Suurin osa tilaajista pyrki aiempaa parempaan tilaajavastuulain noudattamiseen - reilu neljännes onnistui
Tilaajavastuulain mukaan tilaajan tulee ennen alihankinta- tai vuokratyösopimuksen solmimista hankkia laissa yksilöidyt todistukset ja selvitykset. Seurantatarkastuksissa valvottiin sitä, miten tilaajat ovat noudattaneet tilaajavastuulain mukaista selvitysvelvollisuutta niissä sopimuksissa, jotka tilaaja oli solminut edellisen tarkastuksen jälkeen. Seurantatarkastusten tarkoituksena oli myös kerätä tietoa siitä, millaisiin asioihin tilaajien korjaustoimenpiteet eli muutosteot kohdistuivat. Nämä luokiteltiin hankeraportissa tietoteknisiin järjestelmiin, ohjeistukseen, henkilöstöön ja malliasiakirjoihin kohdistuviksi. Näiden lisäksi haastatteluissa nousseet havainnot tilaajavastuulain vähimmäistason ylittävistä toimintamalleista luokiteltiin erikseen, samoin havainnot siitä, ettei tilaaja ole tehnyt mitään muutostekoja.
Tarkastetuista tilaajista 135 (69 %) kertoi toteuttaneensa jotain muutoksia saamansa ohjeistuksen perusteella. Eniten oli toteutettu tilaajan käyttämiin tietojärjestelmiin kohdistuvia muutoksia (74 kpl). Moni oli laatinut tai päivittänyt sisäistä ohjeistustaan (49 kpl) taikka kouluttanut henkilöstöään (42 kpl). Tarkastuksissa todettiin, että 30 tilaajan toimintatavat ylittävät tilaajavastuulain vähimmäistason.
Muutostekojen runsaudesta huolimatta vain 57 tilaajaa (28 %) oli noudattanut tilaajavastuulakia oikein ja lähes kaikki näistä olivat toteuttaneet muutostekoja. Toimintaohjeita nyt tehdyissä tarkastuksissa sai 150 tilaajaa. Näistä 131 tilaajaa sai saman toimintaohjeen kuin aiemmin. Toimintaohjeita saaneista tilaajista joka kolmas yritys ei ollut tehnyt mitään muutoksia toimintatapoihinsa.
Tarkastusten havainnot osoittavat, että suurella osalla tilaajia on halu toimia oikein ja noudattaa selvitysvelvollisuutta, mutta aina toteutetut muutokset eivät yhdellä kerralla korjaa tilannetta riittävästi. Hankkeen tarkastusten havaintojen perusteella seurantatarkastuksille on selkeä tarve, joten niitä tehdään myös vuonna 2023.
Lisätietoja
Ylitarkastaja Mira Nousiainen, 029 501 6320, etunimi.sukunimi@avi.fi.
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Twitter: @tilaajavastuu
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:lle (Kuopio) kielto harjoittaa välitystoimintaa uhkasakolla tehostettuna30.4.2025 16:03:26 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto on 30.4.2025 antanut päätöksen, jolla se on kieltänyt Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:tä (y-tunnus: 3145414–4) harjoittamasta välitystoimintaa ilman välitysliikerekisteröintiä ja asettanut kiellon tehosteeksi 40 000 euron uhkasakon.
Keski-Suomen hyvinvointialueella laiminlyöntejä pelastustoimen turvallisuussuunnittelussa30.4.2025 10:26:43 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Keski-Suomen hyvinvointialueen korjaamaan puutteet koskien erityistä vaaraa aiheuttavan Tikomet Oy:n kohteen ulkoista pelastussuunnitelmaa, suunnitelmasta tiedottamista ja kohteen pelastusharjoittelua.
Förvaltningsdomstolen beviljade NCC Industry Oy rätt att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i källorna i Sibbo29.4.2025 15:58:08 EEST | Pressmeddelande
Vasa förvaltningsdomstol upphävde Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut som hindrade NCC Industry Oy från att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i Staverkärr i Sibbo. Förvaltningsdomstolen ansåg att källorna i området inte längre är i naturtillstånd på grund av tidigare avverkningar och utdikningar.
Regionförvaltningsverken bekämpar marginalisering bland unga med statsunderstöd på över 28 miljoner euro29.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har beviljat över 28 miljoner euro i statsunderstöd för uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder. Målet med det uppsökande ungdomsarbetet är att nå unga som behöver stöd och hänvisa dem till de tjänster de behöver. I ungdomsverkstäderna hjälper man unga att få tillträde till en utbildning, arbetslivet eller någon annan service som de behöver. Tack vare de understödda verksamheterna får drygt 33 000 unga hjälp och stöd varje år.
Aluehallintovirastot torjuvat nuorten syrjäytymistä yli 28 miljoonan euron valtionavustuksilla29.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet yli 28 miljoonan euron valtionavustuksen etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajatoimintaan. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja ohjata hänet tarvitsemiensa palvelujen piiriin. Nuorten työpajatoiminnassa nuorta autetaan pääsemään kiinni koulutukseen, työelämään tai muuhun hänelle tarpeelliseen palveluun. Avustettavilla toiminnoilla autetaan ja tuetaan reilua 33 000 nuorta vuosittain.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme