Pysäköinninvalvojien koulutus on yhtenäistänyt parkkipaikkojen valvontaa

Jaa
Pysäköinninvalvojan osatutkintokoulutukseen haetaan nyt lisää opiskelijoita. Hakuaika umpeutuu 12.2. Ammatillisen täydennyskoulutuksen myötä koulutetut valvojat toimivat entistä yhtenäisemmin ja esimerkiksi virheellisten valvontamaksujen määrä vähenee. Tutkintokoulutuksen avulla yksityiseen pysäköinninvalvontaan tulee läpinäkyviä toimintatapoja ja yhtenäisiä pelisääntöjä, vaikka alaa säätelevä lainsäädäntö puuttuu.

Suomen ensimmäinen ryhmä koulutettuja yksityisiä pysäköinninvalvojia sai opintonsa päätökseen viime vuonna, ja toinen ryhmä aloittaa opinnot maaliskuun alussa. Pysäköinninvalvojan tutkintokoulutuksen tavoitteena on suorittaa turvallisuusalan perustutkinnon osatutkinto, joka antaa perustiedot ja valmiudet työskennellä pysäköinninvalvojana  

Ammatillinen tutkintokoulutus yhdenmukaistaa yksityisen pysäköinninvalvonnan käytäntöjä. Lisäkoulutuksen ansiosta esimerkiksi virheellisten valvontamaksujen määrä vähenee.  

Koulutuksen järjestävät Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ry ja ammatillinen oppilaitos Careeria. SPATY on ollut aloitteellinen koulutuksen järjestämisessä, sillä järjestön tavoite on kehittää yksityistä pysäköinninvalvontaa ja alan itsesääntelyä. 

SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja Christian Metsäranta korostaa, ettei yksityinen pysäköinninvalvonta ole mikään villin lännen toimiala, vaikka alaa säätelevä lainsäädäntö toistaiseksi puuttuu. 

”SPATY haluaa olla kehittämässä alaa yhdessä päättäjien kanssa.Tavoitteemme on saada alalle läpinäkyviä toimintatapoja. Kun alalla toimitaan yhteisten standardien mukaan, sekä valvojilla että autoilijoilla on selvä näkemys pelisäännöistä. Vaikutukset voivat viime kädessä vähentää jopa ruuhkia tuomioistuimissa.”  

Kaikissa yrityksissä ei ole sisäisiä ohjeita 

Virallista pysäköinninvalvojan tutkintokoulutusta tarvitaan, sillä nykyään pysäköinnninvalvonta-alalle tullaan hyvin vaihtelevalla koulutustaustalla.  Alalla toimii erilaisia henkilöitä aina peruskoulun käyneestä tähtitieteilijään.   

”Osalla yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittavista yrityksistä on jo aiemmin ollut sisäisiä ohjeita, joilla on pyritty varmistamaan, että valvojat toimivat yhdenmukaisesti. Kaikissa alan yrityksissä ei kuitenkaan ole konseptoituja toimintamalleja, minkä vuoksi käytännöt vaihtelevat”, Metsäranta kertoo.  

Pysäköinninvalvojan opinnoissa harjoitellaan valvonnan parhaita käytäntöjä ja perehdytään alan keskeiseen lainsäädäntöön. Koulutuksesta saa myös valmiuksia hyvään asiakaspalveluun ja turvallisiin työskentelytapoihin. Koulutus kestää kolme kuukautta. 

Tutkintokoulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena. Kolmen kuukauden mittaiseen koulutukseen otetaan 20 valvojana työskentelevää henkilöä. Suurin osa koulutuksen ammatillisesta opista hankitaan omassa työssä. 

”Lisäksi tutkintokoulutuksen avulla parannetaan valvojien turvallisuutta. Pysäköinninvalvojat kohtaavat työssään toisinaan myös uhkatilanteita. Opintokokonaisuus sisältää muun muassa turvakoulutusta, mistä on apua tällaisissa tilanteissa.”   

Vastaveto keskusteluun valvojien puutteellisesta osaamisesta 

Julkisuudessa on aika ajoin ollut keskustelua pysäköinninvalvojien tekemistä virheistä. Koulutus on alan toimijoiden vastaus toiveisiin, että valvojien ammattitaitoa tulisi lisätä. Myös Careerian mukaan osatutkinto on yhteiskunnallisesti merkittävä asia. 

”On hienoa toteuttaa SPATY:n kanssa koulutusta, jolla yksityisten pysäköinninvalvojien ammattiosaamista vahvistetaan. Työurien ja työtehtävien kehittymisen myötä tutkinto tekee yksityisten pysäköinninvalvontayritysten henkilökunnalle mahdolliseksi ammatillisen tutkintopolun”, Careerian Asiakkuus- ja kumppanuuspäällikkö Marko Sinkkonen toteaa.  

Osatutkintokoulutukseen voivat hakeutua henkilöt, jotka jo toimivat pysäköinninvalvojan tehtävässä tai ovat hakeutumassa siihen. Tutkintoon voivat hakea kaikki alalla toimivat yksityiset pysäköinninvalvojat kaikista alan yrityksistä.   

Valvontamaksuista muutama sata valitusta vuodessa 

  • Suomessa kirjoitetaan vuosittain noin 400 000 pysäköinninvalvontamaksua. Valvontamaksuista tehtiin esimerkiksi vuonna 2019 kuluttajariitalautakuntaan yhteensä  239 ratkaisupyyntöä. 
  • Pysäköinnninvalvontamaksu kirjoitetaan vain aiheesta ja tilanteista otetaan aina valokuvat.  
  • Valvontamaksusta voi reklamoida kirjallisesti esimerkiksi pysäköinninvalvontaoperaattorin palvelujärjestelmässä. Reklamaatio käsitellään usein muutamassa päivässä.  
  • Valvojan inhimillisestä virheestä johtuvat valvontamaksut mitätöidään aina.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Christian Metsäranta
SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja 
p. 010 322 1490 (ParkkiPaten vaihde) 
christian.metsaranta@parkkipate.fi  


Marko Sinkkonen
Asiakkuus- ja kumppanuuspäällikkö
Careeria
0400 360 274
marko.sinkkonen@careeria.fi 

Tietoja julkaisijasta

SPATY
PL 73
00701 Helsinki

0103221490https://spaty.fi/

Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ry kokoaa yhteen Suomen suurimmat yksityisen pysäköinninvalvonta-alan toimijat. SPATY:n tehtävä on tuottaa informaatiota pysäköintialaan ja yksityiseen pysäköinninvalvontaan liittyen sekä edistää alan kehitystä. Jäsenillämme on tuhansia valvottavia kohteita valtakunnallisesti ja arviolta noin 70 % vuosittaisista yksityisistä pysäköinninvalvontamaksuista ovat jäsentemme kirjoittamia.https://spaty.fi/   

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPATY

Invatunnus ei oikeuta pysäköimään mihin tahansa – tarkista aina yksityisalueen ehdot26.8.2024 07:15:00 EEST | Tiedote

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus, eli invatunnus, tuo mukanaan merkittäviä oikeuksia liikenteessä, mutta SPATY ry:n jäsenyritysten mukaan sen käyttöön liittyy myös epäselvyyttä. Moni autoilija ei tiedä, että invatunnuksella ei saa pysäköidä minne tahansa. Yksityisalueilla invatunnus ei automaattisesti oikeuta pysäköimään kaikkialle, ja säännöt vaihtelevat alueittain. Tunnuksen haltijan onkin syytä selvittää, millaiset pysäköintiehdot alueella on voimassa.

Tarve yksityiseen pysäköinninvalvontaan kasvaa jatkuvasti – näin yksityinen pysäköinninvalvonta eroaa kunnallisesta 5.6.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Sekä yksityisen että kunnallisen pysäköinninvalvonnan tarkoitus on varmistaa, että autoilijat pysäköivät sääntöjen mukaan. Silloin parkkipaikat vapautuvat niiden autoilijoiden käyttöön, joilla on oikeus pysäköintiin. Kunnallisesta pysäköinninvalvonnasta säädetään laissa, kun taas yksityisen pysäköinninvalvonta perustuu sopimusoikeuteen. SPATY vaatii, että seuraavan hallituksen on säädettävä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta samanlainen laki kuin Ruotsissa. Puuttuva lainsäädäntö on tavalliselle autoilijalle ilmeinen epäkohta, joka johtaa oikeuskäsittelyihin. Kahden viime vuoden aikana tarve yksityiseen pysäköinninvalvontaan on lisääntynyt erityisesti pienemmissä kaupungeissa.

Suomeen tarvitaan laki yksityisestä pysäköinninvalvonnasta 20.2.2023 07:55:00 EET | Tiedote

Viimeistään seuraavan eduskunnan on säädettävä samanlainen yksityistä pysäköinninvalvontaa sääntelevä laki kuin Ruotsissa. Yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ei Suomessa ole tällä hetkellä lainsäädäntöä, mikä on tavalliselle autoilijalle ilmeinen epäkohta. Alalla noudatetaan korkeimman oikeuden linjausta, jossa pysäköintiehtoihin sitoutuminen perustuu sopimukseen. Jos toimintaa ohjaisi laki ja alan pelisäännöt olisivat kaikille selvät, yksityisen pysäköinninvalvonnan valvontamaksuja koskevat valitukset eivät enää ruuhkauttaisi tuomioistuimia siinä määrin kuin nykyään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye