Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyysvalmiudet tarjolla Tampereen ammattikorkeakoulusta

Tampereen ammattikorkeakoulun syksyn lisähakuun tuleva sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen keskittyvä YAMK-tutkinto on vastaus tähän tarpeeseen. Tutkinto on erittäin harvinainen Suomessa, sillä yrittäjyyden tutkinto on yleensä suunnattu pääasiassa vain liiketalouden alalle.
— Innovatiivista ajattelua tarvitaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan palveluissa, esimerkiksi etäpalveluiden suunnittelussa. Opiskelun tarkoituksena on antaa opiskelijalle eväitä oman yritysidean kirkastamiseen ja uusia mahdollisuuksia urapolulle, kertovat lehtori Minna Törnävä ja yliopettajat Hannele Laaksonen sekä Marjo Räsänen Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Tutkinto takeena osaamisen tasosta
Sosiaali- ja terveysala on lailla säädeltyä, joten koulutuksessa otetaan huomioon yrittäjyyteen liittyvät erityisvaatimukset, kuten yritystoiminnan näyttöön perustuvuus, lakisääteisyys ja kestävä kehitys. Tutkinto on vertailukelpoinen EU-maiden vastaavien tutkintojen kanssa (EQF, taso 7) ja se painottuu yrittäjyyden johtamis- ja kehittämisosaamiseen ja mahdollistaa kansainvälisen liikkuvuuden.
Tutkinto on tae osaamisen ja laadukkaan palvelun tasosta esimerkiksi palvelusetelin ostajalle. Tarvittavat palvelut voitaisiin ostaa yksityisiltä palveluntarjoajilta palvelusetelillä.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimijoiden kilpailu lisää puolestaan palvelujen laatua ja saatavuutta.
— Palveluntuottajien lisääntyvä ja monipuolinen palvelutarjonta auttaisi hillitsemään hintoja ja yhdenvertaistamaan paikkakuntaeroja, sillä esimerkiksi työnohjaus tai terapiapalvelut etävastaanottoina voidaan järjestää pienemmillekin paikkakunnille, Laaksonen ja Törnävä sanovat.
Opiskelijan intressit henkilökohtaisessa opetussuunnitelmassa
Opiskelija voi suunnitella yrittäjyyteen painottuvan tutkinnon sisältöä pitkälti omien intressiensä mukaisesti. Sosiaali- ja terveysalan laajalta alueelta voi löytyä uusi urapolku mahdollisuuksineen esimerkiksi kevytyrittäjänä tai osapäiväyrittäjänä. Opiskelija voi myös valita opintoihinsa sosiaali- ja terveysalan johtajuus- tai kehittämisopintoja. Opiskelijat voivat tulla erilaisista työ- ja toimintaympäristöistä, joten heidän tietämystään ja alueellista tuntemustaan hyödynnetään ja laajennetaan oppimistehtävien avulla opintojen edetessä.
— TAMKin opettajilla on hyvät verkostot, kontaktoimme alueiden vastuuhenkilöitä ja tavoitamme yhteistyökumppaneita. Pyrimme pestaamaan koulutusohjelmaan vapaaehtoisuuteen perustuvat yrityskummit. Mentorointitapaamiset yrityskummien kanssa tarjoavat konsultointiapua uuden urapolun rakentamisessa, Räsänen kertoo.
— Ikäihmisten määrän kasvaessa erilaisten palvelujen tarve kasvaa entisestään, mikä avaa uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita. Opiskelija voi tehdä opintoihinsa liittyvät oppimistehtävät palvellen omaa yrittäjyysintressiänsä esimerkiksi ikäihmisten hoiva- tai kuntoutuspalveluihin, Laaksonen, Räsänen ja Törnävä sanovat.
— Myös kansainvälisiä yrittäjyysopintoja voi valita tutkinnon osaksi esimerkiksi Avoimen korkeakoulun tai HUBSin kautta, vinkkaa Törnävä.
Tutkinto antaa vahvan perustan yrittäjyydelle, vaikka se ei velvoita yrityksen perustamiseen.
Sisäisen yrittäjyyden näkökulmaa tarvitaan myös julkisen sektorin sosiaali- ja terveyspalveluissa, joten tutkinto avaa näkökulmia uusien uramahdollisuuksien lisäksi.
Lisätietoja:
Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyden ylempi tutkinto-ohjelma
YAMK-lisähaku
Hakuaika 28.11.—8.12.2022
Minna Törnävä, sosiaali- ja terveysalan lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 4770 047, minna.tornava@tuni.fi
Hannele Laaksonen, sosiaali- ja terveysalan yliopettaja, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 040 6613 450, hannele.laaksonen@tuni.fi
Marjo Räsänen, sosiaali- ja terveysalan yliopettaja, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 3119 705, marjo.rasanen@tuni.fi
Kuva: Saara Lehtonen
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Hukkakahvista painoväriä: suomalaisinnovaatio uudistaa pakkauspainatusta23.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kahvista painoväriä! Suomalaiskumppaneiden yhteistyö on johtanut uuteen innovaatioon, jossa paahdetun kahvin sivuvirroista tuotettua bioväriä on hyödynnetty kuitupohjaisten pakkausten fleksopainatuksessa.
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme