Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Tukea yritysten energiainvestointeihin on vielä haettavissa

Jaa
Maaseudun mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea yritysten energiainvestointeihin 30.11.2022 asti. Investoinnit rahoitetaan EU:n elpymisvaroista.

Nyt on aika panostaa uusiutuvaan energiaan. Haussa on viimeinen hakujakso tälle vuodelle ja kyseiset EU-varat on myönnettävä tämän vuoden loppuun mennessä.

Tuella voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja. Investointi uusiutuvaan energiaan ei edellytä yrityksen kasvua, kuten on määritelty edellytetyksi tavanomaisissa maaseudun yritystuissa.

Kyseessä on ainutkertainen mahdollisuus, sillä vastaavanlaista hakua ei ole enää tulossa. Ensi vuonna tukea yritysten aurinkopaneeli- tai ilmalämpöpumppuhankintoihin ei myönnetä erillisenä tukena vaan osana muuta rakennusinvestointia”, toteaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yritysrahoitusasiantuntija Juha Koski.

Mitkä ovat tukimäärät?

Maaseudulla toimiva maataloustuotteita jalostava yritys voi saada tukea 35 prosenttia investoinnin verottomista kustannuksista. Muu maaseutuyritys puolestaan voi saada tätä tukea 30 prosenttia. Muulla maaseutuyrityksellä tarkoitetaan maaseudulla toimivia mikro- ja pienyrityksiä, jotka eivät harjoita maataloustuotantoa.

Elpymisvaroista rahoitetaan myös biokaasun tuotannon lisäämistä. Jos yritys rakentaa uuden biokaasulaitoksen tai -tuotantoyksikön, tukea voi saada 50 % investoinnin kokonaiskustannuksista.

Tukea on mahdollista saada myös harvaan asutun maaseudun yritysten omistajanvaihdoksen suunnitteluun 5 000 – 10 000 euroa.

Kenelle tuki on tarkoitettu?

Tukea voivat hakea tuotannollista yritystoimintaa tai palveluliiketoimintaa harjoittavat yritykset kuten esimerkiksi metallialan, puutuotetoimialan tai matkailualan yritykset.

Tuki on tarkoitettu maaseudun mikro- ja pienyrityksille. Mikroyrityksellä tarkoitetaan yritystä, jonka palveluksessa on vähemmän kuin kymmenen työntekijää ja jonka vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään kaksi miljoonaa euroa. Pienyrityksen palveluksessa on vähemmän kuin 50 työntekijää ja sen vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään kymmenen miljoonaa euroa. Lisäksi edellytyksenä on yrityksen riippumattomuus eli suurempi yritys ei omista tai käytä määräysvaltaa yrityksessä.

Maaseudun yritystukea voidaan myöntää maaseutualueilla toimiville yrityksille. Yrittäjä voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta (hkp.maanmittauslaitos.fi) sijaitseeko hänen yrityksensä tukikelpoisella alueella.

Tukiin liittyvää tietoa ja neuvontaa

ELY-keskuksesta saa lisätietoja tuesta ja tuen hakemisesta. Otathan ennen hakemuksen jättämistä yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan. Päätöksen rahoituksesta tekee alueen ELY-keskus.

Maaseudun yritystukia haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa (hyrra.ruokavirasto.fi).

Lisää tietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme