainen, 0295 022 921, pekka.paavilainen@ely-keskus.fi
Överinspektör Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879, sanna.kipina-salokannel@ely-keskus.fi
Vattenhushållning inom jord- och skogsbruket:
Miljöexpert Essi Hillgren, p. 0295 022 022,
Miljöexpert Henri Vaarala, p. 0295 037 089, NTM-centralen i Norra Österbotten
Vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser:
Ledande vattenekonomiexpert Juha-Pekka Triipponen, 0295 022 953, juha-pekka.triipponen@ely-keskus.fi
Vattenekonomiexpert Ari Sallmen, 0295 022 937, ari.sallmen@ely-keskus.fi
Skyddsplaner för grundvattenområden:
Grundvattenexpert Hanna Laihinen 0295 022 118, hanna.laihinen@ely-keskus.fi
Grundvattenexpert Samuel Bronstein 0295 022 089, samuel.bronstein@ely-keskus.fi
Fiskeriekonomisk iståndsättning:
NTM-centralen i Egentliga Finland (inom området för NTM-centralerna i Sydöstra Finland, Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten)
Fiskeribiolog Leena Rannikko, 0295 022 649, leena.rannikko@ely-keskus.fi
Fiskemästare Vesa Vanninen, 0295 029 095, vesa.vanninen@ely-keskus.fi
Fiskemästare Kyösti Nousiainen, 0295 028 602, kyosti.nousiainen@ely-keskus.fi
Fiskeribiolog Tamminen Perttu, 0295 021 215, perttu.tamminen@ely-keskus.fi
Nyckelord
Bilder
Om

Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku
0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland är en statlig myndighet som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta uppgifter som hänför sig till näringar, arbetskraft och kompetens, trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. Trafik- och miljöärenden sköter vi förutom i Egentliga Finland också i Satakunta.
Följ Varsinais-Suomen ELY-keskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen ELY-keskus
Päällystystyöt käynnistyvät Varsinais-Suomessa2.5.2025 14:15:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kesän 2025 päällystystyökausi alkaa ensimmäisten kohteiden osalta ensi viikolla (vk 19). Töitä tehdään neljässä urakassa, ja kevään aikana on määrä kilpailuttaa vielä yksi urakka. Lisäksi toteutetaan pieniä päällystyskohteita ja erilaisia paikkaustöitä erillisen maanteiden paikkausurakan toimesta.
Haalin sillan uusiminen jatkuu Varsinais-Suomessa Salossa maantiellä 2407 (Raatalantie)2.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus jatkaa Salossa maantiellä 2407 (Raatalantie) viime vuonna keskeytyneitä Haalin sillan uusimistöitä ensi viikolla (viikko 19). Uusi silta rakennetaan vanhan sillan paikalle. Rakennustöiden ajaksi liikenne ohjataan sillan viereen rakennetulle varasillalle. Rakennustyöt kestävät lokakuuhun 2025 asti.
FlagshipSEVEN Oy:n e-metanolin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Naantali, Varsinais-Suomi)29.4.2025 09:27:05 EEST | Tiedote
FlagshipSEVEN Oy suunnittelee e-metanolin tuotantolaitoksen rakentamista Naantalin kaupungin alueelle.
Varsinais-Suomen lähitulevaisuuden näkymät ovat haastavat mutta varovaisen toiveikkaat29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen lähitulevaisuuden näkymät ovat monella tapaa haastavat, mutta ilmassa on myös varovaista toiveikkuutta. Työttömyyden kasvutahti maakunnassa on hurjaa samalla, kun työvoiman kysyntä on vaatimatonta. Toimialoista tällä hetkellä pärjäävät meriteollisuus, lääketeollisuus sekä ICT-ala. SOTE- ja kaupanalan tilanteet näyttäytyvät melko haastavina, mutta rakennusteollisuudessa on odotettavissa jo lievää piristymistä tämän vuoden aikana. Varsinais-Suomen alueelliset kehitysnäkymät ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueen nykytilasta sekä lähiajan näkymistä.
De unga jordbrukarna på Poukari gård tror på den inhemska matproduktionens framtid28.4.2025 12:35:28 EEST | Pressmeddelande
Tre ungdomar köpte en bondgård i Salo och lever nu sitt drömliv längs Halikko å med 120 nötkreatur, kalvar, tre hundar och ett par katter. Det här är precis vad vi vill göra!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum