Keski-Suomen ELY-keskus

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset astuvat voimaan viikolla 43

Jaa
Keski-Suomessa siirrytään muun maan tavoin talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin perjantaihin 28.10.2022 mennessä. Vaikka liukkautta ei välttämättä vielä olekaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin kesänopeuksilla ajettaessa.

Suurimmalla osalla valta- ja kantateistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/h. Talvikaudeksi 100 km/h jää voimaan moottoriteillä ja tieosuuksilla, joilla on säännöllisesti keskikaiteellisia ohituskaistajaksoja. Kaikki nämä osuudet löytyvät valtateiltä 4 ja 9. Nopeusrajoitusten vaihto aloitetaan Keski-Suomessa keskiviikkona 26.10.2022 ja merkkien tulee olla vaihdettuna 28.10.2022 mennessä.

Keski-Suomen talviajan nopeusrajoitusten kartta on tämän tiedotteen liitteenä.

– Turvaväli on tärkeää liukkaalla ja pimeällä ajettaessa. Myös pyyhkijöiden ja ajovalojen on oltava kunnossa, jotta kuljettaja erottaa huonolla kelillä muut tien käyttäjät ja hirvieläimet. Takavalojenkin tulee nyt palaa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa. 

Etenkin jos on tarkoitus matkustaa pohjoiseen, talvirenkaat on syytä vaihtaa alle heti. Joka tapauksessa huonot kesärenkaat ovat syyssateillakin hengenvaaralliset.

– On hyvä vielä tiedostaa omia aikatauluja rakennettaessa, että nopeusrajoitusten alentuessa matka-ajatkin kasvavat. Huomioidaan tien päällä oma ja muiden turvallisuus, Pesonen korostaa.

Liikenneturvan pysähtymismatkojen vertailu kertoo, miten talvikeli vaikuttaa pysähtymismatkaan: http://extrat.liikenneturva.fi/pysahtymismatka-auto/fi/

Muista näkyä – siihen velvoittaa myös laki

Pimeään aikaan heijastimen käytön tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Autoilijan on hyvin hankalaa nähdä hämärässä ja pimeässä varsinkaan tummiin vaatteisiin pukeutunutta kulkijaa, joka ei käytä heijastinta. Heijastin on edelleen halpa ja hyvä henkivakuutus!

– Nyt kannattaa muistaa sekin, että uusi laki velvoittaa pyöräilijöitä käyttämään kirkasta etuvaloa ja punaista takavaloa, Pesonen päättää.

Väyläviraston tiedote talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten käyttöönotosta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusinsinööri (paikalla 21.10.2022 saakka)
Anne-Maria Pesonen
p. 0295 024 709


Liikenneturvallisuusasiantuntija (24.10.2022 alkaen)
Roosamari Leppälä
p. 0295 036 259


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Sinilevätilannetta seurataan aktiivisesti Keski-Suomessa – Juhannusviikon levätilanne vaikuttaa pääosin rauhalliselta19.6.2024 13:35:18 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen leväseuranta on taas käynnissä. Keski-Suomen alueella seurannassa on mukana 13 järveä. Toistaiseksi Keski-Suomen sinilevätilanne on ollut asiantuntijoiden ylläpitämissä havaintopisteissä maltillinen. Kansalaisten ilmoittamien havaintojen mukaan myös runsaita esiintymiä on kuitenkin tavattu mm. Tuomiojärvellä, Palokkajärvellä ja paikoitellen myös Päijänteellä. Pintavedet ovat tänä vuonna olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämpimiä, mutta viime viikkojen epävakaisempi sää on kuitenkin viilentänyt vesiä lähemmäksi ajankohdalle tyypillistä tasoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye