Lounais-Suomessa varautuminen vahvistuu ja kiinnostaa myös kansalaisia
Lounais-Suomen alueella työvoiman saatavuus ja riittävyys on entisestään vaikeutunut. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa on sekä kausittaista että pidempiaikaista työntekijävajetta. Koronatartunnat ovat jälleen lisääntyneet ja ne painottuvat nyt erityisesti ikääntyneisiin ja riskiryhmiin, mikä on lisännyt sairaalahoidon tarvetta Varsinais-Suomessa. Vaikka eristyshoidon tarve kuormittaa sairaaloita, tehohoidon tarve ei kuitenkaan ole kasvanut.
Ukrainan pakolaisten kotouttaminen etenee
Ukrainalaisten maahantulo Suomeen on hiipunut. Viikolla 44 vastaanottojärjestelmään rekisteröitiin enää 12 henkilöä. Lähestyvä talvi saattaa kuitenkin saada pakolaiset uudelleen liikkeelle myös Suomea kohti. Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti ovat varautuneet lisäämään vastaanotto- ja hätämajoituskapasiteettiaan sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa.
Pakolaisten kotouttamiseksi on Lounais-Suomen kunnissa panostettu erityisesti opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksien lisäämiseen. Kieliopetusta on järjestetty sekä suomen kielessä että perusopetuksessa lasten omalla äidinkielellä.
Kansalaisten valveutuneisuus varautumisasioissa on kasvussa
Huoltovarmuuden osalta energian hinnannousu vaikuttaa negatiivisesti moneen yhteiskunnan alaan, muun muassa alkutuotannon kannattavuuteen. Lisäksi komponenttien ja raaka-aineiden saatavuusongelmat vaikeuttavat tuotantoprosesseja ja näkyvät lopputuotteiden saatavuusongelmina.
Tilannekuvan valopilkkuihin kuuluu kansalaisten kohonnut kiinnostus omaa varautumistaan kohtaan, mm. aktiivinen varautuminen sähkökatkojen varalle. Suomen Punaisen Ristin järjestämiin 72h-koulutuksiin ja sen muihin varautumiskoulutuksiin on tulijoita jopa jonoksi asti.
Henkistä kriisinkestävyyttä pyritään vahvistamaan myös muiden toimijoiden taholta ja muun muassa seurakuntien avustustoimintaa vähävaraisille pyritään lisäämään.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Lounais-Suomen aluehallintovirasto ylläpitää alueellaan erilaisia yhteistyöverkostoja, kuten alueellista valmiustoimikuntaa. Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat. Puheenjohtajana toimii aluehallintoviraston ylijohtaja. Valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää turvallisuustilannekuvaa, toimia varautumisen yhteensovittamisen ja siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme