Espoo perusti kolme uutta luonnonsuojelualuetta – Perusmäessä suojellaan metsää ja lehtoa, Siikajärvellä suota

Espoon kaupunginhallitus päätti edistää uusien luonnonsuojelualueiden perustamista kokouksessaan 9.1.2023. Luontoarvojen vaaliminen maankäytön suunnittelussa on osa Espoo-tarinaa eli kaupungin strategiaa. Suojelualueita perustamalla Espoo myös edistää Euroopan unionin biodiversiteettistrategiaa.
“Arvokkaat luontokohteet ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Niiden suojelu takaa lajien elinympäristöjen säilymisen. Suojelualueiden tarjoamat ekosysteemipalvelut, kuten luonnossa virkistäytyminen, hyödyttävät myös lähiseudun asukkaita. Heillä on paikka, jonne mennä virkistäytymään ja rauhoittumaan”, Espoon kaupungin ympäristöasiantuntija Ari Turula sanoo.
Espoon uusilla luonnonsuojelualueilla kulkee polkuja, mutta niillä ei ole opasteita eikä retkeilyrakenteita. Alueilla saa virkistäytyä jokamiehenoikeuksien mukaisesti. Niille voi siis suunnata esimerkiksi sieneen ja marjaan.
Nyt perustetut luonnonsuojelualueet ovat pieniä mutta arvokkaita
Uusista luonnonsuojelualueista kaksi on Perusmäen kaupunginosassa.
Asuinalueiden välissä sijaitseva Liselott (2,4 hehtaaria) on arvokas metsäalue, jolla kasvaa haapoja ja kuusia. Liselotissa on paljon monimuotoisuuden kannalta tärkeää lahopuuta, ja alueelta on löydetty liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Liselott on ollut yksityinen määräaikainen suojelualue, jonka rauhoitusmääräys on purkautunut. Maanomistaja on vaihtunut Espoon kaupungiksi, ja nyt alue suojellaan uudelleen. Uusi suojelualue on suurempi kuin aiempi: näin kaupunki sai mukaan entistä enemmän arvokasta luontoa.
Lähellä Liselotia sijaitsevassa Niipperinpellon rinnelehdossa (1,4 hehtaaria) kasvaa haapoja, raitoja, kuusia, koivuja, tuomia, tammia sekä kookkaita metsälehmuksia. Lehtoa halkoo luonnontilainen noro, ja kulkija kohtaa täällä myös saniaisia ja kieloja. Liito-orava viihtyy Niipperinpellon rinnelehdon siimeksessä.
Soidensuo (5,9 hehtaaria) puolestaan sijaitsee Espoon ja Kirkkonummen rajalla, Siikajärven ja Kolmperän tienoilla. Tällä valta- ja maakunnallisesti arvokkaalla keidassuolla on erittäin uhanalaista ruohokorpea. Suon keskellä virtaa luonnontilainen puro, ja kasveista täällä viihtyvät esimerkiksi suomuurain ja suopursu. Metsien ympäröimä Soidensuo on yksi harvoista Espoon kaupungin mailla sijaitsevista soista. Suurin osa Soidensuosta sijaitsee Kirkkonummen puolella yksityismaalla, ja suojelualue koskee vain Espoon osuutta.
Lähivuosina Espoo aikoo perustaa 23 uutta luonnonsuojelualuetta lisää – myös vedenalaisen luonnon suojelualueita suunnitteilla
Liselotin, Niipperinpellon rinnelehdon ja Soidensuon suojelualueiden perustamisen jälkeen Espoossa on yli sata luonnonsuojelualuetta. Ne kattavat 13 prosenttia Espoon maapinta-alasta ja 7,5 prosenttia koko kaupungin pinta-alasta, kun merialueetkin lasketaan mukaan.
Tulevaisuudessa tavoitteena on saada uusia suojelualueita myös Espoon vedenalaiselle luonnolle. Uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen on yksi käynnissä olevan valtuustokauden tavoitteista.
“Lähdimme uusien suojelualueiden perustamisessa liikkeelle helposti suojeltavista kohteista. Espoo on kattavassa selvityksessään luontonsa monimuotoisuudesta määritellyt myös 23 muuta kohdetta, joista on tarkoitus tehdä luonnonsuojelualueita vuoteen 2030 mennessä, kolmen alueen vuosivauhtia. Useampikin alue on tervetullut – myös yksityiset maanomistajat voivat perustaa suojelualueita”, ympäristöasiantuntija Marika Rönnberg sanoo.
Kaikkiin kuviin merkitään kuvaajatiedoksi Ari Turula/Espoon kaupunki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika Rönnberg, ympäristöasiantuntija, Espoon kaupunki
puh. 043 825 2829, marika.ronnberg@espoo.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 21.5.202521.5.2025 22:01:04 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen hyväksyi Hannuksen, Puolarmetsän ja Koivuviidan siirtokelpoisten päiväkotien sekä Keran koulun, päiväkodin ja nuorisotilan tarveselvitykset. Lautakunta päätti palauttaa Kilon ja Keran alueen koulupalvelujen järjestämistä koskevan ratkaisun uudelleen valmisteltavaksi. Lautakunta päätti, että Espoon kaupunki hakee lukiokoulutuksen järjestämisluvan muutosta englanninkielisen lukiokoulutuksen järjestämiseksi. Englanninkielinen lukiokoulutus järjestetään Espoon yhteislyseossa syyslukukauden 2027 alusta alkaen. Lisäksi lautakunta hyväksyi suomenkielisen esiopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaiset osat ja teki muutoksia suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi viranhaltijoiden ratkaisuvallan delegointipäätökset. Lautakunta merkitsi myös tiedoksi suomenkielisen varhaiskasvatuksen, suomenkielisen perusopetuksen ja suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalveluiden talousarviot sekä strategiat ensimmäisessä osav
Kulttuurilautakunnan päätöksiä 20.5.202520.5.2025 18:24:15 EEST | Tiedote
Vuoden kolmannessa kokouksessaan kulttuurilautakunta hyväksyi Espoon kaupunginmuseon uudet käyttöperiaatteet sekä myönsi taiteilija-apurahoja ja muita avustuksia kulttuuritoimijoille. Lautakunnalle esiteltiin vuoden 2025 talousarvion ja strategian osavuosikatsaus sekä KulttuuriEspoo 2030 -ohjelman raportti vuosilta 2021–2024.
Mistä espoolaisen hiilijalanjälki muodostuu? Uutta tietoa Espoon kulutuksen päästöistä19.5.2025 17:20:32 EEST | Tiedote
Espoo on selvittänyt kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjäljen nyt kolmatta kertaa. Laskennassa näkyvät erityisesti asukkaiden arjen valinnat, sillä kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta.
What makes up the carbon footprint of consumption in Espoo? New insights into Espoo’s consumption-based emissions19.5.2025 17:20:32 EEST | Press release
For the third time, Espoo has calculated its consumption-based greenhouse gas emissions, i.e. its carbon footprint. The calculation particularly reflects residents’ everyday choices, as the consumption-based carbon footprint consists of energy use, construction, transport, food, and the purchase of goods and services.
Työllisyysjaosto nimesi TYM-johtoryhmän – tavoitteena sujuva yhteistyö viranomaisten kesken19.5.2025 17:18:07 EEST | Tiedote
Espoon kaupunginhallituksen työllisyysjaosto nimesi kokouksessaan 19.5.2025 TYM-johtoryhmän. Johtoryhmän tehtävänä on johtaa ja tukea työllistymistä edistävää monialaista yhteistoimintaa Espoon kaupungin, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Kelan kesken.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme