Kutsu: Vetytutkimus Oulun yliopistossa to 8.12. klo 8.30–10 livenä ja online

Poikkeuksellisen kokonaisvaltainen näkemys vetytulevaisuuteen pohjautuu Oulun yliopiston monitieteisyyteen: fysiikan, kemian, kemiantekniikan, ympäristötekniikan, prosessimetallurgian ja materiaalitekniikan tekemällä yhteistyöllä pyritään ratkaisemaan vetysiirtymän haasteet vedyn tuotannossa, vedyn varastoinnin ja kuljetuksen osalta sekä terästeollisuuden prosessien kannalta.
Tapahtuman tiedot
Kestävää kehitystä edistävä vetytutkimus Oulun yliopistossa. Tilaisuus on osa Tekniikan torstai -seminaarisarjaa, maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.
Aika
To 8.12.2022 klo 8.30–10
Paikka
Stage, Tellus Innovation Arena, Linnanmaan kampus ja etäyhteys Zoomilla
Ohjelma
8.30–8.45 Avaussanat; Vetytutkimus maailman ja Suomen kartalla
Professori Timo Fabritius, prosessimetallurgia, teknillinen tiedekunta
8.45–9.00 Oulun yliopiston rooli vetytutkimuksessa
Professori Marko Huttula, Nanomo, luonnontieteellinen tiedekunta
9.00–9.10 Tutkimusteema 1: Tuotanto
Professori Ulla Lassi, Kestävä kemia, teknillinen tiedekunta
Samuli Urpelainen, luonnontieteellinen tiedekunta
Professori Riitta Keiski, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta
9.10–9.20 Tutkimusteema 2: Varastointi ja jakelu
Professori Jukka Kömi, materiaali- ja konetekniikka, teknillinen tiedekunta
Professori Jouni Juntunen, kauppakorkeakoulu
9.20–9.30 Tutkimusteema 3: Vedyn suorat käyttösovellukset
Professori Timo Fabritius, prosessimetallurgia, teknillinen tiedekunta
Professori Ulla Lassi, kestävä kemia, teknillinen tiedekunta
Professori Mika Ruusunen, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta
9.30–9.40 Tutkimusteema 4: Vedyn jatkojalostus
Professori Riitta Keiski, ympäristö- ja kemiantekniikka, teknillinen tiedekunta
9.40–9.50 Tutkimusteema 5: Liiketoiminta ja arvoketjut
Professori Harri Haapasalo, tuotantotalous, teknillinen tiedekunta
9.50–10.00 Keskustelu
Yhteyshenkilöt
Professori Timo Fabritius, Oulun yliopisto, timo.fabritius@oulu.fi, 040 554 6683
Professori Marko Huttula, Oulun yliopisto, marko.huttula@oulu.fi, 050 350 2942
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme