Hammashoitoon valmisteilla suositus yksilöllisistä tutkimus- ja hoitoväleistä
Hyvä käytäntö -konsensussuositus pohjautuisi vahvemmin riskiarvioon ja auttaisi kohdentamaan suun terveydenhoidon tutkimuksia oikeille ihmisille oikea-aikaisesti.
Suomessa neljännes suun terveydenhuollon toimenpiteistä on tutkimuksia ja hammastarkastuksia. Suun terveydenhuollossa tehdään vuosittain lähes 2,5 miljoonaa tutkimusta, ja suurin osa näistä julkisessa terveydenhuollossa.
– Tämä on tärkeä suositus, joka tukee suun terveydenhuollon terveyshyötyä tuottavaa ja oikeudenmukaista järjestämistä, toteaa Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen.
– Suunterveys on osa kokonaisvaltaista terveyttä, joten on luonnollista, että konsensussuositukseen osallistuu myös lääketieteen asiantuntijoita. Hammaslääkäriprofession aloitteesta ja johtamana pyrimme suositukseen, joka otetaan käyttöön koko Suomen julkisessa terveydenhuollossa, Komulainen jatkaa.
Suun tutkimukset halutaan kohdentaa yksilöllisesti niihin potilaisiin, joilla on suurimmat suun sairauksien riskitekijät tai yleissairauksien taakkaa. Jotta suunterveydenhoidon palvelut riittävät niitä tarvitseville, on tärkeää laatia kansallinen suositus yksilöllisen tutkimus- ja hoitovälin määrittämiseksi.
– Riskitekijöiden pohjalta suunniteltu tarkastus- ja hoitoväli auttaa estämään suun sairauksien etenemistä, ja siten parantaa suun terveyttä suuren riskin potilaalla. Toisaalta niillä potilailla, joilla sairauksien syntymisen tai etenemisen riski on pieni, vältetään tarpeettomia tarkastuskäyntejä, sanoo Apollonian puheenjohtaja Leo Tjäderhane.
Konsensussuosituksessa pyritään huomiomaan se, että kaikki eivät hyödy samasta hoidosta. Eri ikäryhmien – lapset, aikuiset, ikäihmiset – kohdalla huomioidaan yksilöllisesti erityistarpeet, kuten lasten purennan seuranta tai laitospotilaiden tarpeet. Konsensussuositus kartoittaa myös, vähentääkö yksilöllisesti määritetty tutkimus- ja hoitoväli ja sen noudattaminen esimerkiksi ensiapuluontoisen hoidon tarvetta, paikkauskierrettä tai hampaiden poistoja.
Hammaslääketieteellisissä Käypä hoito -suosituksissa on jo suosituksia hoitoväleistä, mutta konsensussuosituksessa tiedot kootaan yhteen ja niitä täydennetään eri näkökulmista potilaiden riskiprofiilit ja kustannukset huomioiden. Tätä työtä tekee laaja-alainen paneeli, joka pohtii myös suosituksen käytännön toteuttamista ja soveltuvuutta suomalaiseen terveydenhoitojärjestelmään.
Hyvä käytäntö -konsensussuositus pohjautuu tieteelliseen näyttöön, mutta tutkimusnäytön mahdollisia puutteita täydennetään kokemusperäisesti perustelluilla menettelytavoilla. Kirjoittaja- ja asiantuntijaryhmä valmistelevat suositusmateriaalin, ja asiantuntijapaneeli päättää suosituksen sisällöstä. Hyvä käytäntö -konsensussuosituksen suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 alussa.
Lisätietoja:
Asiantuntijapaneelin pj., Apollonian pj. Leo Tjäderhane, leo.tjaderhane@helsinki.fi, p. 050 311 8028
Asiantuntijaryhmän pj., Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen, jorma.komulainen@duodecim.fi, p. 050 591 2526
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiTietoja julkaisijasta

Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Hammaslääkäripäivät 10.–12.11.2022
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Päivitetty Käypä hoito -suositus: Paikkaus ei paranna26.5.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Paikkaaminen ei ole kariessairauden hoitoa, vaan vaurioiden korjaamista, muistuttaa päivitetty hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suositus. Noin 60 % hampaiden paikkaustoimenpiteistä on jo aiemmin tehtyjen paikkojen uusimista ja korjaamista. Määrä on suuri, sillä paikkoja tehdään Suomessa lähes 3 miljoonaa vuosittain.
Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi apurahoja 40 tutkimusprojektille17.3.2023 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 214 000 € tutkimusapurahoja hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Tänä vuonna suurimmilla apurahoilla tuettiin lasten hammashoidon tutkimusprojekteja ja tutkimusta, jossa selvitetään botuliinitoksiinin käyttöä TMD-potilaiden kivunhoidossa.
Laajojen hammaspaikkojen uusimiskierteeseen apua keraamisista paikoista?15.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Suomessa tehdään lähes 3 miljoonaa paikkaa vuodessa. Valtaosa paikoista valmistetaan tällä hetkellä yhdistelmämuoveista, jotka kestävät keskimäärin hieman yli viisi vuotta. Osalla potilaista laajat poskihammasvauriot voitaisiin korjata keraamisella paikalla, joka toimii usein vielä kymmenen vuoden jälkeenkin.
Apollonia-palkinto materiaalitutkija Pekka Vallitulle10.11.2022 17:30:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna biomateriaalitutkimuksen uranuurtajalle, professori Pekka Vallitulle. Palkinto on tunnustus pitkästä, laaja-alaisesta ja arvostetusta tutkijanurasta. Apollonia-palkinto luovutettiin Hammaslääkäripäivien avajaisissa 10.11.2022.
Suunterveyspalvelut tulisi kohdentaa eniten tarvitseville vaikuttavuuden parantamiseksi10.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Suun terveydenhuollon vaikuttavuutta voitaisiin parantaa kohdentamalla palveluja niitä eniten tarvitseville. Vaikuttavuudesta kertyy jatkuvasti uutta tutkimustietoa, mikä palvelee sekä potilaita että yhteiskuntaa, mutta etenkin väestötason vaikuttavuudesta tiedetään vielä vähän. Suun terveydenhuollon palvelujen vaikuttavuus yksinään on kuitenkin rajallista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme