Kustannusosakeyhtiö Siltala

Anne Applebaumin palkittu pääteos Gulag – ja muita uusia Venäjä-kirjoja

Jaa
Maailmankuulun historioitsijan Anne Applebaumin Pulitzer-palkittu kirja GULAG on vihdoin saatu suomeksi. Painotuoreita Siltalan syksyn kirjoja ovat myös René Nybergin RUOTSIN JA VENÄJÄN VÄLISSÄ sekä ruotsalaisen Bengt Jangfeldtin VENÄJÄ – AATTEET JA IDEAT.

Anne Applebaumin palkittu teos Gulag – Vankileirien saariston historia on kokonaisvaltainen selvitys Neuvostoliiton vankileireistä. Kirja kuvaa leirijärjestelmän rakentamista, ylläpitoa ja lukemattomia Stalinin aikaisia leiriverkoston laajennusprojekteja.

Gulag-järjestelmä sai alkunsa vallankumouksen jälkeen vuonna 1917. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin vankileirejä oli jo kymmeniätuhansia.

Sivilisaation ulkopuolelle karkoitetut rikolliset ja poliittiset vangit rakensivat asuinalueita ja edelleen käytössä olevia teitä. Käytännöt leireillä vaihtelivat, mutta brutaalit sääolot sekä ravinnon, vaatetuksen ja suojan puute vallitsivat kaikkialla.

Leirien läpi kulki arvioiden mukaan 18 miljoonaa ihmistä. Lähes kolmasosa heistä ei koskaan palannut kotiin.

Gulag-kirja sai Pulitzer-palkinnon vuonna 2004.

Kirjan on suomentanut Antero Helasvuo.

***

Venäjän suhde länteen ja länsimaisiin arvoihin on jakanut maata aina Pietari Suuren ajoista Vladimir Putiniin asti. Sama dualismi luonnehtii toista Venäjän historian piirrettä, nimittäin hallitsijan ja kansan välistä suhdetta.

Venäläisen kulttuurin asiantuntija, ruotsalainen slavisti Bengt Jangfeldt käsittelee tiiviisti ja selventävästi Venäjää ideana. Teoksessaan Venäjä – Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin hän korostaa maan historian heiluriliikettä pysähtyneisyyden ja hajoamisen, sorron ja suojasään, uudistusten ja niitä romuttavien vastareformien välillä.

Jangfeldt avaa lukijalle venäläisen aatehistorian ja sivilisaatiomyytin kehitystä, ja samalla selittää ja tulkitsee monia nyky-Venäjän politiikan ja kulttuurin erityispiirteitä.

Kirja auttaa lukijaa näkemään naamioiden taakse.

Teoksen ovat suomentaneet Veli-Pekka Ketola ja Taina Wendorf.

***

Kokenut suomalaisdiplomaatti ja Venäjän-tuntija René Nyberg valottaa esseissään Suomen geopoliittista asemaa ajan pitkässä kaaressa, aina 1400-luvulta alkaen. 

Nyberg liikkuu Ruotsin ja Venäjän välissä – Esseitä historian varrelta -teoksessaan Skandinavian ja Venäjän historian maaperällä suvereenisti ja löytää kiinnostavia rinnakkuuksia menneen ja uudemman maailman murroskohdista.

Nybergin esseet yllättävät ja näyttävät lukijalle historian jatkumon ja dynaamisuuden, alati muuttuvan muodon. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Siltala
Suvilahdenkatu 7
00500 Helsinki

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Luonnontieteellisessä museossa näyttely maailman avainlajeista28.9.2023 14:52:08 EEST | Tiedote

Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä avautuu 4. lokakuuta näyttely Korvaamattomat – näkymiä maailman avainlajeihin. Se pohjautuu Juha Kauppisen ja Janne Torisevan tänä syksynä ilmestyneen Korvaamattomat – Kertomuksia maailman avainlajeista -kirjan kuvitukseen ja tekstiin. Näyttely esittelee upein kuvin ja kertomuksin maapallon ekosysteemien keskeisinä pidettyjä lajeja, niin sanottuja avainlajeja, ja niiden lukemattomia ihmeellisiä suhteita muihin eliölajeihin.

Tyttö ja yö – Koukuttava trilleri Ranskan myyntilistojen kärjestä25.9.2023 10:23:10 EEST | Tiedote

Guillaume Musson tuotantoa nyt ensi kertaa suomeksi! Musso on yksi Ranskan nykykirjallisuuden suosituimpia kirjailijoita. Hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti 45 miljoonaa kappaletta (kaikissa formaateissa), 47 kielellä. *** TYTTÖ JA YÖ -romaanissa keskellä myrskyä talvella 1992 nuori Vinca Rockwell karkaa filosofianopettajansa kanssa yöhön, eikä ihailtua naista nähdä enää koskaan...

Francon kanssa? – Suomi, Espanja ja kylmä sota12.9.2023 11:56:17 EEST | Tiedote

Espanjaa 34 vuotta yksinvaltaisesti johtanut Euroopan viimeinen diktaattori Francisco Franco kuoli marraskuussa 1975. Suomessa vuosi 1975 huipentui presidentti Urho Kekkosen isännöimään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokoukseen. Mitä nämä kaksi maata Euroopan eri laidoilla merkitsivät toisilleen? Millaiset olivat Suomen suhteet oikeistodiktatuuriin? Näitä kysymyksiä tarkastelee Jussi Pakkasvirran kirja FRANCON KANSSA? SUOMI, ESPANJA JA KYLMÄ SOTA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme