Turun Ratapihan kaupunginosan suunnitelmat etenevät

Jaa
Turun Ratapihan uuden kaupunginosan ja siihen linkittyvän elämys- ja tapahtumakeskuksen suunnittelu on täydessä vauhdissa korona-ajan tuoman tauon jälkeen. Turun Ratapihan Kehitys Oy:n, Turun kaupungin ja VR-Yhtymän välistä kumppanuussopimusta on jatkettu vuoden 2023 kesäkuulle, jotta Ratapihan toteuttamista voidaan jatkaa täysipainoisesti. Turun Ratapihan Kehitys Oy:n uuden hallituksen työlistalla on tällä hetkellä muun muassa hankkeen rahoituksen varmistaminen ja aiemmin solmittujen vuokralaisten esisopimusten vahvistaminen. Päivittäistavarakaupasta on tehty esisopimus Keskon kanssa.
Hankkeen havainnekuva keskustan suunnasta.
Hankkeen havainnekuva keskustan suunnasta.

Turun Ratapihan Kehitys Oy on päässyt uuden hallituksen myötä jatkamaan täysipainoisesti Logomon kupeeseen suunnitellun kaupunginosan suunnittelua. Olennainen sysäys suunnittelun jatkolle saatiin aiemmin kuluvana vuonna, kun Turun kaupunginvaltuusto myönsi yksimielisesti vuoden lisäaikaa Turun ratapihahankkeen kumppanuussopimukselle.

Turun kaupungin, VR-Yhtymän ja Turun Ratapihan Kehitys Oy:n välinen sopimus on voimassa 30.6.2023 saakka. Sopimus mahdollistaa Ratapihan alueen kaavoituksen ja kehittämisen täydentämisen sekä antaa kehitysyhtiölle jatkoaikaa kerätä riittävä rahoitus, jolla se voi ostaa konepajan ja lähialueet VR-Yhtymältä.

Turun Ratapihan Kehitys Oy:ta luotsaa eteenpäin uusi hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Ilkka Kilpimaa. Hänen lisäkseen hallitukseen kuuluvat kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, Logomon toimitusjohtaja Päivi Rytsä, HC TPS Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kai Koskinen ja Saku Koivu.

Elämyksiä ja aktiviteetteja

Turun Ratapihan Kehitys Oy:n tavoitteena on kehittää Turun ratapiha-aluetta ja laajemmin koko Turun keskustaa luomalla Logomon läheisyyteen uudenlainen elämyksiä täynnä oleva kaupunginosa. Vuoden 2018 suunnittelukilpailun voittanut Luoto-ehdotus ohjaa edelleen alueen kehittämistä.

– Kriisi Euroopassa on tuonut haasteensa myös Turun Ratapiha -suunnitelmaan. Rakentamisen ja energian ennennäkemätön kustannusten nousu on pakottanut meidät miettimään ratkaisuja, joilla rakennetaan vähemmän ja saavutetaan enemmän. Onneksi Ratapiha-hankkeen tarve on säilynyt, ellei jopa lisääntynyt, ja upeaa suunnitelmaa saadaan yhä edistää, kertoo Ilkka Kilpimaa.

Turun ratapihan tiloista on jo tehty lukuisia esisopimuksia. Urheilu- ja tapahtumakäyttöön soveltuvasta monitoimiareenasta suunnitellaan HC TPS:n kotikenttää, mutta lisäksi sopimuksia on solmittu monien liikunta-alan yritysten kanssa. Ratapihan käyttäjille on luvassa aktiivisia hetkiä muun muassa padelin, kiipeilyn, kuntosaliharjoittelun ja sisä-beachvolleyn parissa.

Uusi kaupunginosa palveluineen

Turun Ratapihan uuteen kaupunginosaan on rakentumassa noin tuhat asuntoa vuosien 2025–2030 aikana, joten sujuvaan arkeen kaivataan myös peruspalveluita. Esisopimus on solmittu muun muassa päiväkotitoimijan kanssa, ja kuluttajille tärkeästä päivittäistavarakaupasta on tehty esisopimus Kesko Oyj:n kanssa.

– Kesko näkee Ratapiha-hankkeen edistymisen tärkeänä ja kiinnostavana myös alueen kaupallisen kehityksen näkökulmasta. Hanke edistää ja kasvattaa kiinnostavalla tavalla niin päivittäistavarakaupan kuin foodservice-hankkeiden mahdollisuuksia tulevaisuudessa, kommentoi Keskon Lounais-Suomen aluejohtaja Lauri Inna.


Lisätietoa:

Ilkka Kilpimaa, Turun Ratapihan Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja, puh. 040 743 5223, Ilkka.kilpimaa@sepos.fi

Päivi Rytsä, Turun Ratapihan Kehitys Oy:n hallituksen jäsen, puh. 050 596 0773, paivi.rytsa@logomo.fi

Havainnekuvat: Turun Ratapihan Kehitys Oy / PES-Arkkitehdit Oy

Faktaa Turun Ratapihasta

 • Turun kaupungin, VR-Yhtymän ja Turun Ratapihan Kehitys Oy:n kumppanuussopimus voimassa vuoden 2023 kesäkuun loppuun
 • Rakennusliikeneuvottelut käynnistetty syyskuussa 2022
 • Turun ratapiha toteutetaan lähes kokonaan yksityisellä rahoituksella, kokonaiskustannus arviolta 414 miljoonaa euroa ilman asuntorakennusoikeutta
 • Turun kaupunki teki kesäkuussa 2020 periaatepäätöksen sijoittaa oman pääoman sijoituksena 30 miljoonaa euroa areenaan
 • Opetus- ja kulttuuriministeriö tehnyt päätöksen rahoittaa areenaa, päätös rahoituksen määrästä avoin

Asuminen, palvelut ja kävijät

 • Vuosittaisia kävijöitä alueella noin 5–6 miljoonaa
 • Uusia asuntoja n. 1 500 asukkaalle
 • Päiväkoti
 • Toimistotiloja n. 600 henkilölle
 • Monitoimiareena 8 900–10 000 katsojalle
 • Vuokralaisten esisopimuksia solmittu lukuisten toimijoiden kanssa, kuten liikunta- ja elämyspalvelut, päivittäistavarakauppa ja pysäköinti
 • Vuokralaistäyttöaste kaikkien tilojen osalta 52,4 %

Avainsanat

Kuvat

Hankkeen havainnekuva keskustan suunnasta.
Hankkeen havainnekuva keskustan suunnasta.
Lataa
Havainnekuva Logomon suunnalta, jossa areenakiinteistö ja hotelli edessä, elämyskeskustilat vasemmalla sekä veturitalli oikealla puolella.
Havainnekuva Logomon suunnalta, jossa areenakiinteistö ja hotelli edessä, elämyskeskustilat vasemmalla sekä veturitalli oikealla puolella.
Lataa
Havainnekuva veturitallin sisäpihalta. Areenakiinteistö hotelleineen edessä ja elämyskeskus kiinteistö vasemmalla.
Havainnekuva veturitallin sisäpihalta. Areenakiinteistö hotelleineen edessä ja elämyskeskus kiinteistö vasemmalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Turun Ratapihan Kehitys Oy
Turun Ratapihan Kehitys Oy

20100 Turku

http://www.turkuratapiha.fi
Turun Ratapiha on uusi kaupunginosa, jota suunnitellaan VR:n konepajan alueelle. Kokonaisuuden toteuttamisesta vastaa Turun Ratapihan Kehitys Oy yhteistyössä Turun kaupungin ja VR-Yhtymän kanssa. Uuteen kaupunginosaan on tulossa asuinrakennusten ja toimitilojen lisäksi kansainvälinen elämys- ja tapahtumakeskittymä. www.turkuratapiha.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun Ratapihan Kehitys Oy

Turun Ratapihan hotellikumppaniksi Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva hotellioperaattori Strawberry4.3.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Pohjoismaiden suurimpiin hotellioperaattoreihin kuuluva Strawberry toteuttaa Ratapihan areenan yhteyteen hotellipalvelukonseptin, joka tukee kaupunginosan kehittymistä ja alueen palvelutarjontaa. Turun Ratapihan hotelli on Strawberryn ensimmäinen hotelli Turussa. Turun Ratapihan Kehitys Oy ja Strawberry A/S ovat solmineet 20 vuoden vuokrasopimuksen Turun Ratapihan uuteen kaupunginosaan rakentuvan hotellin operoinnista. Areenan yhteyteen sijoittuva hotelli on tarkoitus avata samaan aikaan Ratapihan areenan kanssa. Tämän hetken arvion mukaan alueen rakennustyöt alkavat vuonna 2025, joten hotelli ja areena juhlivat avajaisiaan loppuvuodesta 2028. – Olemme erittäin tyytyväisiä Strawberryn kanssa allekirjoitettuun vuokrasopimukseen ja etenkin heidän innovatiiviseen ajatteluunsa Ratapihalle sijoittuvan hotellin konseptista. Hotelli tuottaa Ratapihalle kansainvälisen palvelukonseptin, joka osaltaan mahdollistaa keskustan laajenemisen ja kaupunginosan syntymisen. Hotelli palvelee toki myös Log

Turun Ratapihan Kehitys ja SRV esisopimukseen monitoimiareenan rakentamisesta3.11.2023 09:21:59 EET | Uutinen

Turun Ratapihan Kehitys Oy ja SRV ovat allekirjoittaneet kehitysvaiheen esisopimuksen, joka kattaa Turun Ratapihan uuteen kaupunginosaan suunnitellun monitoimiareenan ja siihen liittyvien hotellin, toimiston ja pysäköintilaitoksen kehittämisen ja rakentamisen. – Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme esisopimuksen ansiosta käynnistämään Ratapihan areenan ja sen myötä koko alueen toteuttamisen ensimmäisen vaiheen. Esisopimus on koko hankkeen kannalta merkittävä kokonaisuus. Hienoa, että pääsemme hyödyntämään SRV:n tuoretta kokemusta areenarakentamisesta, kertoo Turun Ratapihan Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kilpimaa. Turun Ratapihan uusi kaupunginosa rakentuu aivan keskustan tuntumaan päärautatieaseman ja Logomon väliselle konepajan alueelle. Alueelle suunnitellaan monipuolista elämys- ja tapahtumakeskittymää sekä palveluita ja asumista. Kokonaisuuden toteuttamisesta vastaa Turun Ratapihan Kehitys Oy yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. – Nyt solmittu esisopimus on mer

”Ratapihan areena tulee kääntämään tapahtumien virran Turkuun päin” – kaupungin päätökset vahvistavat hanketta6.10.2023 11:31:30 EEST | Tiedote

Turun Ratapiha -suunnitelma on edennyt myötätuulessa, kun Turun kaupungin tekemät hanketta tukevat päätökset ja rakentamisen kustannuksien muutokset vahvistavat tapahtuma- ja elämyskeskuksen toteutumista. Kehitysyhtiö on viimeistelemässä merkittäviä sopimuksia muun muassa rakentamisesta ja hotellitoiminnasta. Lisäksi yhteistyö hankkeen ja paikallisten toimijoiden kanssa vahvistuu Rausanne Oy:n Arto Puolimatkan liittyessä hankeyhtiön hallitukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye